Politică

articolul anterior articolul urmator

Efectul Elena Udrea asupra scenei politice

5
26 Oct 2015 12:24:02
Raluca Boboc
Elena Udrea, la ÎCCJ FOTO Mediafax
Elena Udrea, la ÎCCJ FOTO Mediafax

Meciul de box Elena Udrea vs DNA a ajuns la repriza a treia. Săptămâna aceasta, Parlamentul este chemat să încuviinţeze sau să respingă solicitarea de urmărire penală şi de arestare a fostului ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului. DNA o acuză pe Elena Udrea de luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu şi fals în declaraţii.

Elena Udrea a fost unul dintre cele mai controversate şi mediatizate personaje din ultimii zece ani. Politicieni, oameni de afaceri, jurnalişti, patroni de trusturi de presă, şefi ai serviciilor sau ai justiţiei, cu toţii s-au aflat la un moment dat în preajma fostului candidat PMP la preşedinţia României.

Piramida de putere a Elenei Udrea a început să se prăbuşească încă din campania pentru alegerile prezidenţiale. Dezastrul a continuat apoi cu numeroasele cereri de arestare solicitate de către DNA şi chiar cu reţinerea şi arestarea preventivă pentru 72 de zile a fostului ministru.

La începutul anului, când noua putere se instala la Cotroceni, iar perdanţii alegerilor prezidenţiale îşi tratau rănile, arestarea Elenei Udrea, percepută ca o răfuială între oamenii promovaţi de fostul preşedinte, a avut impact doar asupra imaginii lui Traian Băsescu şi a celor două mandate prezidenţiale ale acestuia.

Contextul politic în care DNA solicită din nou arestarea Elenei Udrea este însă cu totul diferit faţă de începutul anului, partidele politice sunt într-o dinamică continuă, trecând prin schimbări de leadership, astfel că arestarea fostului ministru generează efecte asupra întregii scene politice.  

Jocurile de putere din interiorul PSD

În urma congresului din 18 octombrie, în PSD coexistă trei centre de putere reprezentate de Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea şi Victor Ponta, fiecare cu propriile interese şi calcule politice.

Fiecare centru este interesat în creşterea şi amplificarea proprii puteri şi subminarea celorlalte două centre de putere.

Liviu Dragnea, noul preşedinte al PSD şi condamnat în primă instanţă în dosarul ”Fraudă la Referendum”, trebuie să demonstreze că are capacitatea şi forţa de a genera schimbări într-un partid refractar la orice încercare de reformă şi care, în perioada în care preşedinte a fost Victor Ponta, a dobândit eticheta de apărător al corupţilor.

Victor Ponta, actualul premier al PSD, el însuşi cu procurorii pe urmele lui, apărat de colegii din Parlament de o cerere de începere a urmării penale, este interesat să demonstreze că DNA poate începe urmărirea penală şi fără ca persoana în cauză să fie arestată. Pe termen scurt, fără presiunea unei noi candidaturi în 2016, Ponta este mult mai interesat de subminarea autorităţii lui Liviu Dragnea, decât de propria imagine.

Valeriu Zgonea, preşedintele executiv al PSD, îşi construieşte la rândul său o imagine de reformator, în aşteptarea unei conjuncturi favorabile care să îl propulseze în funcţia de preşedinte al partidului, şi este interesat să demonstreze că are ”cheile Parlamentului” în mâna sa.

Primul episod al confruntării între cele trei centre de putere a avut loc în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, care a avizat favorabil cererea de urmărire penală a Elenei Udrea, dar nu a întrunit cvorumul necesar pentru a emite un aviz şi în privinţa cererii de arestare.

În urma votului din Comisia juridică, Liviu Dragnea, cel care declara ca un începător într-ale politicii că, ”dacă l-au urmat 433 de mii de oameni la Congres, îl vor urma şi câţiva parlamentari”, înregistrează primul eşec usturător ca lider al PSD, în timp ce Valeriu Zgonea şi Victor Ponta îşi arată fiecare forţa de reacţie.

Următorul episod în lupta de putere din interiorul PSD va fi momentul votului în plenul Camerei Deputaţilor. Victor Ponta a absentat la ambele şedinţe în care s-au aprobat cererile de arestare pentru Elena Udrea, în timp ce Liviu Dragnea a absentat doar la prima şedinţă.

Liviu Dragnea va trebui să demonstreze că ceea ce s-a întâmplat în Comisia juridică a fost doar un accident şi că stăpâneşte foarte bine partidul, astfel că libertatea Elenei Udrea depinde în foarte mare măsură de puterea de influenţă a noului preşedinte al PSD asupra propriului grup parlamentar.

Demisia lui Oprea şi abuzul în serviciu

Ministrul de Interne şi vicepremierul pentru probleme de siguranţă naţională, Gabriel Oprea, se află în centrul unui întreg scandal privind refuzul acestuia de a demisiona, ca urmare a abuzului în funcţie care a generat moartea unui poliţist.

Demisia lui Oprea, creaţie a laboratoarelor cotroceniste ca apărător al interesului naţional şi fost partener de guvernare al Elenei Udrea, ar reprezenta o mare pierdere pentru fostul ministru.

Elena Udrea poate câştiga, însă, un oarecare capital de simpatie publică prin confruntarea celor două imagini: dacă în cazul Elenei Udrea abuzul în serviciu, care a generat presupuse fapte de corupţie, este pedepsit cu arestul, în cazul lui Gabriel Oprea abuzul în serviciu, în urma căruia a murit unui om, rămâne nepedepsit, lideri politici şi importante instituţii ale statului încercând să muşamalizeze întreaga poveste.

Jocurile de putere din interiorul PNL

Cererea de arestare a Elenei Udrea apare cu doar trei săptămâni înainte ca PNL să îşi definitiveze candidaturile pentru alegerile locale.

Animozităţile dintre liderii fostului PDL şi cei ai fostului PNL se vor acutiza pe fondul nemulţumirilor celor care nu vor se vor regăsi pe lista de candidaturi. 

Arestarea Elenei Udrea, fost ministru PDL în cabinetul Emil Boc, aduce din nou în prim plan imaginea şi dimensiunea corupţiei din timpul guvernării portocalii, vulnerabilizând şi imaginea noului PNL.

Perioada guvernării PDL este asociată cu măsurile dure de austeritate, luate pe fondul crizei economice din perioada 2009 – 2012. Scăderea încrederii şi a popularităţii portocaliilor în rândul populaţiei a fost accentuată de scandalurile de corupţie, apariţiile Elenei Udrea care epata prin ţinutele scumpe, şi lipsa de solidaritatea a majorităţii liderilor PDL cu populaţia care a suferit ca urmare a tăierii salariilor şi creşterii TVA.

Astfel PDL a dobândit extrem de rapid eticheta de partid al corupţilor. Conform sondajelor de opinie, la capitolul Imaginea publică a partidelor politice, pe dimensiunea Oamenii cei mai corupţi, în august 2010 PDL conducea cu un procent de 29%, spre deosebire de PSD(20%) sau PNL (7%), iar în octombrie 2010 percepţia despre corupţia PDL atinsese 34%, în timp ce PSD a coborât la 16% iar PNL la 3%.

Declaraţiile ”pe surse” ale Elenei Udrea, conform cărora ”banii de la Buzăianu” au ajuns la PDL, lovesc în mod direct şi în imaginea celor doi lideri PDL, Emil Boc şi Vasile Blaga.

Pe fondul noilor acuzaţii şi dezvăluirilor pe care le va face Elena Udrea, foarte probabil, mulţi lideri PDL se vor vedea traşi pe linie moartă pentru a nu dăuna imaginii partidului, ceea ce va contribui la accentuarea tensiunilor dintre cele două partide, foştii liberali profitând de situaţia creată pentru a-şi consolida poziţia în noua structură de putere.

Mişcarea Populară şi Traian Băsescu

Pe termen scurt, cererea de arestare a Elenei Udrea îl ajută pe Traian Băsescu, acreditând ideea că întoarcerea acestuia în politică deranjează o parte a sistemului, care l-ar dori ieşit la pensie pe fostul preşedinte.

Traian Băsescu, după congresul din 24 octombrie, nu se va mai exprima şi nu va mai transmite mesaje în spaţiul public în calitatea de fost preşedinte, ci în calitatea oficială de preşedinte al Mişcării Populare.

De fiecare dată când Traian Băsescu se va pronunţa despre cazul Elena Udrea, indiferent care va fi poziţia acestuia, el  nu va mai exprima un punct de vedere personal, ci va reprezenta punctul de vedere al partidului.

Pe termen lung, problemele cu justiţia ale Elenei Udrea vor atârna ca un bolovan de piciorul nou (re)lansatului partid. Transferul pozitiv de încredere care se face dinspre Traian Băsescu spre Mişcarea Populară va fi dublat de transferul negativ care se face dinspre Elena Udrea via noul preşedinte al partidului.

Credibilizarea Antenei3

Dezvăluirile prezentate de Antena3, din dosarul Gala Bute, despre intervenţiile pe care le făcea echipa de imagine a Elenei Udrea la televiziuni precum Protv, Realitatea sau B1, cărora le trimitea materiale, solicitări, mesaje sau rugăminţi despre cum să fie reflectată activitatea fostului ministru au un impact devastator asupra aşa-numitei ”mass-media de dreapta”.

Noul dosar în care DNA cere arestarea Elenei Udrea aduce noi dezvăluiri despre relaţiile presă-politic, şi anume că fostul ministru ajunsese să deţină şi să controleze din umbră cotidianul Evenimentul Zilei.  

Dosarele Elenei Udrea scot în evidenţă slăbiciunile şi vulnerabilităţile unei părţi importante din mass-media, dependenţa de mediul politic şi riscul ridicat de şantaj la care este supusă (a se vedea şi reacţia televiziunilor, cu excepţia Digi24, în cazul Gabriel Oprea şi eforturile monumentale pe care le-au depus pentru acoperirea subiectului şi apărarea ministrului de Interne).

O mare parte din publicul televiziunilor considerate a fi ”de dreapta” se va mută în online, acolo unde manipularea sau ”spălarea creierelor” funcţionează foarte greu, astfel că posturi precum RealitateaTv sau B1 vor încerca şă-şi formeze un public nou.

Singurul beneficiar dezvăluirilor din dosarele Elenei Udrea este postul Antena3, care nu doar că se credibilizează în faţa propriului public, dar câştigă şi un public nou, întărind mesajul că este singurul post de televiziune onest, care şi-a asumat din convingere lupta împotriva lui Traian Băsescu şi a sistemului condus de acesta şi că, în general, tot ceea ce face este din convingere, nu la comanda vreunui politician sau al unui grup de interese. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

paradoxal
26.10.2015, 13:38:35

Persoanele care se dau in vint dupa (fripturi) nu au cum sa se numeasca jurnalisti. Slava constiintei ca nu toti simt si gindesc la fel. Trebuie sa fii de-o josnicie morala de ultima/speta daca ajungi sa iti vinzi sufletul pentru un pumn de favoruri/materiale.

+7 (7 voturi)
ghost ghost
26.10.2015, 16:50:28

Like!

+2 (2 voturi)
La tulipe Fanfan
26.10.2015, 18:01:05

" Efectul Elena Udrea asupra scenei politice " ? De ce titlul asta? Daca jurnalista avea inspiratia sa adauge si numele lui Traian Basescu totul avea o logica, altfel din start observam atitudinea partinitoare a acesteia pentru Triomul SRI, DNA, ICCJ si a faptelor lor de '' arme ''...Nici nu ma mira ca fosta Scanteia saruta mana murdara a noilor stapani ca sa nu-si piarda coaja de paine pe care o castiga nedemn. Repet, iar intamplarile viitoare imi vor da dreptate : Elena Udrea a fost tarata in acest joc mizerabil din pricina frustrarilor femeiesti si a spaimei gheneralului Coldea de a pierde titlul ocult de cel mai puternic om din Romania...toate uneltirile acestei gasti vor fi deconspirate la timp, iar prabusirea va fi nu numai spectaculoasa, dar si dureroasa!

-1 (3 voturi)
Constantin Pavelescu
26.10.2015, 18:24:50

Deşi este în principiu corectă, analiza asta conţine şi cîteva concluzii care mi se par forţate. Una dintre ele este asta cu Antena 3 care dacă-i să ne potrivim după ce scrie în articol, dintr-odată ca prin minune, haznaua se transfigurează dintr-o cocotă bătrînă şi sifilitică într-o fecioară neprihănită doar pentru că printre şuvoaiele de lături deversate în toate direcţiile timp de ani de zile a nimerit-o corect pe Hudrea. Şi ia să-i vezi pe toţi cetăţenii lucizi şi responsabili cîţi or mai fi existînd prin România cum de mîine cu toţii îşi vor reseta din memorie toate campaniile imunde, tot potopul de abjecţii şi toate linşajele mediatice pe care haznalele le-au susţinut ani de-a rîndul împotriva oricui nu i s-a închinat varanului... Ia să-i vezi pe toţi oamenii lucizi din România cum peste noapte devin antenişti fervenţi, doar pentru că uite că a avut o dată Gîdea dreptate. Cum ar putea un om cu mintea-ntreagă să-şi poată imagina că politica editorială a haznalelor a avut la bază civismul pur, prefăcîndu-se că uită de lupta disperată a patronului haznalelor conştient de cîtă puşcărie-l paşte, împotriva celui care a făcut posibilă deschiderea porţilor puşcăriei în faţa celor de-o teapă cu varanul? Cît despre marea dezvăluire cu marele secret al lui Polichinelle că Hudrea-i coruptă, mare scofală!... Uite că nu-s antenist şi de ani de zile tot spun că Hudrea-i coruptă, de mi i-am ridicat în cap pe toţi băsiştii talibani. Am tot repetat că Hudrea-i vîrîtă în matrapazlîcuri de miliarde, în care n-a fost implicată doar filiera mafiotă din PDL ci mafiile tuturor partidelor, sau mai bine-zis mafia transpartinică, aia care transcende partidelor. Interesul tuturor găştilor este unul comun, jaful generalizat, or colaborarea dintre ele este cu mult mai practică decît beligeranţa, care nu poate decît să dăuneze "afacerilor" tuturor. Raluca Boboc comite o delimitare impardonabilă atunci cînd încadrează activitatea infracţională a Hudrei strict în cadrul PDL. Este suficientă un minim apel la memorie pentru a ne aminti că activitatea infracţională a Hudrei nu a început din momentul intrării ei în PDL, ci încă de pe vremea în care opera în cadrul a ceea ce pe vremea aceea era numită "mafia lui Năstase", faimosul trio Petrache-Bittner-Cocoş. Atunci sigur că nu pentru PDL "lucra" ea. Înainte de a deveni pedelistă, Hudrea a mai trecut şi prin PSD, în care a fost secretara personală a lui Guşă, iar apoi a fost şi în PNL. Activitetea ei infracţională a fost transpartinică, numai prin UDMR n-a fost... Iar cînd a fost unsă de Băsescu şefă la PMP, s-a apucat să-i dea afară din partid pe "doctorii de Sorbona" aducînd în locul lor mafioţi precum Marin Anton. Pentru a înţelege condiţiile în care a operat Hudrea, nu trebuie uitat că din combinaţii de tip mafiot nu ieşi cînd vrei şi cum vrei. Tot aşa, nu poţi să-ţi refuzi vechii complici care ştiu despre tine suficiente cît să te înfunde de să nu te vezi dacă faci nazuri. Înainte de a activa în mafia pedelistă, Hudrea a activat în mafia pesedistă şi-n cea penelistă. Chiar dacă a ajuns în "tabăra duşmană", vechile legături şi complicităţi au rămas, indiferent dacă i-a convenit sau nu. A existat la un momentdat un episod straniu, care nu văd ce altă explicaţie ar putea să aibă: Cît a fost Hudrea ministru, umblau vorbe că MDRT era cel mai finanţat minister din guvernul Boc. Miliarde de la buget şi din fonduri europena au fost pompate acolo şi cum s-au pompat aşa s-au evaporat. După plecarea Hudrei de la MDRT, a fost înlocuită scurt timp de Cristian Petrescu, apoi după căderea guvernului Ungureanu, noul ministru Hellvig a făcut mare gălăgie cerînd un audit pe activitatea ministerului din perioada în care a fost condus de Hudrea. Interesant a fost ceea ce a urmat: Dintr-odată nimeni nu a mai pomenit ceva despre miliarde, tot scandalul fiind orientat tabloidistic spre faimoasele terenuri de sport în pantă, parcuri prin păduri, piscine şi săli de sport prin sate uitate de Dumnezeu, etc... Apoi tămbălăul a fost lăsat să se stingă treptat de la sine, iar despre auditul acela n-am auzit să-l mai fi făcut vreodată cineva... Altfel spus, batista pe ţambal. Foarte straniu, pentru că dezvăluirea jafului făcut de Hudrea la MDRT ar fi fost pentru USL muniţie de primă mînă pentru a lovi în Băsescu prin ricoşeu din Hudrea, asta în vremea în care haita era atît de disperată de lipsa muniţiei antibăsiste încît era nevoită să apeleze la documenta falsificate precum cele ale lui SRS sau să întoarcă Nana cu fundul în sus răscolind-o la metrul pătrat doar-doar or găsi ceva de care să se agaţe. În mod foarte straniu însă, USL s-a ferit să atace subiectul deosebit de mănos al jafului de la MDRT... Evident că există o explicaţie, dar nimeni n-a oferit-o vreodată. Părerea mea este că Hellvig odată ajuns la minister, şi-a pus mîinile-n cap de ce a găsit acolo şi s-a apucat să facă gălăgie fără să mai întrebe dacă are voie. Dar porumbelul odată scăpat, au trebuit cumva s-o dreagă, pentru că un audit ar fi putut să conducă la dezvăluirea unei cîrdăşii generalizate în jefuirea banului public, cîrdăşie în care-s implicate toate grupurile infracţionale organizate numite pe la noi "partide politice". Desigur, punctul ăsta de vedere este doar o speculaţie, dar este practic imposibilă alcătuirea unui punct de vedere fundamentat, documentat şi inatacabil avînd în vedere omerta generalizată, secretomania şi lipsa de transparenţă prin care mafia transpartinică se protejează de reacţia publică. Tot aşa îmi amintesc că a fost pusă batista pe ţambal şi peste afacerea cu frunza aia de douăzeci de milioane de euro, la fel şi peste povestea cu telecabina din Parîng, vreo şaizeci şi cinci de milioane de euro şi acolo, ambele afaceri avînd-o ca protagonistă pe Hudrea. De ani de zile nu s-a mai pomenit de ele, iar procurorii par a le fi uitat... Şi numai Dumnezeu ştie în cîte alte mînării o mai fi fost implicată Hudrea şi de care habar n-avem... Aşa, ca un apel la memorie, vă mai amintiţi de tentativa Hudrei şi a clicii ei din primăria Bucureştiului de la începutul anului 2011 de a desfiinţa primăriile de sector pentru a pune mîna pe bugetele lor care cumulate erau de vreo 2,4 miliarde de euro? Că au încercat să facă toată mînăria pe furiş, urmînd să-i pună pe bucureşteni în faţa faptului împlinit, dar informaţia "a transpirat", iar USL a contraatacat impunîndu-i Hudrei ca desfiinţarea sectoarelor să fie hotărîtă prin referendum, caz în care manevra n-ar fi avut nici o şansă să treacă? Vă mai amintiţi că Hudrea nu s-a lăsat, că a acceptat referendumul, dar a încercat să-i deturneze tema şi abia cînd şi-a dat seama că n-are nici o şansă de reuşită, abia atunci a abandonat? Aţi uitat, nu-i aşa?... Cît despre Antena 3, chiar dacă şi-a avut şi Hudrea porţie ei de lături, totuşi ceea ce a încasat ea a fost doar o adiere de primăvară în comparaţie cu ceea ce a încasat de exemplu Monica Macovei. Normal, îmi închipui că că şi-o fi spus varanul că ar fi fost prea bătător la ochi ca Hudrea să fie cu totul "iertată" în condiţiile în care orice băsist sau doar bănuit de băsism era făcut tărîţă şi dat la porci pe haznale. Aşa că i-au alocat şi Hudrei o porţioară de lături, dintr-alea mai subţirele, aşa, pentru salvarea aparenţelor. În fine... Ar mai fi încă multe "cearşafuri de scris pe subiectul ăsta, dar cu siguranţă că ocazii vor mai exista pentru "completări. Iar autoarei i-aş recomanda să aibă mai multă grijă cu echidistanţa, asta dacă dacă o interesează propria-i credibilitate. Nu de alta, dar nu toţi cititorii d-sale sînt antenişti lipsiţi de discernămînt, o rog să-mi ierte pleonasmul... Iar altă recomandare ar fi să o ia mai uşurel cu reclama la haznale. Ălea sînt ce sînt şi nici o reclamă din lume nu le poate transforma în altceva decît ceea ce sînt: Un instrument de zombificare în masă a poporului român, de asmuţire a românilor împotriva tuturor inamicilor mafiei transpartinice, mafie a cărei tartor a fost şi continuă să fie însuşi marele patron al haznalelor. Care rămîne patron chiar şi acum, chiar şi de acolo, de la-ntristare...

+2 (4 voturi)
Aurel Paun
26.10.2015, 18:40:31

Daca Antena 3 este post Tv credibil, inseamna ca cine sustine aceasta afirmatie este spalat la creier de ciracii lui Voiculescu.

0 (4 voturi)
Modifică Setările