Emil Hurezeanu: În Germania sunt demonstraţii pro-europene după modelul românesc, cu lanterna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emil Hurezeanu, ambasadorul român în Germania, a vorbit, într-un interviu acordat celor de la Hotnews, despre cum cetăţenii germani au preluat modelul românesc de a manifesta, cu lanternele de la telefon. De asemenea, diplomatul a precizat şi că „oamenii politici germani vorbesc cu încântare” despre atitudinea germanilor, spre deosebire de modul în care au reacţionat unii politicieni români la protestele ce au avut loc după OUG 13.

Întors în ţară pentru o perioadă scurtă de vreme,  ambasadorul român a vorbit despre modul în care este percepută ţară noastră în Germania, mai ales în contextul discuţiilor urmate de protestele din ţară faţă de OUG 13.  Întrebat dacă manifestaţiile ce au avut loc pe tema justiţiei ne împiedică să fim consideraţi de Germania „drept un partener de încredere”, în contexult ieşirea Marii Britanii din UE, diplomatul a spus că „lucrurile nu sunt deloc dezavantajoase pentru Romania.”

„În continuare suntem cu o justiţie supravegheată prin MCV şi nu facem pate din spaţiul Schengen. Aici sunt şi inerţii. Pentru că, din mai multe motive, tot Germania şi Franţa ne-au promis, în mai multe rânduri, depăşirea acestor praguri. Lucrurile nu sunt deloc dezavantajoase pentru România. Sigur că problemele sunt de performanţă interna, în continuare. Dar cred că rolul nostru de mijlocitor onest, cu o competenţă pro-europeană şi cu un angajament declarat va juca un rol”, a precizat ambasadorul român în Germania.

Despre evenimentele ce au precedat protestele din ţară, Hurezeanu spune că „au fost urmărite cu multă atenţie” în Germania,  iar manifestaţiile ce au urmat au fost percepute ca o „revitalizare a mesajului civic pro-european”. De asemenea, protestele din Românie, spune diplomatul, au fost o sursă de inspiraţie pentru manifestaţiile pro-europene din Germania, iar „oamenii îşi asumă originalul”.

Problemele Justiţiei din România, urmărite cu atenţie

„Acum, sigur că problemele justiţiei au fost urmărite cu multă atenţie. Să stiţi că a existat o percepţie satisfăcută, a revitalizării mesajului civic pro-european în pieţele Bucureştiului. Să ştiţi că a existat şi la Paris o demonstraţie după modelul românesc şi îmi place să cred că există şi în fiecare oraş mare din Germania, în fiecare duminică, după modelul românesc, demostraţii pro-europene, cu steagul Uniunii Europene, cu becurile, cu aparatul (lanterna de la telefonul mobil - n.r.), cu stelele, după modelul românesc. Oamenii îşi asumă originalul”, a declarat în interviul acordat celor de la Hotnews diplomat român.

Chiar dacă protestele au fost „o reacţie neaşteptată”, ea face parte din statul de drept şi a dus la corectarea greşilor făcute de Guvern, semn că „funcţionează statul de drept în România”. „Pe de altă parte, a fost o reacţie neaşteptată, o reacţie civică. Şi ea face parte tot din statul de drept, reacţia civică. Şi faptul că statul de drept propriu-zis, ca mecanism statal, prin ministrul Justiţiei, Guvernul, dintr-un motiv sau altul, a dat înapoi, a facut concesii, a corectat cât a făcut-o - este un semn că funcţionează statul de drept în România. În Polonia nu s-a făcut aşa ceva când s-a hotărât un alt rol pentru nu ştiu ce curte, s-a mers înainte”, şi-a încheiat Emil Hurezeanu intervenţia despre protestele din România după adoptarea OUG 13 privind modificarea legislaţiei penale. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite