Politică

articolul anterior articolul urmator

Eine kleine Nachtmusik für Klaus

24
13 Nov 2014 11:01:45
Dan Ionescu
Klaus Iohannis în tinereţe FOTO Digi24
Klaus Iohannis în tinereţe FOTO Digi24

Dezbaterea de la B1TV a existat pentru două motive clare. Unul ar fi ca echipa de la ACL să mai repare ce se mai poate repara după dezastrul de la Realitatea. Ce de-al doilea, despre care nu s-a spus nimic, a fost pansarea orgoliului rănit al candidatului însuşi. Să nu ne lăsăm amăgiţi de privirea de cele mai multe ori blajină a lui Klaus Iohannis. În spatele ochilor albaştri zac oceane de nervi şi orgoliu.

După dezbaterile de la Realitatea şi B1TV, plus documentarul de la Digi24, putem spune că am început să îl cunoaştem, cât de cât, pe cel mai misterios candidat la preşedinţia României pe care l-am avut vreodată. Spre deosebire de Victor Ponta, care suferă de supra-expunere, Klaus Iohannis a fost şi, încă parţial, a rămas o enigmă. Situaţiile limită din cadrul dezbaterilor, alegerile pe care le-a făcut în zilele acestea şi detaliile biografice (încă sumare) au mai ridicat vălul de pe ”Mesia de la Sibiu”. Aşa am înţeles că avem de-a face cu o personalitate mai greu de suportat, care nu se încadrează la categoria personalităţi dificile, ci la cele încăpăţânate. Că e un tip care crede în steaua lui şi în puterea sa  mai mult decât ar fi cazul. Că e suspicios şi nu apreciază ajutorul celor din jur suficient. Că e retras de felul său, dar nu împarte cu nimeni gloria momentului. Că va fi întotdeauna cum spune el sau nu va fi deloc.

La cum l-am văzut, sunt sigur că e destul de departe de modelul amicului nostru tipic cu care am ieşi la o bere, fie ea şi nefiltrată, într-o seară dedicată ciolanului pe varză. Dar, defectele care îl fac neprizabil pentru o seară de weekend nu îl fac neapărat un posibil rău preşedinte. Campania l-a împins fără să vrea în postura de candidat anti-sistem, cu toată clasa politică împotriva sa, cu dezertări sau non-combaturi din propria-i tabără şi o presă majoritar ostilă. Un preşedinte uşor autist la zvârcoleala bucureşteană ar putea fi o soluţie interesantă pentru vremurile pe care le trăim. Dar dacă nu va fi în stare să simtă fineţea liniei dintre ascultă-i şi fă ca tine şi ignoră-i pe toţi din jurul tău vom avea o nouă dezamăgire pe post de conducător suprem.

Ce se va întâmpla cu el dacă va deveni preşedinte este imposibil de apreciat cu exactitate. Dând drumul speculaţiilor, aş fi înclinat să cred că şansele de a fi un preşedinte excepţional sunt egale cu şansele de a avea un preşedinte şters şi incapabil să se ridice la înălţimea funcţiei pe care o ocupă. Încăpăţânarea din campanie, incapacitatea de a-şi forma o echipă care să îl susţină, lipsa de adecvare la nenumărate situaţii, imposibilitatea permanentă de a sesiza pericolele din jurul său sunt premise pentru o ratare. Pe de altă parte, sunt prea puţini cei are au ocupat această funcţie pentru a avea un eşantion rezonabil astfel încât să putem vorbi folosind certitudini. Poate seriozitatea sa, poate nevoie de siguranţă şi incapacitatea de a face compromisuri, poate lipsa de flexibilitate care i-a folosit la Sibiu îl vor transforma în omul potrivit, la locul potrivit. Dar ca să fim sinceri cu noi înşine, nu avem nicio idee despre cum ar putea fi Klaus Iohannis ca preşedinte. Certitudinile sunt momentan la Victor Ponta şi nu sunt deloc îmbucurătoare.

Sistemul nostru de putere suferă de o repetitivitate deranjantă. O gaşcă de oameni care au acces la sfori şi la butoane pun pe câte unul în fruntea mesei şi speră ca respectivul să le împlinească aşteptările. Exemplele sunt multiple în istoria ultimilor 100 de ani. Aşa l-au adus înapoi pe Carol II, aşa l-au ales pe Nicolae Ceauşescu şi nici emanatul Ion Iliescu nu e departe de model. Tot în acest model se înscriu şi Klaus Iohannis cu Victor Ponta. Amândoi sunt cărţi din mâneca sforarilor sistemului cu misiunea de a le reprezenta interesele. Dar cred că amândoi întrunesc toate premisele pentru a-i abandona pe parcurs pe cei care se viseaza astăzi ”the kingmaker”-ul noului preşedinte.

Până la a-l vedea instalat la Cotroceni mai e drum lung de parcurs şi puţine ore la dispoziţie pentru a ajunge la destinaţie. Klaus Iohannis a fost umilit la Realitatea şi a reuşit să îşi bandajeze orgoliul la B1TV. Să nu uităm însă că dezbaterile nu sunt pentru sufleţelul candidaţilor, ci pentru mărirea bazinelor electorale. Cum primul tur l-a făcut câştigător detaşat pe Victor Ponta, Klaus Iohannis trebuie să facă ceva pentru a atrage nehotărâţii în sprijinul său. Victor Ponta i-a făcut treaba mai uşoară prin adoptarea unei singure strategii: conservarea votului deja existent. Nu cred că agresivitatea şi miştourile pe care a încercat să i le arunce lui Klaus Iohannis au ţinut nehotărâţii departe. Ei sunt dezinteresaţi şi apatici aşa că doar un sentiment de teamă îi poate scoate la vot. Prin modul în care s-a comportat în dezbateri, fiecare atac la Klaus Iohannis din partea lui Victor Ponta a fost de fapt un ajutor pentru primul.

Ca să ducă la capăt atragerea nehotărâţilor, Klaus Iohannis ar trebui să meargă la Antena 3 cu orice risc. Cu cât mai multă mizerie vor arunca în el, cu atât va scoate nehotărâţii la vot. Lipsa de la dezbatere va demonstra că ce s-a întâmplat la B1TV a fost doar nevoiea lui Klaus Iohannis de a se reconcilia cu propriul său ego rănit de ruşinoasa prezenţă de la Realitatea. Din perspectiva strategiei, dezbaterea de la Antena 3 poate aduce prea puţine pagube. Se vor mesteca aceleaşi acuzaţii, dar spuse pe un ton virulent şi apocaliptic. Singura condiţie pe care ar trebui să o pună Klaus Iohannis ar trebui să fie ca în platou să se afle toată echipa Antenei 3, de la Mircea Badea şi Mihai Gâdea şi până la Mugur Ciuvică şi Dana Grecu. Treaba lui Klaus Iohannis e să se asigure că nici un glonţ din puştile acestora nu îl va rata. Cinci ani la Cotroceni va avea timp să se vindece de orice rană.

Pe de altă parte, nu cred că vom avea o confruntare la Antena 3. Klaus Iohannis e totuşi un tip mulţumit de sine, cu o doză de autosuficienţă care nu îi permite să se sacrifice pentru un scop pe care nu îl înţelege. Dacă va fi întrebat peste ani ce regretă din această campanie şi dacă ar face lucrurile la fel, sunt convins că va declara că nu s-ar mai băga din nou în campania electorală pentru Preşedinţia României.

Fără curaj şi sacrificiu, Klaus Iohannis nu are cum să ajungă preşedinte şi nici nu merită. Dacă îi dăm dreptate lui Emil Hurezeanu şi teoriei sale conform căreia saşii transilvăneni sunt de-ai noştri dar nu prea, atunci Klaus Iohannis se va întoarce la Sibiu şi îşi va pansa orgoliul în spatele gardurilor înalte peste care nu poţi arunca o privire. Şi nu avem de ce să nu îi dăm dreptate cronicarului, aşa că cel mai probabil, odată întors acasă, Klaus Iohannis va uita experienţa de la Bucureşti, va redeveni funcţionarul rigid şi neînduplecat care a fost cândva, înainte ca tot felul de şmecheri din politică să îl ademenească la Capitală. Cu vârsta va deveni şi mai taciturn şi neprietenos în public, fără excese, dar cu o melancolie furioasă, tipică celui care a ratat o şansă unică în viaţă. Poate că la bătrâneţe nu va sta pe o bancă din centrul unui oraş din Germania, nostalgic la ce ar fi putut să se întâmple dacă ar fi avut mai mult curaj şi mai puţină suficienţă. La urma urmei, poate că suntem noi cei mai săraci din Europa, dar nu suntem atât de răi pe cât ne credem. Şi poate că am merita să mai avem şi pe unul care face şi nu fuge când îi e mai greu, unul care să facă în loc să ne ameţească cu vorbe.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Serban Duca
13.11.2014, 12:32:48

Iohanis se dovedește a fi ceia ce, din păcate alegătorii din România nu înțeleg si nu apreciază, adică un politician atipic. Un politician care este dispus si convins ca va realiza ceia ce promite, care, inocent, crede ca cei care îl sprijină gândesc ca el dezinteresat si fara a aștepta o rasplata de la tara pe care s-au angajat sa o slujeasca. Nu știu câți dintre alegători sesizeaza diferența dintre el si Ponta. Din nenorocire nu vad câți din cei ce îl inconjoara îl vor sprijini, in caz ca ajunge președinte, pentru a îndeplini frumoasele promisiuni electorale.

+9 (11 voturi)
Taunul 77
13.11.2014, 13:10:48

Doar rauvoitorii sau adeptii fanatici ai lui Dottore Viorel, reprezentantul gangsterilor rosii, pot spune ca dezbaterea de la Realitatea a fost un dezastru sau ca Johannis ar fi fost macelarit. Asemenea atitudini sunt intretinute de propaganda antenisto-psd-ista pentru a arata superioritatea lui Dottore Viorel fata de Johannis. Nu cred ca nehotaratii se vor misca de acasa duminica doar din mila pentru Johannis, ipotetic facut albie de porci de varaneii de la Haznale. Ar fi fost utila o dezbatere intr-un mediu neutru, dar Dottore Viorel si gashca nu au acceptat asa ceva. Romanilor le este inca greu sa accepte un politician de tip occidental. Marea lor majoritate prefera bascalia si superficialitatea in fata rigorii si sobrietatii. Inca se simt bine in balcanismul medieval in care se balacesc de vreo 25 de ani si nu vor sa faca pasul spre civilizatia vest-occidentala. Prefera pe unul care le "da", indiferent cum, in fata unuia care le creeaza conditii de a-si face singuri. Pentru niste avantaje materiale minime fac rabat de la demnitate, onoare si onestitate.

+9 (17 voturi)
Danut Munteanu
13.11.2014, 13:12:05

Spuneam pe 3 noiembrie dimineata ca IOHANNIS va pierde aceste alegeri pt ca plajiatoru' isi va securiza voturile lui TARICEANU, DDD, VADIM ( la urma urmei ce diferente majore sunt intre cei 3 ? Ah, da : ultimii doi au avut totusi o viata de familie decenta ) , ca il va invinge pe IOHANNIS cu 53-47 indiferent de participarea la vot, ca il va sfasia cu ajutorul unor pechinezi de gen CORLATEAN ( asta a fost cel mai subtil ) , FIREA si GADEA. Am mai scris si ca in turul doi IOHANNIS va pierde suprematia si in cateva judete din TRANSILVANIA si ca NU VA MERGE LA latrine... Am scris intrun alt comentariu si ca IOHANNIS a facut " greseli insurmontabile " inca din 2009 si ca sub nicio forma nu are cum sa castige turul al doilea al alegerilor. Insa nu aveam de unde sa stiu ca mai mult decat atat : - IOHANNIS va avea " orgoliile mele " in prima saptamana dintre cele 2 tururi si nu se va urca pe plajiator precum un urs pe un pisoias... - IOHANNIS e incapabil sa inteleaga ce i se intampla si prefera sa mearga la o dezbatere tv profund nepregatit !!! Ma intreb daca la fel mergea si la clasa ? Sau pe aia ii considera totusi superiori romanilor de rand... - IOHANNIS VA MINTI la fel ca si plajiatoru' ( desi mai putin decat ala ) spunand ca " o sa vedeti ca dl CRIN ANTONESCU ma sustine si chiar dansul va va spune explicit asa ceva " . - IOHANNIS va da dovada de incompetenta crasa afirmand lucruri fara acoperire precum ca soacra sa are pensie de vreo 300 si ceva de lei, in timp ce nu a putut prezenta nicio dovada, iar plajiatoru' i-a executat scurt aberatia spunandu-i ca de fapt drepturile banesti incasate sunt de vreo 430 lei... - IOHANNIS va fi atat de nepregatit incat sa afirme in deplina necunostinta de cauza ca plajiatoru' e " FRAIER " pt ca a ramas cu buget excedentar intocmai precum madam MERKEL, i-a intors-o satisfacut acesta... - IOHANNIS nu va avea nimic de spus in aceasta campanie decat ca trebuie respins ACEST proiect al legii amnistiei si gratierii. Nu, nici in cosmaruri nu puteam crede ca IOHANNIS va fi o replica modesta a ultimului vorbitor nativ cumva de limba germana de la conducerea ROMANIEI. Il stiti : si ala rosteste 3 cuvinte intro ora si pretinde sa fie tratat ca si bibelourile de portelan. Ne explica pe un ton doct IOHANNIS ca " politica se face altfel " , uitand sa dea o privire in BUNDESTAG unde nimeni nu se sfieste sa critice SPD-CSU ! E si normal sa fie asa... E altfel la SIBIU ? Eh. Asta arata de ce SIBIU nu poate fi vreodata capitala ROMANIEI , si aici trebuie cautata cheia ultimei idei sustinute de plajiator aseara... IOHANNIS NU a fost nici macar un sparring partner bun, a fost un mare zero barat ! E drept ca am apreciat ideea lui PETREANU de a avea o bancnota de 10 euro in buzunar si de a-i cere plajiatorului 47,3 lei la schimb, pt ca asta e cursul oficial pt care e calculat bugetul . Ar fi putut arata asta minciuna plajiatorului pt orice trepanat de oriunde din Romania ? Eu zic ca da... De ce nu a fost in stare sa faca asta IOHANNIS ? Pt ca in PNL musteste de mult o atmosfera de idolatrie, la adapostul careia liderii nu s-au dezvoltat, ci s-au conservat. Care a fost marele avantaj al plajiatorului ? Scatoalcele pe care i le-a tras BASESCU l-au facut sa ii rada in fata lui IOHANNIS. Are dreptate IOHANNIS cand spune ca plajiatorul minte ? Da, 100 % !!! Poate IOHANNIS sa il invinga intro competitie de orice fel bazata pe vot popular pe un mincinos notoriu ? NU, 55 % ! Cine sunt marii invingatori ai turului al doilea : VARANU' care oricum va iesi din puscarie pe 9.12 si BASESCU care are o dreapta romaneasca faramitata unde poate sa isi impuna punctul de vedere. Sa speram ca nu va reusi. Cine a pierdut turul al doilea : romanii. Da, 99,99 % !

+6 (8 voturi)
David Craiu
13.11.2014, 13:35:26

@Dejeaba toată furia ! A găsit ACL-ul un candidat mai rău decât Băsescu. A fost rău Băsescu,rău pentru România, rău pentru români, rău pentru instituția prezidențială.Ei bine,Iohannis e de 7 ori mai rău ! De un an studiez dreapta - ocazional .Nu-i nimic de văzut .Ăștia nu-a în stare nici macar să salveze aparențele.Îs proști grămadă și cu ghiotura și dacă o fi fo unu' dăștept sigur i-au pus căluș.

-7 (11 voturi)
snake
13.11.2014, 13:17:22

Dan Ionescu in primul rand :daca el (KJ) nu crede in steaua lui,cum s-o facem noi? 2.disciplina (despre asta este vorba) nu o poti obtine fara sacrificii.atunci despre ce lipsa de "sacrificiu" vorbesti? 3.curaj...cat curaj trebuie sa ai ca etnic german sa candidezi pt functia suprema intr-o tara ...balcanica de rit ortodox?cat curaj?putin?deloc? 4.este orgolios?daca refuzi sa te "introduci"singur intr-o scena plina de laturi,isterii,ostilitati de prost gust,etc denota orgoliu sau inteligenta?cand cineva evita ceva extrem de neplacut este orgolios sau prudent?(stiu ca dupa logica ta el trebuie sa fie un presedinte incasator...dar de data asta pur si simplu nu se potriveste cu personajul....) 5.neprietenos.poate sa fie si neprietenos atat timp cat este de incredere si capabil...eu nu vreau un presedinte prieten,umil,incasator...tu? la urma...cat priveste concetatenii...sa doarma asa cum i-si astern.sa nu uite zicala :D-zeu da ,dar nu baga in straita.trebuie s-o faca ei sau sa stea sa astepte pe "mesianicul procuror de bucuresti" sa aduca tara in stadiul de tara de pensionari si cazuri sociale.oricum nu suntem departe.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările