Politică

articolul anterior articolul urmator

Electoratul ştie?

32
14 Oct 2014 10:08:01
Sorin Bocancea
„Se inventează teme, se pun la punct atacuri subtile, se dau replici isteţe, cu n sensuri. Şi? Electoratul ştie despre ce este vorba?”    FOTO Mediafax
„Se inventează teme, se pun la punct atacuri subtile, se dau replici isteţe, cu n sensuri. Şi? Electoratul ştie despre ce este vorba?”    FOTO Mediafax

Va influenţa această dezvăluire rezultatul la vot? Aceasta este prima întrebare care îmi apare în urma dezvăluirii despre colaborarea premierului Ponta cu SIE. Poate că în mintea majorităţii românilor apare mai întâi o altă întrebare: ei, şi ce?

Apartenenţa la un serviciu secret român sau colaborarea cu acesta a premierului Ponta este un subiect ce merită toată atenţia. Se vorbeşte de 25 de ani de faptul că în politica românească mişună tot felul de foşti, actuali, acoperiţi sau descoperiţi ofiţeri ai fostelor şi actualelor servicii de informaţii româneşti (Despre cei ai serviciilor străine încă nu se vorbeşte, cu toate că material ar fi chiar şi în această campanie. Probabil că este un subiect ce aşteaptă viitoarele alegeri). Situaţia trebuie discutată în detaliu, pentru că este vorba de persoane aflate la vârful puterii şi care acced la prima funcţie în stat. Dar, mă întreb: percepe electoratul miza unei asemenea discuţii? Înţelege electoratul ce înseamnă un ofiţer sau un colaborator al unui serviciu secret aflat într-o înaltă funcţie în stat?

Formulez aceste întrebări pentru că în discuţie nu este acum gravitatea faptului ca premierul şi totodată candidatul la prima funcţie în stat să fi fost lucrător al unui serviciu secret, ci efectul acestei informaţii asupra alegătorilor. Pentru că această informaţie a fost lansată public în plină campanie electorală. Deci, se mizează pe un efect electoral. Dacă se urmărea discutarea temei ca atare, ea trebuia supusă dezbaterii încă de la investirea premierului în funcţie. Poate că nu am mai fi avut nici circul din vara lui 2012.

Cu toate că Ponta a trecut de jumătatea mandatului, fiind premier de peste doi ani, majoritatea electoratului încă este convinsă de acesta că trăieşte sub „regimul Băsescu”. Toate aberaţiile administrative şi toate abuzurile acestei guvernări sunt protejate de plapuma antibăsismului.

Orice critică la adresa proastei guvernări (dovedită statistic) este taxată ca „băsism” şi imediat se mută discuţia pe singura promisiune ce poate fi onorată în curând fără niciun efort: plecarea lui Băsescu de la Cotroceni.

Urmează asumarea răspunderii pe legea atracţiei gravitaţionale. Când i se cere candidatului Ponta să rezolve probleme administrative în calitate de preşedinte, cum ar fi autostrăzile, el replică, pe bună dreptate, că nu preşedintele face asta, ci premierul. Iar electoratul tace, ca şi cum nu premierul actual îi dă acest răspuns, pentru că acest electorat este convins că trăieşte în „regimul Băsescu” şi că de preşedinte atârnă binele şi răul acestei ţări, că preşedintele este cel care dă sau nu bani. Premierului Ponta acest electorat nu îi reporşează nimic, fiincă nu este „regimul” său, şi îl va ajuta să ajungă preşedinte pentru a constata că nu-i poate face ceea ce crede el, fiindcă atunci nu va mai fi premier. Ţeapă!

Ce efect a avut dovedirea plagiatului lui Ponta asupra electoratului? Puţini înţeleg termenul de „plagiat”. Ce efect a avut asupra electoratului faptul că Ponta a prejudiciat statul în cazul MunaiGaz? Acel electorat care îşi vinde votul pe un rachiu şi pe o sticlă de ulei primită o dată la patru ani nu reacţionează în niciun fel faţă de acest prejudiciu enorm pe care i l-a creat premierul Ponta. Ce efect au avut demontările tuturor minciunilor pe care premierul le debitează zilnic pe toate posturile? Ce efect a avut dovedirea faptului că Ponta şi-a falsificat autobiografia? Ce efect a avut asupra lui Dragnea faptul că îşi ţine de atâţia ani judeţul în stare de sărăcie cronică? A luat voturi cu duiumul, şi de la vii şi de la morţi. „Vrednic este!

Ca majoritatea afaceriştilor din România, şi politicienii români visează la „tunuri” electorale, la mişcări care să aibă acelaşi efect cu cel al muncii metodice şi calculate depusă în timp. Uitaţi-vă cât de târziu ies în campanie candidaţii şi cât de puţin muncesc ei şi formaţiunile lor pentru a câştiga cursa. În fiecare campanie electorală aud de tot felul de înţelegeri de cancelarie, de tot felul de scheme inteligente, de pregătirea unor lovituri năucitoare care, chipurile, urmează să răstoarne lumea. Întrebarea este: electoratul ştie de asta? Se inventează teme, se pun la punct atacuri subtile, se dau replici isteţe, cu n sensuri. Şi? Electoratul ştie despre ce este vorba?

Vorbesc de electoratul activ, nu de cel înţelegător. Vorbesc de electoratul care, de 25 de ani votează opţiunile altora, de 25 de ani aşteaptă, în ziua alagerilor, maşina de la „dom primar” să-l ducă la secţie să voteze şi să-l lase apoi la o anumită crâşmă să-şi ia cinzeaca de rachiu, contravaloarea votului său. Ştie acest electorat ce înseamnă să ai un ofiţer acoperit în cea mai înaltă funcţie în stat? Vorbesc de acest electorat, pentru că cel ce înţelege nu merge la vot, fiindcă îşi permite luxul de a fi sceptic, nihilist sau anarhist şi îşi exprimă frustrările zilnic pe reţelele de interacţiune socială.

Cred că electoratul cel mai activ nu va reacţiona la vot prin sancţionarea candidatului Ponta, fiindcă nu înţelege tema. Sau poate că îl va susţine şi mai mult, văzând în candidatul său un patriot. Că e plină politica românească de „patrioţi” chiar şi după dispariţia PRM din Parlament. Acest electorat îşi vede candidatul binecuvântat de tot clerul, închinându-se pe la icoane şi rugându-se pentru adversari. Ce îşi poate dori mai mult un asemenea electorat? Faţă de această epifanie, se spulberă orice păcat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

32 Comentarii

herr v2.0
14.10.2014, 10:40:04

Dl. autor porneste de la prezumptia ca Ponta a fost ofiter/colaborator SIE. Nu exista nici o dovada in acest sens, in afara de speculatia lui Basescu, inca presedintele Romaniei. De fapt ultima interventie a lui Base in economia campaniei (ultimul sau cartus) a avut drept tinta pe ocupantul locului al doilea in preferintele alegatorilor - K. W. Iohannis. Intentia e stravezie - sa-l elimine pe sibian ca sa ajunga Elena Udrea in marea finala...

-3 (11 voturi)
miron miron
14.10.2014, 10:42:30

Nu mai exista nici un dubiu ca Ponta si-a falsificat autobiografia si viata de zi cu zi precum iesirile sale la televizor, declaratile care tot timpul sunt in contradictie cu realitatea, au demonstrat ca e un mare mincinos. Al vota pt a ajunge in cea mai mare functie in stat, e un risc prea mare pt. romani, poate in ceasul al dosprezecilea ne vom trezi, ca electoratul sa stie cine este Ponta.

+6 (12 voturi)
Iancu Radomir-Gherman
14.10.2014, 10:57:53

Problema cea Mare - in Romania - nu este ca Victor Ponta candideaza ; problema cea Mare este ca majoritatea votantilor sunt din ''mesele amorfe'' care au strigat ''Noi muncim , noi nu gandim'' iar acum striga ''promiteti ce ne place sa auzim'' .

+3 (3 voturi)
tampa_killer
14.10.2014, 11:13:52

totusi constientizati ca aceasta masa de votanti pe care acum o demonizati este si cea care l-a adus la putere pe T Basescu? Da. Aveti dreptate! Cand se striga acel slogan, tovarasii Basescu si Iliescu erau frati de FSN. " Cariera " de acoperit ( daca se confirma caci pana acum nu exista dovezi ) a inceput si s-a desfasurat sub puterea din care T Basescu facea parte ( chiar se mandreste ca era seful negociatorilor cu organismele financiare internationale ).Catalin Harnagea este cel sub directoratul caruia s-a intamplat ceea ce spune tovarasul Basescu.. a fost intrebat despre acest subiect? Si mai pun o intrebare logica: Ministrul Ponta din Guvernul Boc nu a avut fisa sa din care sa rezulte ca este sau nu acoperit? Detaliile i le dadea MRU ( atunci sef SIE ) care nu cred ca refuza cererea..

+2 (6 voturi)
tampa_killer
14.10.2014, 11:04:15

Cred ca autorul merge prea departe gandind la rationamente complexe si mai ales care includ ca variabila moralitatea. CTP pare ceva mai realist: votantii Ponta il vor vedea chiar ca pe un erou care a luptat in solda Romaniei impotriva dusmanilor tarii .. la polul opus va fi Basescu care si el a fost ofiter al securitatii dar in regimul criminal al lui Ceausescu si a luptat contra aliatilor nostri actuali. Problemele premierului sunt legate de aspectul juridic al problemei . Cine este vinovat? Ponta, SIE, amandoi?Cererea de a scrie in CV ca ai fost sau nu ofiter sub acoperire este o enormitate si orice om cu mintea limpede stie ca asa ceva nu se face nici macar in patria democratiei , SUA. Ca ofiter acoperit SIE este pensionat de 13 ani ( oare o fi cu ghinion pt el? ) , cam de la momentul in care a intrat in politica. Ma mir insa ca autorul nu isi aduce aminte ca Ponta a fost ministru chiar sub Boc. Daca Melescanu nu a dorit sa ii spuna presedintelui anumite date oare si cel care era la acel moment director SIE a refuzat? Este vorba de MRU care este totusi un adversar declarat al lui Ponta. Si atunci de ce as crede ceea ce spune presedintele? De ce sunt aceste incoerente?

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (32)

Modifică Setările