Politică

articolul anterior articolul urmator

Electoratul te ridică, electoratul te coboară

23
14 May 2014 18:55:50
Alina Gorghiu

Este regula numărul 1 pe care o uită adesea politicianul care cade în păcatul... alesului - suficienţa, convingerea că oamenii te vor vota pentru că au mai făcut-o în trecut, lipsa de implicare pe motiv de siguranţă pe votul alegătorilor.

Sunt lucruri pe care le-am văzut de-a lungul timpului, în diverse faze şi la diverse niveluri. 
Unii, însă, au adoptat regula numărul 1 şi au pervertit-o, în aşa fel încât să aducă voturi, cu orice preţ. 

Aducând lecţia învăţată la momentul actual, m-aş referi la USL, la încrederea oamenilor în Uniune, în obiectivele noastre care au venit de la oameni şi în reuţita noastră, confirmată de votul masiv din 2012. Ei bine, PSD ştie că electoratul gândeşte şi votează în funcţie de momentul prezent, aşa că încearcă în mod disperat să păstreze din chimia lui 2012, din puterea USL de atunci, însă în mod cu totul ipocrit, mistificând realitatea actuală. De ce? Pentru ca electoratul să fie uşor de manipulat.

PSD cu puterea, PNL cu decontarea

USL nu s-a destrămat pentru că ne-am atins scopurile sau pentru că nu mai era utilă. USL a pierit câte puţin cu fiecare încălcare din partea PSD a protocolului şi a cuvântului dat - amânarea sine die a măsurilor liberale (nici acum CAS -ul nu a scăzut, nici acum profitul reinvestit nu este scutit de impozitare etc.), atribuirea celor mai sărace ministere, cu oameni "delegaţi" pe lângă adevăraţii potenţi ai PSD, împărţirea discreţionară a fondurilor de la guvern, dirijate către baronii PSD, negocierea pe la spate cu alte formaţiuni politice, în vederea formării unei alte majorităţi, pregătirea lui Victor Ponta pentru funcţia de premier... Îmi amintesc un episod când Valeriu Zgonea, prezent la Oradea, cu mult înainte ca PNL să părăsească Uniunea, a ţinut un discurs în faţa PSD-iştilor prezenţi la întâlnire şi i-a rugat să se pregătească serios de campanie anul acesta, pentru ca PSD va avea candidat propriu la prezidenţiale... Asta în timp ce la Bucureşti se făceau declaraţii de dragoste şi susţinere faţă de Crin Antonescu.

De ce a procedat PSD la modul subversiv şi nu pe faţă, scoţând PNL din guvern, aşa cum îşi dorea, de fapt? Pentru că şi-a învăţat lecţia în anii grei şi mulţi de opoziţie - electoratul te ridică şi tot el te coboară! De ce să deconteze greşelile guvernării singur, când putea plasa responsabilitatea în spatele PNL?... Vezi referirile dese la Chiţoiu, ca responsabil de diverse acţiuni ale ANAF, vezi referirile la Stroe, ca responsabil de gafele de la Interne... Însă ceea ce a uitat să spună de fiecare dată Victor Ponta a fost faptul că i-a curtat intens pe aceşti miniştri, care au acţionat cu buna ştiinţă a sa, fapt ce a dus ulterior la retragerea sprijinului din partea PNL, atunci când am conştientizat ce se întâmplă.

Eu l-am făcut premier, eu îi iau funcţia

USL s-a născut dintr-o necesitate - aceea a înlăturării unui regim despotic, acaparator. Răul cel mare, Băsescu, trebuia îndepărtat, pentru că ajunsese să conducă tot - de la structurile speciale şi de securitate naţională, până la primarii de comune. Referirile sale dese la dosare şi procurori aveau în spate adevăruri care erau departe de un stat democratic. 

Nu ne-am atins scopul. Oare? Traian Băsescu nu a plecat de la Cotroceni, dar a pierdut beţia puterii şi frâiele ţării care îi stătea la picioare. A rămas cu prerogativele unui şef de stat, a baleiat între mediator constituţional şi jucător - partener al premierului... iar astăzi face o campanie electorală făţişă unui partid înfiinţat la nervi, când a pierdut controlul asupra PDL. Dar a fost pus la punct în 2012.

Însă, PSD uită rolul major în acest proces, al diminuării puterii lui Traian Băsescu, rol jucat de PNL. Toamna lui 2012 ar fi arătat altfel dacă PNL nu semna pentru uniunea cu PSD. Victor Ponta era şi astăzi o tânără speranţă - poate o ipostază mai fericită decât cea de acum - un tânăr politician îmbătrânit în relele apucături despotice marca Adrian Năstase. Vezi decizia halucinantă de a lua hotărâri de unul singur în legătură cu apărarea ţării, ştiut fiind contextul european delicat - criza din Ucraina, imixtiunea Rusiei şi conflictele care mocnesc atât de aproape de graniţa României.

Aşadar, declaraţia lui Crin Antonescu, referitoare la cine pe cine a adus la putere, rămâne în picioare, în ciuda aroganţei din 2014 a PSD.

Şi da, ne asumăm vina de a fi adus PSD la putere. Dar şi meritul de a fi diminuat un preşedinte pierdut de sub control constituţional.

Privind în urmă, rămân la convingerea că nu se putea altfel şi că PNL şi-a jucat rolul exact aşa cum i-a dictat istoria.

Prin noi înşine

Pe 24 mai, PNL împlineşte 139 de ani. Un moment bun de a fi în opoziţie. Sună paradoxal? Nicidecum, pentru că am susţinut mereu că opoziţia face bine unui partid, îl aşează şi îl curăţă, dacă îmi permiteţi termenul. Ba mai mult, trăim aniversarea în prag de alegeri europarlamentare, ceea ce dă o dimensiune europeană liberalismului românesc.

Îmi doresc ca românii să voteze PNL. Îmi doresc ca mesajul nostru să treacă de bruiajul puterii şi să fie înţeles de alegători.

Însă cel mai mult m-ar bucura votul celor din sectorul 5, al dumneavoastră, alegătorii din colegiul 22.

Îl cer cu deplină responsabilitate - sunt aceeaşi din 2012, când susţineam şi credeam în USL, motivele le-am explicat; sunt aceeaşi care a venit la dumneavostră în fiecare campanie din 2008 până acum, sunt aceeaşi de la audienţe, de pe blog şi facebook, din faţa uşii când vă colind de sărbători. Mai mult decât atât, PNL este acelaşi şi aşteaptă votul liberalilor din România.

Ne vedem pe 25 mai la urne!

 

Articol preluat şi pe www.alinagorghiu.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

m wakki
14.05.2014, 19:53:46

Doamnă dragă, afirmaţia conform căreia nu se putea altfel este un afront serios la adresa bunului simţ. Nu se putea altfel decât să ciuntiţi puterile Curţii Constituţionale de o aduseserăţi la nivel de comitet de bloc? Nu se putea altfel decât să vă băgaţi picioarele în instutuţia Avocatului Poporului ? Nu se putea altfel decât ca preşedintele partidului, abia ajuns preşedinte interimar, să profereze suldămi la adresa cancelarului Germaniei şi a Departamentului de Stat al SUA ? Cum de nu v-a căzut părul din nas de mirosul greu pe care îl lăsa amestecul lui Voiculescu în tot ce se întâmpla ? Cum de nu vi s-a aprins un bec în cap când Ponta şi gaşca puneau în aplicare cu rigurozitate indicaţiile de la Vocea Rusiei ? Cum rămâne cu plagiatul lui Ponta ? Vorbiţi acum de parcă aţi aflat despre el azi dimineaţă. Pe vremea aceea nu va deranja deloc, si nici mizeriile pe care le facea Ponta cu trepadusii lui, cu ordonante de urgenta date la miezul noptii si alte asemenea nefacute. Sau nici asta nu se putea altfel ? Pe voi electoratul o sa va coboare urat de tot anul ăsta. Va fi nimic altceva decat factura pentru propriile greşeli.

+3 (7 voturi)
ion LIBER ŞI VIU
14.05.2014, 20:33:13

Chiar NU VĂ ESTE RUŞINE ??? duduie Alina Gorghiu ! FURAŢI şi Vă BATEŢI JOC De ţară şi popor, cu NERUŞINARE de 25 de ani, şi mai aveţi TUPEUL să faceţi apologia „politruchiei” ! „Electoratul te ridică, electoratul te coboară” „Politicienii” tot FURĂ pe RUPTE ! Distrugînd TOTAL, Partidul Naţional Liberal, încetul cu încetul, de 25 de ani !

0 (6 voturi)
paradoxal
14.05.2014, 20:35:05

Numele meu este Minciunica si candidez din partea miscarii de produs gogosi la un post bine platit din parlamentul european=7000 de euro plus alte privilegii. Sunt interesat sa aflu care sunt preturile pentru alocarea de spatiu electoral pe acest forum? Apropo,sunt candidat independent si era sa uit,,promit cetatenilor daca ma voteaza ca odata pe luna le voi trimite vederi postale din tari tropicale si odata la 4 ani o sa le ofer o masa gratuita in parcul herastrau. Va multumesc si astept afisarea preturilor la spatii si pamflete electorale de genul facut de domnisoara de mai sus.

0 (4 voturi)
Vanatorul/d.c.
14.05.2014, 21:32:50

D-na Gorghiu, ca sa castigati si mai tare increderea si simpatia vontantilor din colegiul "22 mereu vioi", incercati un plus de castig de imagine prin..simplitate..Asa cum ati facut-o atunci, cand cu ..marsul pe biciclete..Imi permit insa, sa va atrag antentia asupra faptului, ca ar fi foarte indicata o verificare tehnica a bicicletiei inainte de a pleca la drum, pentru ca nu cumva sa uitati iarasi saua acasa..!

-2 (6 voturi)
Paun Al
14.05.2014, 21:46:58

Adica pe scurt ( pentru cei ce nu au rabdare sa citeasca textul) "sfantul" PNL s-a aliat cu "diavolul "...PSD rezultand sfantul USL... ca sa treca puntea ( peste Basescu)... Si acum ati devenit din nou ...sfintii PNL? Interesante metamorfoze .

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările