Politică

articolul anterior articolul urmator

E Plahotniuc o creaţie a serviciilor secrete? Răspunsul lui Traian Băsescu. De ce a refuzat fostul preşedinte să-l întâlnească pe oligarhul moldovean

20
12 Jun 2019 10:31:55
Autor: Sebastian Zachmann
Traian Băsescu
Traian Băsescu

Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că a primit informaţii despre oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc încă din 2004, de la începutul primului mandat, drept urmare a refuzat să se întâlnească cu liderul Partidului Democrat de peste Prut, cu toate că, la un moment dat, politicianul de la Chişinău a fost privit „ca o speranţă” de către SUA şi UE. Băsescu nu crede însă că Plahotniuc e creaţia serviciilor secrete româneşti.

Adevărul: Când aţi auzit prima dată de Vladimir Plahotniuc?
Traian Băsescu: Demult. Dintotdeauna, dar precizez că nu l-am întâlnit niciodată. Am fost unul dintre politicienii care au refuzat orice întâlnire cu Plahotniuc.

A făcut lobby să vă întâlniţi?
A făcut şi direct, şi indirect, însă având informaţii despre el încă de când mi-am început primul mandat, nu m-am apropiat de el.

L-am văzut în poze la Departamentul de Stat al SUA.
Nu numai. Plahotniuc, deşi toţi ştiau că e corupt şi avar, a fost o speranţă, când, într-un moment de criză politică, a cumpărat suficienţi parlamentari cu care a desemnat şi preşedintele, pe Nicolae Timofti, a desemnat şi premierul. Atunci a fost primit şi la Departamentul de Stat, şi la Bruxelles. El a fost văzut ca o soluţie pentru R. Moldova până s-au dumirit cine este. Sunt mai bine de trei ani de când Plahotniuc nu mai esite primit nicăieri în Occident.

În România, se discută deschis despre faptul că Vladimir Plahotniuc, cel care a condus Republica Moldova, de facto, în ultimii ani, este o creaţie a serviciilor secrete româneşti şi nu numai. Susţineţi această teză?
Nu, nu o susţin. Plahotniuc este o creaţia a tranziţiei Republicii Moldova, că a avut unele legături cu serviciile, este posibil. Dar miezul problemei este că a ştiut să-şi îndepărteze toţi adversarii şi a ajuns să controleze toate structurile statului, de la Curtea Constituţională până la ultimul miliţian.

Pozând în acest timp în pro-european.
Da, şi fiind în realitate profund anti-european. El vrea R. Moldova doar pentru el. E singurul care a avut acest concept. Chiar şi atunci când a făcut acel parteneriat cu Dodon, l-a făcut tot pentru a deveni el stăpân peste Moldova.

Să ne imaginăm un scenariu fericit: rămâne Guvernul Maia Sandu la putere, Ce se întâmplă cu Plahotniuc?
El trebuie căutat şi în gaură de şarpe.

Credeţi că va fugi din ţară?
Greu de spus, dar oricum va fi un proces extrem de dificil ca noul Guvern să cureţe toată administraţia de oamenii lui Plahotniuc. Uitaţi-vă că Maia Sandu, în calitate de premier legitim, anunţă destituirea şefului Poliţiei, care-i spune: ”poate ai altă treabă!”.

Într-un interviu pentru Adevărul, realizat la o reuniune a PPE, fostul preşedinte Traian Băsescu propune ca UE şi Comisia de la Veneţia să vină cu o clasificarea a Curţilor Constituţionale din punct de vedere al credibilităţiii. „În Republica Moldova, suntem într-un caz tipic în care un oligarh a ajuns să numească toţi oamenii de la Curtea Constituţională”, spune Traian Băsescu. Iar Curtea controlată politic blochează noul Guvern pro-european.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

Lucifer
12.06.2019, 10:45:38

Aici, Băsescu minte. România guvernată de PSD şi SIE l-au ajutat pe Plahotniuc să pună mâna pe Moldova. Există o similitudine aproape perfectă între cea a făcut Dragnea în România şi ce a făcut Plahotniuc în Moldova, respectiv capturarea statului de bandele politico-mafiote. Noroc că noi am fost în UE şi l-am avut pe Iohannis care a mai blocat PSD, în Moldova Plahotniuc nu a fost blocat de nimeni, nici măcar de Rusia. În România şi Moldova s-a aplicat aceeaşi metodă de mafiotizare a statului. UNDE a fost scrisă partitura rămâne un mister....

-4 (6 voturi)
Sorin Barbul
12.06.2019, 12:30:22

Ai dovezi în acest sens sau e o simplă speculație privind SIE? (Că PSD-ul e iubitor de Plahotniuc e evident.)

+3 (5 voturi)
Paun Al
12.06.2019, 11:04:32

Dl Daniel David ne explica cine creaza tatucii la noi , sau la moldoveni . " Spatiul vestic e construit pe descentalizarea puterii. Nu doar cea politica ci orice fel de Putere. Ideea e ca nimeni sa nu concentreze puterea intr-o societate, astfel incat zonele de putere sa se poata controla unele pe altele si nimeni sa nu poata deveni autoritar. Spatiul vestic are cele doua valori fundamentale: individ autonom si descentralizarea puterii, pe cand la noi avem de-a face cu tipul de individ colectivist si o concentrarea puterii. Cele doua valori nu sunt doar diferite, ci ele sunt in opozitie! De aceea atunci cand importam institutiile vestice , democratia occidentala , institutii sociale, economice , sau in educatie acestea fie nu prind, fie devin forme fara fond Avem unul din cele mai mari scoruri ale concentrarii puterii din UE Ori concentrare aputerii ce inseamna ...ca la noi un personaj ca Dragnea care controla mai tot , la moldoveni Plahotniuc controleaza aproape totul . Mentalitatea majoritatii votante l-au creat pe Plathoniuc , asa cum la noi i-au creat pe ai nostri ... Norocul nostru a fost ca fiind in UE , ne-au tot tras de mana ,ne-au tot oprit sa nu fim chiar ca Rep Moldova . Chiar daca servicii au contribuit la ascensiunea lui Plahotniuc , in Moldova ca si in Romania au gasit mediul prielnic pentru concentrarea puterii . De ce personaje ca Dragnea , Plahotniuc ...nu apar si in democratiile occidentale ?

+4 (6 voturi)
Lucifer
12.06.2019, 12:27:31

La opozanţii PSD Dragnea puneţi-l şi pe Iohannis, nu numai Europa şi SUA.

+1 (3 voturi)
Viorica Alexandru
12.06.2019, 11:07:18

...postaci la fel de destepti ca in tenis.... ...Basescu este clar, corect si bun pentru Romania si Moldova... poate explicati de ce Iohannis este pe o mana cu MAE in problema moldoveneasca?

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (20)