Electoratul te ridică, electoratul te coboară

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este regula numărul 1 pe care o uită adesea politicianul care cade în păcatul... alesului - suficienţa, convingerea că oamenii te vor vota pentru că au mai făcut-o în trecut, lipsa de implicare pe motiv de siguranţă pe votul alegătorilor.

Sunt lucruri pe care le-am văzut de-a lungul timpului, în diverse faze şi la diverse niveluri. 
Unii, însă, au adoptat regula numărul 1 şi au pervertit-o, în aşa fel încât să aducă voturi, cu orice preţ. 

Aducând lecţia învăţată la momentul actual, m-aş referi la USL, la încrederea oamenilor în Uniune, în obiectivele noastre care au venit de la oameni şi în reuţita noastră, confirmată de votul masiv din 2012. Ei bine, PSD ştie că electoratul gândeşte şi votează în funcţie de momentul prezent, aşa că încearcă în mod disperat să păstreze din chimia lui 2012, din puterea USL de atunci, însă în mod cu totul ipocrit, mistificând realitatea actuală. De ce? Pentru ca electoratul să fie uşor de manipulat.

PSD cu puterea, PNL cu decontarea

USL nu s-a destrămat pentru că ne-am atins scopurile sau pentru că nu mai era utilă. USL a pierit câte puţin cu fiecare încălcare din partea PSD a protocolului şi a cuvântului dat - amânarea sine die a măsurilor liberale (nici acum CAS -ul nu a scăzut, nici acum profitul reinvestit nu este scutit de impozitare etc.), atribuirea celor mai sărace ministere, cu oameni "delegaţi" pe lângă adevăraţii potenţi ai PSD, împărţirea discreţionară a fondurilor de la guvern, dirijate către baronii PSD, negocierea pe la spate cu alte formaţiuni politice, în vederea formării unei alte majorităţi, pregătirea lui Victor Ponta pentru funcţia de premier... Îmi amintesc un episod când Valeriu Zgonea, prezent la Oradea, cu mult înainte ca PNL să părăsească Uniunea, a ţinut un discurs în faţa PSD-iştilor prezenţi la întâlnire şi i-a rugat să se pregătească serios de campanie anul acesta, pentru ca PSD va avea candidat propriu la prezidenţiale... Asta în timp ce la Bucureşti se făceau declaraţii de dragoste şi susţinere faţă de Crin Antonescu.

De ce a procedat PSD la modul subversiv şi nu pe faţă, scoţând PNL din guvern, aşa cum îşi dorea, de fapt? Pentru că şi-a învăţat lecţia în anii grei şi mulţi de opoziţie - electoratul te ridică şi tot el te coboară! De ce să deconteze greşelile guvernării singur, când putea plasa responsabilitatea în spatele PNL?... Vezi referirile dese la Chiţoiu, ca responsabil de diverse acţiuni ale ANAF, vezi referirile la Stroe, ca responsabil de gafele de la Interne... Însă ceea ce a uitat să spună de fiecare dată Victor Ponta a fost faptul că i-a curtat intens pe aceşti miniştri, care au acţionat cu buna ştiinţă a sa, fapt ce a dus ulterior la retragerea sprijinului din partea PNL, atunci când am conştientizat ce se întâmplă.

Eu l-am făcut premier, eu îi iau funcţia

USL s-a născut dintr-o necesitate - aceea a înlăturării unui regim despotic, acaparator. Răul cel mare, Băsescu, trebuia îndepărtat, pentru că ajunsese să conducă tot - de la structurile speciale şi de securitate naţională, până la primarii de comune. Referirile sale dese la dosare şi procurori aveau în spate adevăruri care erau departe de un stat democratic. 

Nu ne-am atins scopul. Oare? Traian Băsescu nu a plecat de la Cotroceni, dar a pierdut beţia puterii şi frâiele ţării care îi stătea la picioare. A rămas cu prerogativele unui şef de stat, a baleiat între mediator constituţional şi jucător - partener al premierului... iar astăzi face o campanie electorală făţişă unui partid înfiinţat la nervi, când a pierdut controlul asupra PDL. Dar a fost pus la punct în 2012.

Însă, PSD uită rolul major în acest proces, al diminuării puterii lui Traian Băsescu, rol jucat de PNL. Toamna lui 2012 ar fi arătat altfel dacă PNL nu semna pentru uniunea cu PSD. Victor Ponta era şi astăzi o tânără speranţă - poate o ipostază mai fericită decât cea de acum - un tânăr politician îmbătrânit în relele apucături despotice marca Adrian Năstase. Vezi decizia halucinantă de a lua hotărâri de unul singur în legătură cu apărarea ţării, ştiut fiind contextul european delicat - criza din Ucraina, imixtiunea Rusiei şi conflictele care mocnesc atât de aproape de graniţa României.

Aşadar, declaraţia lui Crin Antonescu, referitoare la cine pe cine a adus la putere, rămâne în picioare, în ciuda aroganţei din 2014 a PSD.

Şi da, ne asumăm vina de a fi adus PSD la putere. Dar şi meritul de a fi diminuat un preşedinte pierdut de sub control constituţional.

Privind în urmă, rămân la convingerea că nu se putea altfel şi că PNL şi-a jucat rolul exact aşa cum i-a dictat istoria.

Prin noi înşine

Pe 24 mai, PNL împlineşte 139 de ani. Un moment bun de a fi în opoziţie. Sună paradoxal? Nicidecum, pentru că am susţinut mereu că opoziţia face bine unui partid, îl aşează şi îl curăţă, dacă îmi permiteţi termenul. Ba mai mult, trăim aniversarea în prag de alegeri europarlamentare, ceea ce dă o dimensiune europeană liberalismului românesc.

Îmi doresc ca românii să voteze PNL. Îmi doresc ca mesajul nostru să treacă de bruiajul puterii şi să fie înţeles de alegători.

Însă cel mai mult m-ar bucura votul celor din sectorul 5, al dumneavoastră, alegătorii din colegiul 22.

Îl cer cu deplină responsabilitate - sunt aceeaşi din 2012, când susţineam şi credeam în USL, motivele le-am explicat; sunt aceeaşi care a venit la dumneavostră în fiecare campanie din 2008 până acum, sunt aceeaşi de la audienţe, de pe blog şi facebook, din faţa uşii când vă colind de sărbători. Mai mult decât atât, PNL este acelaşi şi aşteaptă votul liberalilor din România.

Ne vedem pe 25 mai la urne!

Articol preluat şi pe www.alinagorghiu.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite