Politică

articolul anterior articolul urmator

E grav: Camera Deputaţilor a adoptat legea UDMR privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Ce urmează

22
29 Apr 2020 08:16:01
Lulea Marius Dorin
Sfârşitul regimului constituţional din România Foto INQUAM PHOTOS
Sfârşitul regimului constituţional din România Foto INQUAM PHOTOS

Asistăm la sfârşitul regimului constituţional din România, iar ţara se află în colaps politic. Camera deputaţilor a adoptat un proiect de lege propus de UDMR şi prin care se înfiinţează şi îşi obţine autonomia Ţinutul Secuiesc. Acest lucru s-a făcut contrar constituţiei României. Cu toate acestea mai sunt paşi de făcut până la intrarea în aplicare a legii.

Partidele parlamentare actuale: PSD, UDMR, PMP, PNL, USR, PRO-ROMÂNIA au adoptat o lege care prevede autonomia pe criterii etnice a judeţelor Mureş, Harghita şi Covasna. Adoptarea legii s-a făcut tacit, adică a fost propusă de UDMR şi nu a fost nici respinsă şi nici aprobată de către partidele politice, însă trecând termenul legal pentru finalizarea procesului ea a fost adoptată tacit.

Care sunt următorii paşi?

Legea va ajunge mai departe la Senat, unde ar trebui să fie respinsă deoarece este una neconstituţională. De altfel, atât guvernul cât şi consiliul legislativ au dat aviz negativ pe prezenta lege, însă punctul lor de vedere nu este obligatoriu.

Dacă din "greşeală" va trece legea şi de Senat, ea va ajunge pe masa preşedintelui. O să spunem că nu poate trece din greşeală, dar realitatea arată că şi alte legi la fel de importante şi criticate public au trecut. Spre exemplu cum USR a votat din greşeală pensiile speciale şi alte proiecte legislative, dar ulterior întoarse de preşedinte în Parlament. Practic aşteptări mari nu avem de la Senat, cât mai ales de la conducătorul statului.

Preşedintele României, dacă cumva din greşeală Senatul adoptă prezenta lege, are dreptul să o trimită din nou parlamentului şi aşa ar trebui să o facă deoarece legea nu este una constituţională.

Putem presupune prin absurd că totuşi trece legea şi de preşedintele României, dar ea poate ajunge la Curtea Constituţională, dar asta numai dacă vreun factor decident o contestă. Curtea trebuie să pună în acord justificat legea cu normele constituţionale şi ar fi cam imposibil să treacă.

Dar în România, ţara în care se plătesc pensii speciale şi indemnizaţii nesimţite la parlamentari, totul este posibil.

Aşa că românii să nu se culce pe o ureche şi să vegheze la apărarea Constituţiei şi legilor ţării aşa cum au făcut şi cu Roşia Montană, la Colectiv şi când au dorit parlamentarii să dezincrimineze corupţia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

v q
29.04.2020, 08:28:28

Asa ceva a fost posibil pentru ca presedintele camerei deputatilor, pizidistul ciolanu, era ocupat cu alte trasnai. Va fi interesant cum va justifica pizideul inactiunea politica. Parlamentarii sunt in vacanta dinainte de Craciun, insa isi iau salariile si pensiile umflate (unii, ca tudose, cu valiza, ca n-are incredere in banci). Mai mult, partidele iau subventia de la buget (imensa!!!) intreaga!!!! Pentru a scapa de toti incompetentii din parlamet, trebuie introdus VOTUL ELECTRONIC. E-stonia e un exemplu de urmat.

+6 (6 voturi)
Utilizator Adevărul
29.04.2020, 08:58:12

Comentariu considerat abuziv.

Alfa Omega
29.04.2020, 09:43:21

Parlamentul asta psd-udemerist trebuie desfintat si gata cum sa faci tu asemenea grozavie poporului roman care te-a ales sa il reprezinti ! Udmr atinge imediat limita de intrare in parlament dar ei strecoara legii care se adopta tacit ca parlametarii romani dorm in fotolile parlamentului ! Ia ales cineva sa doarma ? Eu unul nu i-am ales sa doarma sau sa lipseasca ca ei si asa lucreaza 64 de zile din 365 de zile cat are anul !

+6 (6 voturi)
Vanatorul/d.c.
29.04.2020, 09:22:47

Propunerea legislativă respectiva fost adoptată tacit de Camera Deputaților joi, 23 aprilie a.c., ca urmare a depășirii termenului de 45 de zile, potrivit art.75 alin. (2) teza a III-a din Constituția României. Deci ea a trecut de Cam.Deputilor multumita neglijentei si dezinteresului cu care isi fac parlamentarii treaba..! Atentie insa..!Chiar daca culpa e generala , e nu-i si impartita im mod egal intre partidele parlamentare cu reprentanti in Camera Deputatilor..! De ce: pentru simplu fapt ca Constitutia si legile prevad direct (sau indirect) ca partidul care se afla la guvernare, precum si presedintele tarii sunt direct raspunzatori de respectarea prevederilor Contitutiei de catre absolut toti cetatenii Romaniei, indiferent de nationalitate, sex, varsta. profesie, etc. Iar Constitutia spune: ARTICOLUL 1 (1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. (4) Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale. ARTICOLUL 4 (2) România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială. Si mai sunt.. Ori, Iohannis si PNL, ca actuali guvernati si garanti ai respectarii Contitutiei, sunt primii care abligatia sa vegheze la ca nu cumva sa se produca..derapaje de genul asta. PNL savea obligatia, ca partid aflat la guvernare, sa sesizeze parlamentul ca termenul de 45 de zile se apropie de sfarsit si sa ceara in timp util un vot al Camerei Deputatilor pe acest proiect de lege. Cu siguranta, proiectul ar fi cazut la vot, si se evita asfele tot scaddalul asta. De ce n-au facut-o..? Pentru ca-i doare la basca de toate si de tot, singurrele lor preocupari fiind cle legate de..cum sa sifoneze catre firmele lorsi catre cele ale clienteli politice cat mai mult din banul public (national si european), cum sa-i mai prosteasca , sa-i mai fugareasca si sa-i umilesca umileasca pe romani sub pretextul ca lupta cu pandemia, iar in plus sa pcneasc cat mai repede din calcaie in fata lui Merkel si gruparilor financiar-economico-politico-mafiote care trateaza (o jefuiesc de resurse, de creiere, de fortă de munca, etc) Romania ca pe-o colonie aficana..!

-3 (7 voturi)
Vanatorul/d.c.
29.04.2020, 09:27:39

”Deci ea a trecut de Cam.Deputatilor”, ”Chiar daca culpa e generala, ea nu-i si impartita in mod egal”, ”respectarea prevederilor Constitutiei”, ”iar in plus sa pocnească cat mai repede din calcaie in fata lui Merkel”

-3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările