Politică

articolul anterior articolul urmator

Educaţia şi Ciuleandra din domeniu

28
9 Dec 2018 06:27:54
Mircea Morariu

Proiectul “România educată”, lansat zilele trecute de dl. Klaus Iohannis, nu a provocat entuziasmul la care mai mult ca sigur că se aştepta comanditarul actului cu pricina.

Cele mai multe critici vizează momentul ales de preşedinte pentru punerea documentului în dezbatere publică. Aflat într-o relaţie parcă mult prea străvezie cu intenţiile electorale ale d-lui Klaus Iohannis. Despre care s-a spus că încearcă să redobândească astfel, dacă nu neapărat simpatia populară, măcar atenţia electoratului prin ceea ce pare a fi o ciorbă reîncălzită.

Reamintesc că necesitatea elaborării unei noi strategii naţionale în domeniul educaţiei a fost enunţată de fostul primar al Sibiului încă din trecuta campanie electorală. O seamă de idei pe această temă au fost exprimate, dacă îmi aduc bine aminte, încă în cartea Pas cu pas. A urmat o inexplicabilă tăcere după care, în urmă cu doi ani, s-au pus bazele unui grup de lucru, s-a creat un comitet sau o comiţie care zice-se că s-ar fi pus pe treabă, iar rezultatul muncii sale este ceea ce a prezentat miercuri la Cotroceni preşedintele Klaus Iohannis.

Iată însă că documentul ieşit din strădania minţilor cu pricina a enervat nu doar articlierii din presa anti-Iohannis, nu numai pe atoateştiutoarea doamnă Alina Mungiu –Pippidi care l-a făcut praf într-un articol resentimentar, egolatru, încatenat politic şi corigent la capitolul Sintaxa frazei. El a stârnit critici convingător argumentate din partea profesorului universitar clujean Mircea Miclea care chiar ştie despre ce vorbeşte. Dl. Miclea este autorul unei anterioare strategii pe această temă, pe care toată lumea a lăudat-o, a calificat-o drept realistă, dar care, din motive felurite, aproape deloc justificate, nu prea a ajuns să fie pusă în practică. S-a izbit de opacitatea sistemului, el însuşi cu un scăzut apetit pentru reformă, dar şi de interesele cu caracter politicianist care s-au manifestat în voie îndeosebi din 2012 încoace, odată cu preluarea puterii de alianţa PSD-PNL. Adică de USL. Înainte cu foarte puţină vreme de momentul 2012, guvernarea pedelistă, ministrul de atunci, dl. Petru Daniel Funeriu, reuşiseră să impună o nouă Lege a educaţiei, prin asumarea răspunderii Executivului, Lege de care praful şi pulberea s-a ales de şase ani încoace. Astăzi este de-a dreptul nerecognoscibilă.

După intermezzo-ul dătător de speranţe al trecerii pe la Ministerul Educaţiei a profesorului Mircea Dumitru, ajuns ministru în vremea guvernării tehnocrate, a urmat dezastrul. O nefericită succesiune de miniştri- Pavel Năstase, Liviu Pop şi Valentin Popa, unul mai nepriceput ca altul-  a adus educaţia în pragul colapsului.

De fapt, din 1990 încoace nu am avut parte în spaţiul acestui sistem ultra-sensibil, vital pentru existenţa şi dezvoltarea naţiunii, aproape de nimic  bun palpabil. Doar de declaraţii politicianiste, de bune intenţii, de Ciuleandre, de repetarea obsesivă a formulei un pas înainte, doi paşi înapoi, de începuturi triumfaliste şi de abandonuri consumate într-o tăcere desăvârşită. Cei aproape treizeci de ani care au trecut de la Revoluţie nu au reuşit să corecteze mai nimic din catastrofa pe care a adus-o cu sine Legea Învăţământului adoptată de Marea Adunarea Naţională în decembrie 1978, ca urmare a ordinelor categorice venite din partea lui Nicolae Ceauşescu. Era vorba atunci despre un act normativ care conferea putere de lege unui şir de aberaţii pe care Dictatorul le-a comandat şi le-a dorit intempestiv puse în practică încă din vara anului 1977.

Preşedintele Iohannis a ales să îşi lanseze proiectul în absenţa membrilor guvernului. Nu a fost prezent nici măcar actualul ministru al Educaţiei, d-na Ecaterina Andronescu. Nu din vină proprie. Or, o strategie care nu se bucură de sprijinul Executivului care ar avea obligaţia şi misiunea să creeze condiţiile punerii ei în practică, începând cu finanţarea corectă, ceva mai generoasă a sistemului, cu acel 6% din PIB prevăzut de Lege şi care ar trebui trecut în Constituţie, cu pregătirea unui cadru legislativ de natură să stimuleze învăţarea, educaţia, performanţa nu ne putem aştepta la nimic concret. În şedinţa solemnă a guvernului care a avut loc săptămâna trecută la Alba Iulia, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că în 2019 educaţia va deveni o prioritate absolută. Mira-m-aş, având în vedere ce studii universitare precare au colegii de Executiv ai doamnei Dăncilă şi doamna Dăncilă însăşi.

Un prim indiciu despre planurile concrete ale guvernării PSD-ALDE în domeniu vom avea în momentul în care vor începe dezbaterile pe tema Legii bugetului de Stat pentru anul 2019. Care nu prea înţeleg de ce întârzie. 

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro   

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

Vanatorul/d.c.
9.12.2018, 08:40:27

Mda..Despre ”rahatul cu perje” care-i maretul proiect de tara a lui Ioahannis „România Educată“ si lansare lui, am am spus atumni, ”la cald” ca nu-i decat o aiureala lansata cu festivism fanfaronard si garagara ..sforăietoare....! Nimic altceva..! Imi aduc aminte ca in urma cu doi ani, cand s-a trâmbițat in toata tara ca, in sfârsit, Klovnis Iohannis a purces sa-i fericească pe romani cu un proiect de țară rasunator, pe masura inteligenteib si..rigorii germane care il carrcterizaza providentialul nosstru presedisnte al ”lucrului bine facut” (hi..hi..hi..!), acesta , carevasazicătela Majestate Sa Prezidentiala Klovnis Teutonul Nuclear, le soilea vartos si habar n-avea de proiect, nu stia absolut nimic despre ce contine si cine va lucra cu adevarat la el, asa ca, cei care l-au plantat la Cotroceni, ii intorc cheița si-i scriu fituicile ca sa zica si gura lui ceva din cand in cand, l-au lasat atunci sa traga in continuare la aghioase si au pus-o purtatoarea de cuvant a presedintiei, ”insarcinata extraordinara si plenipotetiala” Mădălina Dobrovolschi, să iasa in fata poporului si sa spuna e ce-i cu panarama aia de ”proiect”, la ce se refera si ce vor face fripturistii chemati sa lucreze la maculatura. Inca de atunci, si chiar din spusele Mandolinei Dobrovolschi, se putea lesne intelege ca ”maretul” proiect de tara al lui Iohannis, va fi doar un pârț electoral fâsâit, o gagaristica propagandistica fanfaronarda si nimic altceva. Iata ce spunea Mădalina Dobrovolschi atunci despre proiect : „Această comisie nu va face o listă de măsuri, nu va fi o strategie, va fi un document politic, vor fi trasate nişte obiective, nişte ţinte clare, care să arate cum trebuie să se dezvolte România, ce linii de dezvoltare, de modernizare trebuie să urmeze România în perioada următoare, practic cum ne dorim să arate România ca membru al UE, ce nivel de ambiţii vrem să avem ca membru al UE, care este locul nostru, rolul nostru în UE. (…) Nu putem vorbi despre o suprapunere a acestui proiect cu alte strategii, cu proiecte de guvernare, pentru că nu este rostul acestui proiect de ţară. Este un proiect pe termen mediu şi lung, adică depăşim chestiunile cotidiene, luptele politice sau interesele de moment, dar fiecare partid va avea posibilitatea prin prezenţa în această comisie să-şi promoveze propriile idei”. Deci..zero fezabilitate, pentru ca nimeni nu are in sarcina nimic, nimeni nu se angajeaza la nimic, nimeni nu raspunde de nimic..! Bani aruncati aiurea in portofelele ”proiectantilor” pentru a-i coafa imaginea si a-i face campanie electorala unui presedinte marioneta teleghidat si las, captiv trecutului sau penal ”clasat” de catre mafiotii aripii sereist-juridice a Sistemului Politico-Infractional National, tradator al intereselor(dezideratelor) nationale (solidaritate, suveranitate, dezvoltare economica, intrare in Schengen, intregirea neamului, etc,etc)

-2 (4 voturi)
Vanatorul/d.c.
9.12.2018, 08:41:39

”am mai spus atunci ”la cald”

Utilizator Adevărul
9.12.2018, 09:58:00

Comentariu considerat abuziv.

Mircea B.
9.12.2018, 10:41:15

Un cuvințel nu indrăzneste domnul profesor Morariu să zică despre "proiectul" lui Iohannis ! ☺ Ne spune ce a zis egolatra AMP, ne spune ce a comentat dl Miclea (devenit acum omul cu argumentele la el), dar parerea proprie, nu e, domnule si pace !

+1 (1 vot)
imsi imsi
9.12.2018, 10:55:59

M am treaba cu proiectul presedintelui fiindca nu l cunosc (proiectul) am treaba cu afirmatiile despre legea veche a invatamintului cea din 77. Aproape toti romanii care au facut ceva pt tara asta si pentru ei au fost pregatiti dupa legea respectiva. Inclusiv autorul articolului care fiind totusi prea tinar nu s a bucurat de binefacerile ei. Mi se pare ca nu legea respectiva a desfiintat invatamintul profesional si ca in perioada respectiva profesorii aveau un statut respectabil si erau aparati de mojiciile unor elevi.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (28)

Modifică Setările