Politică

articolul anterior articolul urmator

Elena Udrea,despre autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc: „Articolul 1 din Constituţie nu trebuie atins”

8
17 Mar 2013 22:39:30
Autor: Mediafax
Deputatul PDL Elena Udrea FOTO Adevărul
Deputatul PDL Elena Udrea FOTO Adevărul

Deputatul PDL Elena Udrea a declarat duminică la Băile Tuşnad, că nu este de acord cu autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, că articolul 1 din Constituţie nu trebuie atins şi că utilizarea limbii maghiare în instituţiile publice şi de învăţământ este suficientă.

 

Întrebată de ziarişti care este părerea sa despre declaraţiile preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, făcute în 15 martie în Harghita, că năzuinţa comunităţii maghiare este “autonomia teritorială”, Elena Udrea a declarat că articolul 1 din Constituţie, potrivit căruia România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil, nu trebuie atins

”Categoric sunt, în acest moment, pentru neatingerea articolului 1 din Constituţie”, a declarat Udrea, adăugând că nu este de acord cu autonomia teritorială solicitată de maghiarii din Transilvania.

În opinia acesteia, autonomia administrativă este o soluţie bună, iar discuţiile care au la bază motivaţii etnice nu trebuie exacerbate.

“Nu sunt de acord cu autonomia teritorială, dar sunt de acord cu autonomia administrativă, aşa cum ne dorim cu toţii, aşa cum ca ministru am încercat să ducem procesul de descentralizare către teritoriu în mod real”, a spus deputatul democrat-liberal.

Ea a explicat cã este la curent cu situaţia din judeţele Harghita şi Covasna, pe care susţine că le-a vizitat “mai des decât alţi colegi de la Bucureşti”, cu faptul că cetăţenii români, de etnie română şi maghiară, pot convieţui bine, “muncind” pentru prosperitatea regiunii, dacă politicienii “nu inflamează situaţia în interes electoral".

"Cred cã multe dintre problemele pe care le auzim sau care se creeazã se genereazã, în primul rând, din interesul politicienilor care reprezintã aceste comunitãþi, cred cã trebuie privit cu mare atenþie ce declaraþii se fac, pentru cã ele pot fi escaladate, aºa cum s-a întâmplat acum ceva timp în urmã cu povestea steagului Þinutului Secuiesc ºi cred cã orice astfel de subiect trebuie lansat în public, eventual, dar dupã ce existã soluþii la nivelul clasei politice, pentru cã riscãm sã inflamãm comunitãþile ºi este pãcat. Oamenii aceºtia chiar pot trãi împreunã bine ºi pot sã munceascã pentru prosperitatea comunitãþii dacã politicienii sunt responsabili ºi-i sprijinã deopotrivã pe români ºi maghiari sã trãiascã bine ºi nu inflameazã situaţia în interes electoral”, a mai spus Udrea.

Întrebată cum comentează o altă cerere a preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, care a cerut recunoaşterea oficială, prin Constituţie, a limbii maghiare în Transilvania, aceasta a afirmat că utilizarea limbii maghiare în instituţiile publice şi de învăţământ este suficientă.

”Cred că este OK cum este acum, există posibilitatea să înveţi în limba maternã, din punctul meu de vedere cred că este suficientă situaţia pe care o avem în acest moment legat de utilizarea limbii maghiare în instituţiile publice şi de învăţământul în limba maghiară”, a declarat Udrea.


”Pentru prima dată, guvernarea PDL a venit şi a investit în această zonă şi a ridicat şi gradul de infrastructură, a încercat să sprijine investitorii şi astăzi arată schimbată. Aici şi sub semnătura mea au venit peste 200 milioane de euro în cele două judeţe. Zona a fost ţinută în sărăcie tocmai pentru a putea fi manipulată de politicieni cu argumente etnice, mă refer în principal la politicienii care reprezintă etnia maghiară dar, desigur, că şi politicienii români profită de aceste situaţii pentru a puncta electoral”, a apreciat Elena Udrea. 

Ea a precizat că a făcut referire la clasa politică începând din 1989 încoace “şi chiar înainte”.

Elena Udrea a venit duminică în judeţul Harghita pentru a-şi prezenta moţiunea în faţa membrilor filialelor PDL Harghita şi Covasna, reuniţi la Băile Tuşnad.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Sava Darius
17.03.2013, 23:29:14

Excelent, bravo Elena Udrea, ca ai spus cu subiect si predicat ceea ce altii nu au curaj sa o faca! Asta da atitudine: "Elena Udrea a declarat, duminică, la Băile Tuşnad, că nu este de acord cu autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, că articolul 1 din Constituţie nu trebuie atins şi că utilizarea limbii maghiare în instituţiile publice şi de învăţământ este suficient" Nimic nu mai avem ce comenta , decat sa apreciem atitudinea ministresei.

-1 (5 voturi)
szkytavar
18.03.2013, 09:56:49

Nu incercati sa opriti inevitabilul.... e doar chestiune de timp,tavaris!!!

-4 (4 voturi)
Aurel Birsan
18.03.2013, 10:18:21

szkytavar ai perfecta dreptate,tinpul le rezolva pe toate...in zece ani toata populatia din harcov va fi asimilata

+1 (3 voturi)
calu
18.03.2013, 10:35:41

@szkytavar,timpul la care faci referire in niciun caz nu va tine cu voi ,iar inevitabilul va fi de neoprit daca nu stati linistiti in matca,intelsasi tavaris?.

+2 (2 voturi)
szkytavar
18.03.2013, 10:47:44

Nu ati reusit in 90 de ani.. :)))))))) vreti acum in 10??? Asta-i politica voastra.. din sec 21??? si mai comentati maghiarii de acum 200 de ani cu nerusinare. De fapt diferenta se limita cam la aceasi timp.. Ati asimilat tot ce ati vrut, dar cu noi nu va merge ... si asta va sta in gat..:))))) Pai sa va steee.. stimabile AUEREL BIRSAN!!! Pukkadjatok meg :)

-4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările