Politică

articolul anterior articolul urmator

Elena Udrea, statul social şi statul poliţienesc

16
9 Feb 2015 15:25:08
Ioana Lupea

Elena Udrea poate să fie arsă pe rug precum vrăjitoarele din Salem, dar spusele ei obligă la meditaţie, investigare şi schimbare a designului instituţional, debalansat în favoarea instituţiilor de control şi de siguranţă naţională.

 
Asocierea dintre Udrea şi celebrele pseudo-vrăjitoare nu este întâmplătoare. În naraţiunea auto-justificatoare a suporterilor fostului preşedinte Băsescu - cum ar fi Monica Macovei, care a petrecut multe ore în compania celor doi –ea este lucrarea Satanei care a pervertit mandatele Băsescu. Acest tip de gândirea magică nu face altceva decât să calmeze disonanţele cognitive ale celor care au divinizat treimea SRI- Traian Băsescu- DNA. Or, sursa puterii informale a Elenei Udrea prin care scurtcircuita reţeaua oficială instituţională venea de la puterea legitimă deţinută de şeful statului pe care acesta şi-o exercita informal -şi poate chiar ilegitim - în relaţia cu instituţiile represive precum SRI şi DNA. Exemple: Udrea ne spune că şeful statului a lucrat direct cu un procuror, Alina Bica, pe dosarul datoriei Rompetrol şi că Laura Codruţa Koveşi i-a fost propusă ca procuror-şef al DNA de generalul SRI Florian Coldea.  
 
Statul de drept descris de Elena Udrea e de fapt unul poliţienesc, corupt şi discreţionar, în care puterea a fost exercitată printr-o (ori de o, raporturile sunt neclare) instituţie represivă şi netransparentă, SRI, care influenţează ilegal politica, dirijează selectiv procesul anticorupţie şi colectează bani negri pentru afacerile unor pr-işti personali. Sunt unii care trepidează geostrategic de grija siguranţei naţionale pe care dezvăluirile Elenei Udrea ar pune-o în pericol. Dacă acest sistem este corupt şi discreţionar, aşa cum îl prezintă ea, mai bine să piară, pentru că el este cel care pune în pericol siguranţa naţională. 
 
Pentru a-şi exercita puterea ca jucător, Băsescu a construit un Panopticon, un mecanism de supraveghere ca instrument de control social şi politic. În 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a aprobat 3791 de mandate de interceptare pe siguranţa naţională, în timp ce în 2012 au fost autorizate 3.602 de interceptări.Potrivit datelor furnizate de CSM, tot în 2013, la nivelul curţilor de apel au fost emise 503 mandate de interceptare audio-video, de aproape patru ori mai multe faţă de anul 2012. Pe lângă mandatele de siguranţă naţională, în 2013 au fost emise şi 1.117 de autorizaţii de interceptare şi înregistrare a convorbirilor telefonice pentru infracţiuni de drept comun. 
 
Băsescu s-a prezentat drept cel care ştie tot şi resursa puterii lui a fost informaţia. În consecinţă, administraţiile au întărit prin suprafinanţare instituţiile de control şi supraveghere.  În mandatele Băsescu, cei mai bine plătiţi funcţionari ai statului au fost cei care lucrează în instituţiile de supraveghere şi control, iar acest raport s-a menţinut şi după schimbările de putere din 2012 şi 2014. În timp ce salariile din educaţie reprezintă  azi 71,2% din media câştigurilor salarile din ministere şi organe centrale, iar cele din sănătate 70,2%, salariile din instituţiile de control precum Direcţia Naţională Anticorupţie, Inspecţia judiciară, DIICOT-ul, Oficiul pentru prevenirea spălării banilor sau Curtea de Conturi etc reprezintă, pentru fiecare în parte, peste 100% din media naţională. Bugetul personalului din MAPN, MAI, Ministerul Justiţiei, SRI, SIE şi STS este de 7,2 miliarde de lei! 
 
Problema esenţială în context e cea pe care a ridicat-o recent Mihail Bumbeş de la Miliţia Spirituală: este România un stat social sau unul poliţienesc? Răspunsul e cam ca la Radio Erevan. Da, e un stat social dar doar pentru sistemul de securitate naţională. Pe lângă salariile aflate în topul salariilor bugetarilor, aceştia mai au încă beneficii precum locuinţă gratuită, acces privilegiat la sistemul de educaţie pentru copiii lor, hrană şi îmbrăcăminte gratuite. 
 
Din acest paradox se hrănesc SRI şi DNA. Dramatic subfinanţate, celelalte sisteme publice sunt vulnerabile la corupţie şi sunt menţinute în această stare. Astfel au dat de lucru şi implicit au legitimat instituţiile de supraveghere şi control suprafinanţate, care i-au asigurat preşedintelui Traian Băsescu muniţie pentru distrugerea adversarilor politici şi controlul social prin naraţiunea anticorupţie. Acum Panopticonul îşi striveşte creatorii. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Sava Darius
9.02.2015, 16:09:24

Doamna Lupea, ce spune Udrea eu cred. Femeia asta doar nu era nebuna sa faca asa ceva fara sa fi auzit/vazut. O stim de atatia ani, este extrem de inteligenta, rabdatoare, calma, pragmatica, rece ca politician si extrem de corect cand vorbeste despre cineva sau ceva. Nu a jignit, nu a dat replici aiurea si totdeauna a argumentat cand a lansat ceva. Asa cum spuneti se pare ca azi traim intr-un stat militienesc. Ne-am intors la anii dinaintea revolutiei. Nu am invatat nimic pana acum, 25 de ani dusi pe apa sambetei. Mi-as dori ca presa sa dezvolte acest subiect, sa arate greselile si abuzurile unroa din DNA , ale unor grupari din servicii. Vedeti acuzatiile, vedeti cum a decurs prima cere de cercetare penala cum au gresit, vedeti cum au venit luni in cateva ore inca alte trei cereri de arestare. Nu va pute? Parlamentarii se tem, stiu ca daca nu fac voia celor care conduc tara, vor urma in sir indian la DNA.

+3 (15 voturi)
Sava Darius
9.02.2015, 16:27:19

Eu v-as intreba, de ce se tace pe subiecte ca acesta: " informatii legate de afaceri derulate de Coldea, prin intermediul unor rude. Afaceri din domeniul sanatatii, printr-o firma numita Medicare Technics. Societatea in cauza are licitatii castigate pe la spitale din subordinea unor oameni vulnerabili." "Culita Tarata, care si-a asigurat protectia baietilor cu ochi albastri in schimbul unor servicii banoase. -licitatii de la spitalul din Piatra Neamt, in valoare de multe zeci de miliarde, castigate, direct sau in asociere cu alte firme, de Med. Tec. George Coldea(varul) apare pe fata in conducerea acestei societati.... " Daca mai doriti date despre intalnirile doamnei Kovesi la o cabana pe malul lacului Bicaz cu domnul X din SRI. Omul acela e sef de serviciu in structura. Credem ca e mai mult decat o simpla intalnire (presupunem un amantlac) si nu e singura întalnire in acel loc. Dna K venea des acolo, totdeauna in mare secret. Cine are curaj sa cerceteze, cine are curaj sa demaste mafia din SRI si DNA? Aud?

+5 (17 voturi)
gogu58
9.02.2015, 16:35:03

Nu are nimeni curajul. Cei care o pot face s-ar incrimina singuri.

+8 (10 voturi)
Sava Darius
9.02.2015, 17:19:09

Si atunci cum mama drakului facem? lasam asa, sa o execute pe femeia asta fara drept de aparare, fara sa vorbeasca, fara sa explice ca daca "apropiatii "au facut magarii folosindu-i numele nu este neaparat vinovata de spagariile ei. E prea de tot. Bine ca nu-s femeie frate, una frumoasa, ca la noi e un blestem. Vad colegi, amici, prieteni (si femei si barbati), ca au o problema strict despre aspectul ei, despre haine si pantofi. Toate femeile doresc sa fie ca ea, unele pot altele nu si tin'te frate, ura, barfa. Barbatii cam tot asa. Dac an-au acasa ce vad la udrea e normal sa se nasca frustrarea, un abolnava. Ganditi-va cum e in politica daca in cercul meu de prieteni asa se poarta discutiile.O invidiaza frate, rau de tot tote acriturile alea din Parlament, ca toate-s urate. O vor la puscarie ca sa-si satisfaca ura bolnava fata de ea. Ce natie prozaica!

+3 (13 voturi)
gogu58
9.02.2015, 16:28:47

E dsicutabil. Nu stiu cum va judeca un judecator sau cum va ancheta un procuror daca ar fi platit cu 1.000 lei/luna

+4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările