Elena Udrea: „În mod cert voi reclama la CEDO modul în care statul aplică arestul preventiv”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Udrea a acordat postului B1 TV, duminică seară, primul interviu de la ieşirea din închisoare. Deşi echipa de producţie ar fi trebuit să se deplaseze la locuinţa ei, televiziunea nu a mai primit acordul să facă acest lucru, astfel că Udrea a intrat în direct prin telefon.

Elena Udrea, despre condiţiile din arest

„Arestul te schimbă foarte mult, nu doar din cauza presiunii psihice, ci şi din cauza condiţiilor minimale pentru o femeie. Nu este o dramă că nu am putut să mă coafez, dar faptul că nu puteai face mişcare înseamnă foarte mult pentru sănătate. Cine pleacă din închisoare, pleacă bolnav pentru toată viaţa.”

„După trei luni în care chiar şi cel mai intim moment la care vă puteţi gândi l-am petrecut alături de alte persoane, este normal că am vrut să am posibilitatea să stau singură.”

„Mă uitam la femeile cu care stăteam în cameră şi care îmi reproşau ce se întâmplă astăzi în România.”

„Nu mă aşteptam să ies din penitenciar. Înseamnă că mai este o şansă pentru o justiţie dreaptă în România.”

„Sunt convinsă că Traian Băsescu a făcut totul cu bună credinţă. Într-un război atât de mare cum e trecerea de la o justiţie obedientă la una puternică, există victime colaterale. Traian Băsescu a dorit un stat de drept cu justiţie independentă.”

Rostul arestului preventiv

„Am văzut că toată lumea încearcă acum să aresteze, să îşi facă imagine cu acest instrument de arestare preventivă. Un om arestat preventiv este un om nevinovat arestat. Acum este o competiţie: cine arestează mai mult. Nu cred că foloseşte decât la a teroriza oamenii, a-i face să recunoască ce au făcut, dar este şi un instrument de a face oamenii să spună lucruri pe care nu le-au făcut, dar pe care unii procurori au nevoie să le audă.”

Elena Udrea, despre arestarea sa şi Laura Codruţa Kovesi 

„Ţintind către Elena Udrea, a ţintit corect din punct de vedere al unei strategii de imagine. Îmi asum că nu am reuşit să echilibrez în opinia publică imaginea mea. Eu consider că am fost un ministru foarte bun, dar tocurile au acoperit munca mea. Doamna Kovesi, arestându-mă, a avut de câştigat în popularitate. Nu ştiu ce a câştigat din această popularitate, dar nu exclud că va candida în viitor. Nu exclud să vrea să facă politică fiindcă nici o putere nu e completă dacă nu deţii puterea politică. Un lucru este clar. Eu nu am apărut îmtâmplător în lupta aceasta împotriva corupţiei în condiţiile în care până la 2 februarie nu a existat nici o acuzaţie.”

Despre denunţ

„Eu ştiam că voi fi arestată de foarte mult timp, dar nu ştiam pentru ce. Eu am început să văd nişte lucruri şi mi-am dat seama că se produce o preluare a puterii în ţară. Ştiam că voi fi arestată, dar motivul a apărut ulterior.”

„Din punctul meu de vedere, fiecare să trăiască în ţara pe care o merită. În campania electorală am fost cel mai atacat candidat vreodată. De la arestarea soţului meu, până la scoaterea acelor fotografii cu Alina Bica, totul a fost împotriva mea. Ce se întâmpla cu campania dacă domnul Iohannis era judecat pentru incompatibilitate în timpul campaniei? Tot ce s-a întâmplat în campanie a fost cea mai mare bătălie dată împotriva unui candidat. Cred că, după aceea, s-a vrut doar reducerea la tăcere a celor care ştiu nişte lucruri. Nu am mai putut vorbi după arest.”

„S-a întâmplat să fiu un om care s-a aflat în proximitatea puterii pentru zece ani şi cunosc multe lucruri. Sunt mulţi oameni care cunosc lucruri, dar sunt prea puţini care au curajul să le spună. Aceste lucruri pot aduce mari prejudicii pentru nişte oameni cu mari funcţii. După ce am spus nişte lucruri şi consecinţa a fost că am fost arestată, a devenit evident faptul că nu contează doar să spui, ci şi să probezi.”

„Aş putea să spun lucruri din ultimii zece ani, dar nu voi face asta, nu sunt un om iresponsabil. Sunt lucruri care trebuie să rămână neştiute pentru 50 de ani. Este grav ce se întâmplă azi în România. De aceea le-am cerut iertare celor pe care i-am sfidat în ultimii ani, credeam că sunt un ministru bun. Faţă de oamenii cărora le-am cerut iertare cred că ar trebui să am o atitudine reţinută.”

Despre acuzaţii

„Mă întreba foarte multă lume dacă mi s-a cerut să fac denunţuri. Se aşteptau la denunţuri despre fostul preşedinte, dar nu aveam ce să spun. Altora despre Elena Udrea li s-au cerut deunţuri.”

„Deşi dosarul se numeste «Gala Bute», de fapt e «dosarul Elena Udrea». Sunt singura acuzată în dosar. Nimeni nu îndrăznea să mă preseze să declar ceva despre cineva.” 

„Eu, Elena Udrea, am fost singurul ministru care a spus presei şi oamenilor de afaceri că în cazul în care cineva din minister le percepe vreun comision pentru contracte, să reclame direct la DNA, să nu ajungă la mine. Însă nu vreau să discut date din dosar pentru că este în derulare, dar ca ministru am făcut lucruri pe care nici un ministru nu le-a făcut până la mine. Este exclus ca în ţara aceasta cineva să poată în mod onest să spună că i-a dat Elenei Udrea mită.”

„Eu am primit informaţii despre lucruri care erau posibil să fie ilegale despre oameni din cadrul ministerului şi i-am chemat pe aceştia şi i-am rugat să îşi dea demisia.”

Elena Udrea, despre Dorin Cocoş şi dosarul „Microsoft”

„Se spun multe lucruri neadevărate, printre aceastea este faptul că Dorin Cocoş a făcut un denunţ împotriva mea. Din păcate, când ştii că fiul tău este arestat sau molestat în arest, evident că spui orice. Evident că în condiţiile acelea, dacă nu eşti suficient de puternic, poţi să spui orice doar ca să ieşi. Pe de altă parte, nici ceea ce s-a afirmat nu este o acuzaţie clară încât să fie un denunţ. Nu am judecat pe nimeni fiindcă am trecut pe acolo şi înţeleg. Dacă aceste lucruri s-au întâmplat, cred că motivul este presiunea extraordinară care s-a exercitat asupra sa şi a fiului său.”

Dacă a făcut denunţuri

„Nu am spus nimic şi nu o să fac denunţuri. Le-am spus procurorilor că este absurd că eu, Elena Udrea, luam bani să finanţez campania domnului Prigoană. Deocamdată nu-l întreabă nimeni nimic nici pe Blaga, nici pe ceilalţi. Departe de mine gândul că şi ceilalţi trebuia să fie arestaţi ca mine, dar mă gândesc că trebuia să fiu şi eu liberă ca ei.” 

Despre justiţie

„Cred că după ce am trecut prin ce am trecut, pot să spun că justiţia există. Dar justiţia este ceea ce spun judecătorii, nu dacă te arestează DNA. Cei care conduc astăzi justiţia din România sunt aceiaşi care au condus-o în ultimii zece ani. Am văzut la televizor că există sistemul acesta din ultimii zece ani este văzut diferit de cei care îl analizează şi anume unii nu recunosc că cei care gestionează un tip de justiţie populară sunt aceiaşi care au gestionat-o în ultimii zece ani.”

„Modul în care este gândit astăzi arestul preventiv denaturează procesul de justiţie. Faptul că se foloseşte noul Cod Penal ca pretext pentru această practică, pe care eu o consider abuzivă, de a aresta pe oricine pentru orice suspiciune ţine de cei care conduc astăzi justiţia din România.”

„Am dat citate din decalraţiile celor care m-au acuzat, declaraţii care arătau că aceşti oameni mint. Instanţa nu verifică fondul cauzei. Credeţi că cineva va deschide 71 de volume, cât are dosarul meu? Nu.”

„În mod sigur vă pot spune cu toată sinceritatea că eu nu am auzit de vreo comandă la adresa lor (n.r Năstase şi Voiculescu). Dacă s-a întâmplat altfel în alte cazuri, asta trebuie să spună cei care ştiu asta. Mă uit acum la cei de la PNL. Ei acum se simt protejaţi de acţiunile DNA-ului pentru că sunt din partidul preşedintelui. Dacă oamenii împotriva cărora există plângeri la DNA ar fi anchetaţi de procurori, vă asigur că altul ar fi discursul lor.”

„În 27 sau 28 aprilie CEDO a dat o decizie foarte importantă prin care spune că te poţi apăra în mod public împotriva abuzurilor statului. Voi face plângere pentru arestul preventiv. Nimeni nu îşi imaginează ce este acolo. Când am fost acolo a venit o delegaţie din partea Avocatului Poporului care s-a crucit de ce a ăsit acolo. Mănânci în toaletă practic.” Întrebată de Ion Cristoiu dacă va da statul în judecată, deputatul a spus; „În mod cert voi reclama la CEDO modul în care statul aplică arestul preventiv. Nu o fac pentru mine ci pentru cei care sunt acolo şi pentru cei care vor trece prin asta.”

Despre publicarea jurnalului

„O parte din jurnal a apărut. Din păcate, am remarcat că nu ajută la nimic. Au o forţă foarte mare să deturneze tot ce scrie acolo. Este extrem de periculos ce se întâmplă cu sistemul. Elena Udrea în trei zile ar fi desfiinţată, eventual arestată din nou şi nimeni nu şi-ar aminti că a fost arestată pentru publicarea jurnalului.”

Elena Udrea, despre gestul cu degetul la nas

„Era pentru cineva foarte apropiat mie căruia îi spuneam că sunt în regulă, să nu îşi facă griji. E un gest privat. Am mai făcut gestul în public, când nu puteam să comunic cu persoana respectivă. Am primit un mesaj când eram acolo, să fac acest gest privat dacă pot citi mesajul şi sunt ok.”

Despre sarcină

„Dacă aş fi arătat impecabil la ieşirea de la puşcărie, eram criticată. O femeie care stă atâta timp acolo, neavând minimele condiţii de întreţinere. Dacă am ieşit aşa, lumea a spus că „vai, săraca de ea, în ce hal arată.” M-am îngrăşat pentru că am stat într-o cameră de nouă metri pătraţi şi nu puteam să fac mişcare. Nu, categoric nu sunt însărcinată.” 

Despre rămânerea în politică

„Când am spus că voi rămâne în politică, mulţi m-au criticat. Nu am spus ca de mâine voi fi contracandidatul domnului Iohannis. Însă cred că există foarte multe lucruri în această ţară care trebuie corectate acum, care trebuie îndreptate. De aceea cred că a fost destinul meu faptul că am ştiut cu mult timp înainte că voi fi arestată, că am avut premoniţii despre asta. Modul în care se întâmplă astăzi în România exercitarea puterii trebuie corectat prin modificarea legilor.”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite