Politică

articolul anterior articolul urmator

Efectele moţiunii împotriva ministrului Voiculescu

12
18 Feb 2021 08:55:39
Raluca Boboc

Moţiunea simplă intitulată „Incompetenţa şi lipsa de asumare ucid! Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea şi viaţa românilor”, iniţiată de Partidul Social Democrat împotriva ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a fost respinsă de plenul Camerei Deputaţilor cu 160 de voturi „împotrivă”, 140 de voturi „pentru” şi o abţinere.

Conform articolului 112, alin. (2) din Constituţia României, Camera Deputaţilor sau Senatul poate adopta o moţiune simplă prin care să-şi exprime poziţia cu privire la o problemă de politică internă sau externă ori, după caz, cu privire la o problemă ce a făcut obiectul unei interpelări. Deşi o moţiune simplă iniţiată împotriva unui ministru nu are efecte în plan juridic – chiar dacă moţiunea este adoptată de Parlament, aceast fapt nu implică şi demiterea/demisia ministrului în cauză – de cele mai multe ori efectele acesteia se fac resimţite în plan politic sau în jocul de imagine. 

Moţiunea simplă împotriva ministrului Vlad Voiclescu, unul dintre cele mai controversate personaje politice ale momentului, este prima acţiune iniţiată de PSD în această legislatură parlamentară. Chiar dacă a fost respinsă, această primă moţiune a acţionat ca un test atât pentru principalul partid de opoziţie, cât şi pentru ceilalţi actori politici, reliefând o serie de vulnerabilităţi ale acestora.

  • Campania de PR iniţiată în sprijinul ministrului Voiculescu, în special în mediul on-line, şi-a atins scopul pentru care a fost lansată, generând astfel presiunea necesară asupra parlamentarilor liberali pentru ca votul acestora să fie în sprijinul ministrului PLUS. La polul opus, PSD a demonstrat că rămâne în continuare un partid care are mari deficienţe la capitolul comunicare în mediul on-line şi al impactului mesajelor în reţelele de socializare;

  • Cu toate că ministrul Voiculescu se confruntă atât cu presiunile venite din anumite părţi ale societăţii în privinţa demisiei, ca urma a tragediei de la Institutul Matei Balş, cât şi cu acuzele cu privire la studiile pe care le-ar fi făcut la o Universitate din Viena, PSD nu a reuşit să livreze publicului un purtător de mesaj care să speculeze vulnerabilităţile lui Voiculescu şi puncteze decisiv în planul comunicării. Alexandru Rafila, noua achiziţie a social-democraţilor, fiind un personaj destul de şters, fără carismă sau mari abilităţi de comunicator;

  • Respingerea moţiunii împotriva ministrului Sănătăţii este, de asemenea, şi o primă bilă neagră pentru strategia preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, de a promova doar juniorii social-democraţi în funcţiile de conducere din Parlament, tânărul Alfred Simonis nereuşind să speculeze nemulţumirile din interiorul grupului PNL pentru a crea breşe la vot. O decizie extrem de controversată, care a generat la momentul respectiv o reacţie dură din partea fostului preşedinte al PSD, Adrian Năstase, care nu a ezitat să-l taxeze pe actualul lider al social-democraţilor: „E nevoie ca liderii de grup să cunoască cutumele şi algoritmul de alocare, să aibă o experientă dobandită în timp. Iar bătăliile din birourile permanente vor fi esentiale pentru stabilirea agendei.  Asa încât, ce să cred? Intră partidul în hibernare, renunţă la cei mai buni „jucători” ai săi din parlament?”;

  • Pentru liderul PSD, Marcel Ciolacu, primele emoţii în privinţa scaunului de şef al partidului ar putea apărea în momentul în care o moţiune simplă va fi iniţiată la Senat, acolo unde Gabriela Firea ar putea să se afirme ca cel mai puternic lider al PSD în cazul în care moţiunea va fi adoptată;

  • Dacă iniţial a părut că partidul AUR preia iniţiativa ca partid de opoziţie, prin protestele de stradă de care le-a generat în faţa ministerului Sănătăţii, ulterior, prin scandalul provocat de excluderea senatoarei Diana Şoşoacă, AUR a reuşit nu doar să mute atenţia opiniei publice de la efectele tragediei de la Institutul Matei Balş, ci să şi contribuie la diluarea furiei care s-ar fi putut coagula ca urmare a creşterii numărului de decese, prin circul perfect executat de liderii partidului la ore de maximă audienţă. O demonstraţie de lipsă de experienţă politică din partea liderilor AUR sau pur şi simplu o misiune perfect executată care a avut roul să-i asigure  supravieţuirea ministrului Voiculescu?

  • Ludovic Orban a trecut cu brio primul test în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, o rebeliune în tabăra deputaţilor liberali ar fi putut să pună în discuţie autoritatea pe care liderul PNL o mai are în partid. Orban a primit, totuşi, un avertizment din partea taberei PDL-iste din partid prin votul exprimat în favoarea moţiunii de deputatul Corneliu Olar, un mai vechi PD-ist;

  • Coaliţia de guvernare a demonstrat că funcţionează şi în Parlament, reuşind prin respingerea acestei moţiuni să ofere propriului electorat o primă imagine de unitate după numeroasele dispute apărute în privinţa împărţirii funcţiilor de prefecţi. Voiculescu este personajul care savurează din plin succesul obţinut în Parlament – la doar câteva ore acesta exulta pe pagina personală de Facebook – însă respingerea moţiunii nu îi garantează automat şi menţinerea locului în guvern. Premierul Florin Cîţu, dacă vrea să se firme ca lider politic şi să nu rămână în istorie în galeria premierilor marionetă alături de Grindeanu, Tudose şi Dăncilă, trebuie să execute cât mai rapid un cap de ministru de la USRPLUS. Având în vedere contrele pe care premierul şi ministrul Sănătăţii le-au avut deja în interiorul guvernului, Voiculescu îşi păstrează în continuare postura de principal candidat pentru momentul în care Cîţu ar putea să imprime un alt curs carierei sale politice. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

zero
18.02.2021, 09:23:24

Sa mai vazut si faptul ca alesii minoritatilor sunt indiferenti la problemele Romaniei.Nu au fost prezenti decat 3-4 si au absentat 12(doisprezece)!!! Ma rog,au alte probleme dar de ce sa fie parlamentari?

+3 (3 voturi)
Vanatorul/d.c.
18.02.2021, 09:35:18

Mai deunazi, un coleg forumist (liberal pătruns) aproape ca lacrima de suparaer..! I se strecurase in minte si suflet indoiala ca actuala guvernare liberal-iohanist-userist-udemerista nu va rezista mai mult de un an, doi...! Ei bine, i-am ridicat imediat moralul, informandu-l ca un studiu stiintific recent al respectabilei organizatii globalist-neomarxiste ”Bandits Sans Frontieres” arata ca impostorii, hotii, habarnistii, escrocii, cocalarii, smenarii si cozile de topor globalist-neomarxist-liberal-elgibitiste sunt printre cei rezistenti politicieni din galaxie..! Cert este ca șmenarii, cocalari si gainarii politici care-si spun ”PNL”, prin tot ceea ce fac de cand au ajuns la guvernarem, tin neaparat sa confirme aproape zilnic adevarul spuselor urmatorului..”postulat” : ”PNL - un magnet al lichelelor care n-au incaput prin PSD, un soi de fanarioti care se dovedesc inca si mai prosti si corupti ca pesedistii, iar asta chiar e o performanta”(A. Popescu) Distractivi sunt si fripturistii neomarxist-elgibitisti ai USR-ului condus de Dan Barna, care, față de escocrocul imobiliar cu 17 dosare penale Klovnis Iohannis (si față de mafiotii din parchete care i-au ”clasat” penalului de la Cotroceni dosarele respective, negulesti-zdreanță din putred de corupta DNA care inchid ochii la ”tunurile” trase de mafiotii galbeni) au ajuns mai mai destoinici ca pupincuristi chiar si decat cocalarii liberali..! Despre PSD insa, numai cuvinte de lauda..! In ultimii 30 de ani nu a existat partid care sa se comporte mai ”lesinat” si mai tembel, atat la putere cat si in opozitie, decat o face PSD-ul condus de ”drona” neosecuristica Marcel Ciolacu..! PSD-ul condus de aceasta ”dronă” a Noii Securitati iohanniste, Marcel Ciolacu, a reusit o uluitoare dubla performanta, una intr-atat de tampa incat cu siguranta ar intra in primele 3 locuri ale topului oricarei antologii a celor mai mari imbecilili din politica mondiala: si-a ”trantit” nu numai guvernul, ci si majoritatea parlamentara care-l sustinea, si asta fara sa fie obligat de niciun eveniment intern sau extern ce ar fi impus, sau macar ar fi presupus asa ceva...!! Iata acum un raspuns de ”limbric politic” dat de catre Ciolacu unui jurnalist, practic o proba de ”neosecurism acoperit” intr-atat de relevanta in tembelismul ei de dimensiuni cosmice, incat il trimite pe politrucul asta direct in topul antologiilor despre care vorbeam mai sus. La intrebarea daca cu cumva tocmai pasivitatea, cu care el si PSD-ul trateaza incalcarile repetate ale legislatiei si Constitutiei de catre Klaus Iohannis, il incurajeaza pe acesta sa recidiveze sistematic, ”drona” neosecuristica Marcel Ciolacu da un raspuns de o imbecilitate iesita din comun chiar si pentru cineva din categoria ”Limbric politic plantat in fruntea unui partid de catre Noua Securitate” : ”- Știe și președintele că a făcut acest lucru.”

-11 (13 voturi)
Iulian Arion
18.02.2021, 09:55:20

Am vazut la tv secventele cu țigăneala. Trebuiau ascultate toate opiniile, cu mentiunea ca aceia care insultau aveau sunetul oprit. Li se comunica si trebuiau invitati sa-si reformuleze discursul in urmatoarele 4 ore. Daca nu voiau, sa le fi pus o secventa sonora cu rafale de arma automata urmata de mesajul: Cand va țigăniti, publicul va vrea omorati. In Agora (piata centrala) din Atena antica se exprimau toti si apoi votau. Parlamentarii romani, inclusiv cei votati de mine, nu au reflexul democratic de a-si asculta colegii. Prea se urasc intre ei. Unii se dusmanesc de 10-15-20 de ani. Este unul din motivele pentru care trebuie limitat numarul mandatelor la maxim doua pentru aceeasi functie.

-5 (5 voturi)
Iulian Arion
18.02.2021, 09:57:56

Parlamentarii trebuie platiti doar pentru timpul efectiv petrecut in dezbaterile parlamentare. Daca au audiente, doritorii sa se programeze la prefectura sau CJ. Nu prea vad sensul, dar trebuie sa existe aceasta posibilitate. Acest timp va fi considerat timp efectiv lucrat.

-1 (3 voturi)
Iulian Arion
18.02.2021, 10:09:06

Toate exploziile urmate de incendii se datoreaza buteliilor de oxigen. Nu este permisa aducerea buteliilor de oxigen in locurile de consum din spatiile inchise. Nu normative ISCIR foarte clare. Dupa prima explozie, ISCIR trebuia sa desfasoare investigatii independente, iar raportul sa-l prezinte procurorului. Dura maxim cateva ore, hai zile. S-ar fi transmis catre toate spitalele sa mentina buteliile de oxigen afara, iar inchiderea-deschiderea robinetilor sa fie facute cu servomecanisme care sa nu permita contactul pielii umane cu robinetul respectiv. Oxigenul este foarte avid de grasimi. ISCIR este autoritate de reglementare si se subordoneaza Parlamentului. Este condus de un fost contabil al primariei Scornicesti. Total nepotrivit. Autoritatile de reglementare trebuie conduse de persoane care au pregatirea profesionala tehnica in acel domeniu si care acced pe treptele ierarhiei profesionale fara a sari/arde etape. Intrebat ce uraste cel mai mult, Un inginer german a raspuns: saltul peste etapele pregatirii si experientei profesionale. Din aceasta dezordine in care sunt omorati oameni, procurorii trebuie sa aduca in fata instantei capeteniile, cel aflat in varful salarizarii. Doar prin impucarierea acestora scapam de incompetenti. Daca nu e bagat in puscarie, partidul il va plasa in functia din care va omori si mai multi oameni.

-9 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările