Efectul Pintea zguduie PSD: baronii, speriaţi că partidul îi lasă din braţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Teodorovici şi Marcel Ciolacu nu mai au nimic să-şi spună  Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Eugen Teodorovici şi Marcel Ciolacu nu mai au nimic să-şi spună  Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Social-democraţii au răbufnit în interiorul partidului, după ce Marcel Ciolacu a luat distanţă de liderii PSD cercetaţi penal. Printre ei: Sorina Pintea şi Codrin Ştefănescu. Cel mai vocal a fost Eugen Teodorovici, aflat la cuţite cu Marcel Ciolacu, cel care încearcă să ţină partidul departe de subiectul Justiţiei. Mai mulţi lideri PSD din teritoriu se aşteaptă să fie ridicaţi de procurori, susţin surse din partid pentru „Adevărul“.

Liderii social-democraţi sunt îngrijoraţi că, după ce preşedintele Klaus Iohannis a numit procurorii-şefi, procurorii au pornit tăvălugul împotriva PSD, susţin surse din conducerea partidului pentru „Adevărul“. Cel mai notoriu caz este Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, arestată preventiv pe motiv că, din postura de manager al Spitalului din Baia Mare, ar fi luat mită de la un om de afaceri pentru încredinţarea unui contract de achiziţii. Spre deosebire de era Dragnea, când liderii PSD ieşeau în bloc pentru a face scut în jurul „victimei“ procurorilor  şi a statului paralel, de această dată, Marcel Ciolacu, liderul interimar al partidului, s-a ferit să le ia partea colegilor cu probleme penale. Singura reacţie a lui Ciolacu a fost un mesaj pe Facebook în care a taxat faptul că Sorina Pintea a fost plimbată în cătuşe prin faţa camerelor de filmat. „Ceea ce am văzut cu toţii în cazul Sorinei Pintea este un odios dublu standard în respectarea drepturilor fundamentale ale omului! Îmbrâncirea şi târârea în cătuşe pe scările spitalului a unui om aflat în suferinţă nu au nimic de a face cu justiţia. Spectacolul public prin care se distrug vieţile unor oameni trebuia să înceteze demult“, a scris Ciolacu.

Pe un grup intern de discuţie al PSD, Eugen Teodorovici, fost preşedinte executiv al partidului în mandatul Vioricăi Dăncilă, l-a pus la zid pe Ciolacu. „Ce a făcut «conducerea» PSD de sâmbătă încoace? De ce nu se modifică legea în regim de urgenţă? «Conducerea» PSD nu se poate lamenta pe Facebook, ci trebuie să facă ceva efectiv dacă se doreşte cu adevărat să nu se mai întâmple aşa ceva! Adică altceva decât să o suspende din PSD printr-o şedinţă CEX ţinută la Parlament… Parlamentul să fie «folosit» pentru ceva util!“, a comentat Eugen Teodorovici.

Să descifrăm mesajul postat de fostul ministru de Finanţe. În primul rând, Teodorovici pune între ghilemele conducerea PSD, aşadar ia peste picior interimatul lui Ciolacu. În al doilea rând, Teodorovici taxează faptul că liderii PSD s-au întâlnit într-o şedinţă informală a Comitetului Executiv, ţinută în biroul lui Marcel Ciolacu de la Camera Deputaţilor, unde au decis ca toţi social-democraţii cercetaţi penal să fie suspendaţi din partid. Decizia e cu atât mai importantă cu cât ne aflăm în an electoral, iar mulţi dintre liderii PSD nu vor putea candida la alegerile locale şi parlamentare din cauza problemelor penale. În al treilea rând, Teodorovici a militat pentru schimbarea rapidă a legii, astfel încât persoanele bolnave aflate în arest preventiv să nu mai fie încătuşate când sunt transportate la spital.

Ciolacu, atacat din toate părţile

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a tratat criticile cu ironie. „Teodorovici este colegul meu, PSD este un partid viu, ne-am dori să-l avem mai des în interiorul partidului şi mai puţin în public“, a spus Marcel Ciolacu la Digi 24. Disputa dintre cei doi e şi o răfuială pe funcţii.  Eugen Teodorovici, unul dintre apropiaţii Vioricăi Dăncilă, nu va face parte din echipa de conducere a PSD propusă de Marcel Ciolacu la Congresul din 21 martie. Într-o discuţie în partid, Marcel Ciolacu l-a îndemnat pe Teodorovici să candideze la şefia PSD dacă vrea funcţii, susţin surse politice pentru „Adevărul“.

Senatorul PSD Şerban Nicolae s-a poziţionat şi el de partea Sorinei Pintea. „Din punctul meu de vedere, fapta este încadrabilă la dispoziţiile Codului penal referitoare la supunerea la rele tratamente, tratamentul inuman“, a spus Şerban Nicolae, care a fost propus de senatorii PSD pentru funcţia de preşedinte al Senatului, dar care nu e „înghiţit“ de Marcel Ciolacu.

Şi fostul secretar general al PSD, Codrin Ştefănescu, l-a criticat pe Marcel Ciolacu pe subiectul Sorina Pintea. „Este incredibil cum este umilitā o femeie în România lui 2020! Care nu a primit în viaţa ei o amendă de circulaţie şi nu este un pericol public. Însa halucinant este modul în care se poziţionează PSD-ul condus de Ciolacu în aceste momente!“, a reacţionat Codrin Ştefănescu, unul dintre apropiaţii lui Liviu Dragnea. Şi Codrin Ştefănescu este urmărit penal, într-un dosar de şantaj la Caraş-Severin, alături de Luminiţa Jivan, preşedinta filialei PSD, şi de Georgică Severin, directorul Radio România.

Primarii PSD tremură de frica procurorilor

Mai mulţi lideri PSD din teritoriu s-au plâns la partid că se aşteaptă ca procurorii anticorupţie să vină şi peste ei, susţin surse social-democrate pentru „Adevărul“. Dosarele penale ar avea ca obiect traficul de influenţă şi banii din PNDL, distribuiţi în ultimii trei ani de Ministerul Dezvoltării în special către primarii PSD, susţin sursele citate. Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, încearcă să nu mai amestece partidul în scandaluri ce ţin de Justiţie, în condiţiile în care PSD a pierdut jumătate din scorul electoral din cauza atacurilor orchestrate de Liviu Dragnea asupra statului de drept.

Halucinant este modul în care se poziţionează PSD-ul condus de Ciolacu în aceste momente.  Codrin Ştefănescu, fost secretar general PSD
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite