Politică

articolul anterior articolul urmator

Eh, domnule Iohannis, cine mai crede în Moş Crăciun?

35
22 Dec 2016 15:38:28
Mihnea Dumitru

Este interesantă declaraţia domnului preşedinte Iohannis, cu privire la desemnarea premierului abia după Craciun, pentru că vine în siajul consultărilor cu PMP-ul domnului Băsescu.

Lucrurile erau clare, articolele de prin New York Times şi Reuters fuseseră postate, toate bune şi frumoase, ba chiar doamna Shhaideh avea deja pagină oficială de Facebook, drept „candidat din partea PSD pentru funcţia de prim ministru al Guvernului României”. Trecând peste faptul că se scrie prim-ministru, majoritatea PSD-ALDE-UDMR era relativ voioasă, ministerele practic date. 
 
La prima vedere, jocul politic al domnului Dragnea s-a lovit aici de ardelenism curat, de o diferenţă culturală specifică unor oameni care, mno, unde-i graba, pot aştepta. Contextul Revoluţiei şi al Crăciunului sunt aruncate la înaintare, ca din percepţia unui om care nu poate face trei lucruri simultan.
„În consecinţă, în zilele următoare voi avea discuţii pe aceste teme, iar desemnarea va avea loc după Crăciun.” - Klaus Iohannis, livetext Hotnews
Practic, domnul Iohannis crede în Moş Crăciun, în magia sărbătorilor. Şi da, tonul meu ironic are de-a face nu cu vreo preconcepţie personală, ci cu declaraţia domnului Băsescu, care pare ceva mai aprig în privinţa făcutului de cadouri.
„Este căsătorită cu un om care a lucrat 20 de ani în Ministerul Agriculturii de la Damasc. (...) Am spus maxim ce pot sa spun public.” - Traian Băsescu, Hotnews. 
Implicaţiile sunt destul de clare şi ar indica o anumită scuză pentru aparenta amânare a desemnării doamnei Shhaideh. Cert este că fostul preşedinte nu prea crede în Moş Crăciun. Cum adică, un om pe care nu-l vede nimeni, care posedă tehnică de lucru specifică, transport special şi primeşte informări cu privire la toţi minorii de pe mapamond? Păi e securist clar!
 
Domnul Băsescu se relansează în postura de lider providenţial, postură bine construită, într-un an cu soare, acum ceva timp. De altfel, prezenţa domniei sale în Parlament va readuce un pic de viaţă în activitatea politică a unei opoziţii cam fragmentate şi plăpânde, după ultimele alegeri. 
 
Nu, problema nu este soţul doamnei, ca să fim clari. Nici nu încep să explic cum astfel de probleme ar putea fi descoperite în mod magic de sărbători, în mai puţin de o săptămână, cum de altfel nici doamna Shhaideh nu ar fi avut acces la funcţii de înalt demnitar până acum, dacă ar fi fost probleme de ordinul siguranţei naţionale.
 
Este cel mai probabil un joc politic menit să ofere un răgaz opoziţiei, pentru o ultimă rundă de negocieri, într-un scenariu foarte similar cu al alegerilor parlamentare din Republica Moldova. Socialiştii (recte social-democraţii noştri) obţin cele mai multe mandate, dar pierd postul de premier. 
 
În paralel, se câştigă şi ceva dubii cu privire la doamna prim-ministru candidat. Pentru că doamnă, prim ministru înseamnă doar primul la rând între nişte miniştri, pe când prim-ministru înseamnă primul, ministrul şef.

E posibil ca descrierea de pe pagina de Facebook a doamnei să se şi potrivească cu viitorul său post. Scenariul în care PSD ar pierde premierul ar fi cel puţin surprinzător. Dar să vedem cine mai crede în Moş Crăciun; domnul Iohannis sigur da.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

35 Comentarii

Adrian Enescu
22.12.2016, 16:01:54

da da... poate-l gasesc si pe sebi pana dupa Craciun. cine stie cate se mai pot intampla. d'aia-i bine sa nu ne grabim

+4 (4 voturi)
Mircea B.
22.12.2016, 16:16:11

Daca sotul sirian al dnei Sevil nu prezinta siguranta...asta e. Dragnea poate veni cu o alta propunere: Kelemen Hunor prim-ministru !!

+10 (12 voturi)
Mihnea Dumitru
22.12.2016, 17:02:42

:))))

0 (4 voturi)
Radu Mircea
22.12.2016, 17:06:48

# Mircea B Nu sotul e problema Mircica , ci insasi doamna premiera . Daca se implineste visul lui Dragnea de a o vedea la Palatul Victoria va participa la sedintele CSAT unde nici musca nu patrunde adica sunt secrete . Abea acum trebuie sa vedem cum devine treaba cu colegul ei de camera . Daca premiera vorbeste in somn ??? Eu am incercat sa glumesc da' treaba-i serioasa . Cam multi sirieni bintuie prin Romania .

+10 (10 voturi)
Radu Mircea
22.12.2016, 17:23:03

# Mihnea Dumitru Desi dvs. aveti ceva cu marinaru' , lucru pe care l-am observat si in alte ocazii , trebuie sa recunoasteti ca este liderul incontestabil al opozitiei . Va provoc sa-mi dati alt nume din opozitie la fel de percutant si cu atita autoritate ca Basescu .

+7 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (35)

Modifică Setările