Echipa de campanie PNL: Orban vrea să împace toate „caprele” cu toate „verzele” din partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ludovic Orban vrea să calmeze tensiunile din PNL prin cooptarea, în echipa centrală de campanie pentru alegerile din 27 septembrie, a liberalilor din toate taberele, fără a fi neglijaţi cei care au fost atenţi cu premierul când acesta era şomer.

Şeful de campanie pentru locale va fi Ludovic Orban, cu toate că principalul obiectiv al acestuia ar trebui să fie guvernarea şi modul cum e combătută epidemia de coronavirus. Premierul va fi secondat de secretarul general, Robert Sighiartău, cel care va fi, de fapt, omul responsabil de bunul mers al campaniei. Sighiartău e mandatat să se ocupe de organizare, logistică, contractarea şi distribuţia de materiale. Un ajutor va fi dat de unul dintre apropiaţii lui Orban, Dan Motreanu, în a cărui responsabilitate intră organizarea evenimentelor de campanie. Comunicarea şi relaţia cu presa au fost trecute în dreptul vicepremierului Raluca Turcan.

Orban i-a cooptat în echipa restrânsă şi pe cei care nu fac parte din grupul său de apropiaţi, cum e cazul europarlamentarului Rareş Bogdan şi al senatoarei Alina Gorghiu. Rareş Bogdan, adept al ieşirilor din ce în ce mai critice la adresa Guvernului PNL, a fost ales pentru a se ocupa de strategia politică, inclusiv pentru comandarea de sondaje şi a analizelor. Pe de altă parte, Gorghiu are drept obiectiv analiza competitorilor, fără a fi clar ce anume presupune acest lucru. În ultima campanie în care Gorghiu a avut un rol central, liberalii au scos aproape 20%. Se întâmpla în decembrie 2016, la parlamentare, iar liberalii încă trag ponoasele după acel rezultat dezastruos.

Orban nu a uitat nici foştii angajatori

Una dintre deciziile surprinzătoare este alegerea deputatei Cristina Trăilă ca şefă a Departamentului juridic pentru campanie, deşi partidul are jurişti mai pricepuţi, susţin surse politice. În schimb, o explicaţie dată de aceleaşi surse e faptul că alegerea lui Trăilă e o recompensă politică, anul trecut Orban fiind angajat al firmei de avocatură a lui Doru Trăilă, soţul deputatei PNL, unde a acordat „consultanţă tehnică” în valoare de 90.000 de lei. 

Programul electoral pentru locale îl va avea responsabil pe Gheorghe Falcă, actual europarlamentar, dar fost primar pentru aproape patru mandate. Falcă e politicianul care are relaţia cea mai bună cu Orban dintre edilii care au semnat pentru formarea Alianţei Vestului, fiind exemplu pentru bunele practici implementate la nivel local.

În echipă a fost inclus şi europarlamentarul Cristian Buşoi (responsabil de aspectele economice), fost opozant al lui Orban, dar care are o relaţie bună cu Klaus Iohannis. Nu în ultimul rând, un loc i-a fost alocat şi eurodeputatului Siegfried Mureşan, responsabil de impunerea deciziilor în filiale.

Surse politice susţin că de această dată Klaus Iohannis nu a dat semne că ar fi interesat de organizarea pentru locale şi de modul cum gestionează Orban situaţia internă. În schimb, şeful statului le-a transmis la ultima întâlnire, de la începutul acestei săptămâni, să fie mai atenţi pe partea de comunicare şi să-şi împartă mai bine domeniile sensibile pe care să iasă cu declaraţii.

Vechii organizatori, ignoraţi

Lideri din conducerea centrală susţin că într-o campanie cu aşa miză, pentru că localele vor pregăti motoarele PNL pentru parlamentare, trebuie să fie încercată şi cooptarea a doi liberali cu experienţă. Primul este europarlamentarul Vasile Blaga, fost copreşedinte al PNL, care a mai putut fi văzut rar la şedinţe, dar care e cunoscut pentru spiritul organizatoric. Al doilea liberal e şeful CJ Suceava, Gheorghe Flutur, un alt „expert” PNL în organizarea de campanii. Pe al doilea, unii liberali l-ar vrea activ nu doar în judeţul pe care îl conduce, ci în întreaga Moldovă, adică în judeţe apropiate de acesta.

De altfel, alegerea lui Siegfried Mureşan pentru impunerea deciziilor în filiale i-a amuzat pe unii aleşi ai PNL, care nu văd în europarlamentar politicianul care să poată face acest tip de muncă, fiind mai degrabă o sarcină pentru politicieni mai vechi ai partidului, cunoscuţi în teritoriu. „Impunerea deciziilor în organizaţii trebuia dată unor oameni ca Blaga, Motreanu sau chiar Marian Petrache. Însă primul e ignorat, al doilea ar putea fi pus să alerge mai mult în teritoriu, în timp ce Petrache e scos uşor, uşor, din scena politică, deşi partidul are nevoie şi de oameni ca el”, au declarat surse din PNL pentru „Adevărul”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite