Efectul electoral al dosarului Ponta

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşa şubred cum este, dosarul deschis de DNA pe numele lui Victor Ponta ar putea să pună capăt carierei lui politice, dacă nu în 2015, atunci la alegerile generale din 2016. Dacă ar demisiona acum  parcursul său se va încheia subit. Politica românească, aşa cum este ea în prezent, îi iubeşte pe cei care au un stomac de fier beton. Iar Victor Ponta este dotat cu aşa ceva.

Să fim serioşi: Victor Ponta l-ar fi numit pe Dan Şova ministru şi fără ca acesta să-i cedeze spre folosinţă o maşină de lux pentru simplul motiv că făcea parte din anturajul prim-ministrului înainte ca acesta să ocupe funcţii în partid şi stat. Iar contractele realizate prin copy paste sunt o glumiţă rizibilă a vreunui procuror: toate contractele în această ţară sunt scrise cu copy paste. La nivel de imagine însă, doar formularea unor acuzaţii de corupţie de către DNA, instituţie în care românii au foarte multă încredere, îl va costa pe Victor Ponta. Şi poate nu doar pe el, ci pe toţi cei pentru care învârteala măruntă sau marea corupţie sunt asociate natural politicii. Nu că politica ar fi pură, căci nu este, dar totul este să ai simţul limitei ce nu poate fi depăşită. 

PNL nu are în acest moment suficienţi aliaţi pentru a doborî guvernul PSD prin moţiune de cenzură sau prin admiterea cererii DNA de începere a urmării penale care va duce la suspendarea din funcţie a premierului în exerciţiu. Chiar dacă Klaus Iohannis e mai hotărât ca niciodată să schimbe culoarea puterii din roşu în galben, UDMR nu poate fi convins să voteze nici moţiunea şi nici cererea DNA. Iohannis nu are capacitatea de negociere a lui Traian Băsescu care, aşa cum afirmă şi astăzi, nu s-ar fi dat în lături de la nimic pentru a-şi atinge obiectivul. Deşi acuzaţiile DNA fac în ochii alegătorilor lui Iohannis acceptabile soluţiile imorale, el nu pare să aibă acces la instrumentele obscure pe care le deţinea Băsescu. Îi poate promite acesta lui Gabriel Oprea, cel mai lipsit de scrupule membru al coaliţiei majoritare şi cel mai vrednic de dipreţ politician al momentului, imunitatea în faţa justiţiei? Nici măcar nu-i poate sugera aşa ceva cum, poate, a făcut-o Traian Băsescu.

UDMR nu va sta alături de PNL la moţiunea de cenzură care se referă la votul prin corespondenţă pentru simplul motiv că această procedură va creşte numărul voturilor românilor, iar Uniunea, care a ajuns electoral la nucleul dur,  riscă să nu mai atingă pragul de 5%. Cât despre ridicarea imunităţii lui Victor Ponta, UDMR şi-a făcut deja cunoscută poziţia, chiar dacă indirect. După întâlnirea cu Hoyt Yee, adjunctul asistentului secretarului de stat american pentru afaceri europene şi eurasiatice, Kelemen Hunor a sugerat că lupta împotriva corupţiei este un alibi pentru încălcarea drepturilor omului şi ale minorităţilor naţionale referindu-se la anularea în justiţie a retrocedării liceului "Szekely Miko" din Sfântu Gheorghe, finalizat si cu condamnarea deputatului UDMR Marko Attila. În concluzie, UDMR va vota mai mult ca sigur împotriva ridicării imunităţii lui Victor Ponta pentru începerea urmării penale.

Istoria nu se va încheia însă săptămâna viitoare, când cel mai probabil vor fi votate şi moţiunea de cenzură şi cererea DNA, poate chiar în aceeaşi zi pentru a demonstra că voinţa Parlamentului este ca PSD să-şi continue guvernarea cu Victor Ponta în fruntea executivului. Pe fondul ameliorării nivelului de trai al populaţiei, ca urmare a măsurilor economice luate de executiv, PNL nu va avea alte capete de acuzare împotriva lui Victor Ponta decât dosarul de corupţie şi refuzul premierului de a se pune la dispoziţia justiţiei. Fără acestea, PNL nu ar avea capacitatea să-i mobilizeze pe votanţii care au făcut diferenţa între Klaus Iohannis şi Victor Ponta în 16 noiembrie. Dosarul DNA are toate şansele să creeze un val  de tipul celui care l-a adus pe Klaus Iohannis la putere.  

Premeditat aşa cum susţine Ponta, sau nu, aşa cum afirmă adversarii lui, DNA pune în mâna PNL o armă electorală ce poate fi letală. Dacă liberalii vor şti să o folosească. Dacă nu, în 2016, alte forţe, poate dintre cele noi, vor colecta voturile pentru schimbare. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite