EDITORIAL Sylvie Goulard, politician francez: Este bine să trăieşti în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europa ne deranjează. Este deranjantă deoarece este încă o idee nouă. Pentru că inovează înlocuind confruntarea cu cooperarea, punând democraţia şi dezbaterea mai presus de diplomaţie şi secretul de stat. Europa creează legături directe între oameni. Noutatea sa scutură din rădăcini vechile obiceiuri, împiedică cutumele şi ridică întrebări cu privire la interesele naţionale egoiste.

* Sylvie Goulard este politician francez. Fost parlamentar european şi fost Ministru francez al Apărării, a fost consiliera lui Romano Prodi, fost Preşedinte al Comisiei Europene.


Europa îi deranjează pe cei care nu vor să-şi părăsească casa, deoarece ne obligă să schimbăm amploarea mentalului nostru, să gândim în diferite culori şi să fim provocaţi de alte moduri de a trăi şi de a gândi. Ne obligă să vorbim engleza. Este un lucru bun să-ţi iubeşti ţara, cultura şi să te simţi bine acasă, dar cântăreţul francez Georges Brassens a avut dreptate să râdă de "cerşetorii norocoşi care s-au născut undeva". Rostul vieţii este poate mai important decât rădăcinile. Franţa nu a fost niciodată mai mare decât atunci când promova libertăţile universale dincolo de graniţele sale.

Europa a fost fondată pe respectul demnităţii umane, pe o idee unică a oamenilor. Nu e o coincidenţă. Părinţii fondatori au învăţat lecţia. În timpul vieţii lor, au suferit două războaie mondiale, au văzut atrocităţile tranşeelor, groaza lagărelor de concentrare şi a gulagurilor. Ei au apărat o civilizaţie. Ei au făcut posibil ca noi să trăim în mod liber şi în pace. Să ne amintim de asta cu recunoştinţă.

Naţionaliştii ar dori să vă prindă în cutiile lor cum prind entomologii fluturii. Nu-i lăsa să te prindă. Zburaţi oriunde doriţi. Europa a eliminat barierele, permiţând reţelelor informale să se dezvolte într-o lume mai fluidă. Trebuie să alegem varietatea limbilor străine. Trebuie să alegem fiinţele umane, fiecare cu singularitatea lor, mai degrabă decât afilierile lor restrictive.

Uniunea Europeană este incompletă şi nu merge în linie dreaptă. Structura sa este trecătoare şi apar crăpături în pereţi. Aceste critici sunt legitime. Desigur, Europa nu este perfectă. Este preţioasă şi vulnerabilă. La fel ca şi adolescenţii din familiile noastre, atât puternici, dar şi slabi, Europa ne tulbură, deoarece creşte încă, pentru că ne duce spre necunoscut. Dar cine are o idee mai bună care să se ridice la provocările din epoca noastră? Cine poate oferi alternative la revenirea în trecut, la nostalgie şi zidurile înalte?

Să alegem mai degrabă forţa decât nostalgia. Să ne întorcem înapoi la franc? Care? Cel vechi sau cel nou, de care bunica mea s-a plâns mereu? Devalorizările succesive au afectat pe toată lumea. Europa este Euro, stabilă, comercializată la nivel mondial, la îndemână să se bucure de un café ristretto pe Piazza Navona, fără a pierde timp şi bani într-un schimb valutar. Un lux pentru oamenii bogaţi, veţi spune? Nu. Muncitori activi în ţări europene, toţi beneficiază de aceast avantaj. Ca să nu mai vorbim de toţi cei care economisesc şi sunt acum protejaţi de deposedarea vicleană a inflaţiei.

Europa are grijă de generaţiile viitoare. Gândiţi-vă la mediu, la încălzirea globală, la reducerea datoriilor. Planeta nu aparţine celor care trec şi totuşi lasă un semn permanent cu deşeuri. Uitaţi de opţiunile uşoare şi de utilizarea necorespunzătoare a banilor publici, viitorul trebuie construit pe teme solide, cum ar fi educaţia, formarea, progresul ştiinţific, inovaţia industrială.

Europa a eliminat barierele, permiţând reţelelor informale să se dezvolte într-o lume mult mai fluidă.

Europa reprezintă libertatea oamenilor, diversitatea bunurilor fără a fi obligaţi să aleagem. Brânză şi desert, Mozzarella di buffala campana şi Paris-Brest tort. Să alegem amestecul, mai degrabă decât separarea. Să ignorăm gărzile de frontieră care doresc să închidă graniţele şi să înmulţească inspecţiile. Să-i ignorăm pe defetişti, să respingem caricaturile şi simplificările. Globalizarea? A ridicat sute de milioane de oameni din sărăcie. Imigraţia? Atât de mulţi europeni au gândit o dată sau au solicitat azil pentru un viitor mai bun. Atât de mulţi muncitori străini participă aici la bunăstarea noastră colectivă, acceptând locuri de muncă nedorite de naţionali fără să se plângă.

Ţi-e frică de viitor? Este de înţeles. Progresul rapid al tehnologiei ne provoacă ameţeli. Încălzirea globală ne ameninţă. Cea mai bună protecţie este educaţia, competenţa, creativitatea. Să alegem încrederea în noi înşine, mai degrabă decât teama de ceilalţi.

Europa nu este o structură tehnocratică lipsită de suflet. Europa este ce vrem noi să fie. Dacă aveţi îndoieli, aveţi încredere. Capul sus, priviţi spre viitor. Şi zâmbiţi. Pentru că în ciuda tuturor inegalităţile cu care trebuie să luptăm, toate solidarităţile de reconstruit, Europa este un loc bun de trai. Realizările sale, patrimoniul, peisajele şi diversitatea cer acţiuni de la noi. Nu aşteptaţi să ajungem în situaţia de a avea catedrale care ard pentru vărsa lacrimi şi exprima regrete.


Editorial publicat cu permisiunea think-tank-ului Generation Libre.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite