Emil Hurezeanu, despre relaţia României cu Federaţia Rusă: „Rusia a intrat într-un fel de eclipsă în raport cu noi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viitorul ambasador al României în Germania, analistul Emil Hurezeanu, a vorbit, într-un interviu acordat revistei „Sinteza“, coordonată de Vasile Dâncu, despre relaţia ţării noastre cu celelalte state din spaţiul Uniunii Europene, dar şi despre ameninţările pe care le-ar putea prezenta Federaţia Rusă în viitor, în contextul conflictului din Ucraina.

Întrebat cum vede afirmaţia fostului preşedinte Traian Băsescu, potrivit căreia Rusia ar urmări să revină la gurile Dunării, Hurezeanu a răspuns că speră ca Băsescu să se înşele.

„Fostul preşedinte Traian Băsescu se bazează pe nişte informaţii probabil reale, dar mai puţin proiectate în realitate. Există o posibilitate, o ipoteză ca ruşii să nu se oprească acolo unde au ajuns, pentru că sunt şi două precedente, Odessa şi Harcov, care sunt în hinterlandul Estului Ucrainei. Atunci mulţi au crezut că ruşii doresc, mai ales pornind şi de la nişte declaraţii de ale lui Putin, şi de alte altora, să recreeze aşa-zisa Noua Rusie, care a fost toată fâşia asta de la nordul Mării Negre şi care astăzi ar însemna dincolo de Mariopol, până la Odessa, înconjurând Republica Moldova prin Bugeac, ca să ajungă la gurile Dunării. Dar aş vrea ca domnul Băsescu să se înşele. Poate are o circumstanţă atenuantă fiind marinar. Gurile Dunării astăzi nu mai sunt o cale strategică“, a explicat Hurezeanu.

Întrebat ce ar obţine ruşii dacă ar câştiga gurile Dunării, Hurezeanu a replicat că, în perioada în care Nicolae Ceauşescu conducea România, „mai era încă o cale strategică, dar simbolică“.

„Nu întâmplător Ceauşescu a construit un canal. El avea o hartă medievală a pericolelor. Nu a vrut să facă autostrăzi. A terminat o singură autostradă, începută sub Gheorghiu-Dej, care îl aducea pe el şi pe rudele lui mai repede din Oltenia la Bucureşti. În schimb, a făcut o fortăreaţă mare la Bucureşti, Palatul Poporului, care este o cetate, în care puterea se apără. (...) Toţi conducători noştri şi în general complexele noastre militaro-intelligence ţin oarecum încă de o cultură obsidională, a asediului, insuficient împrospătată. E adevărat, paza bună trece primejdia rea“, a mai spus Hurezeanu.

În ce priveşte o posibilă confruntare a Uniunii Europene cu Federaţia Rusă, Hurezeanu a comentat că UE, în situaţie de pericol, „nu şi-a creat încă anticorpii comuni“. „Poate Uniunea Europeană nu e pregătită, dar Germania, Franţa, Marea Britanie sunt ţări mari şi cu tradiţii vechi de apărare a intereselor lor. Din păcate, Uniunea Europeană, chiar şi în starea asta de pericol, când e vorba de livrări de energie, nu are, încă nu şi-a creat anticorpii comuni“, a spus Hurezeanu.

În opinia sa, relaţia României cu Rusia este una neclară, deşi Hurezeanu arată că ţara condusă de Vladimir Putin „a rămas un duşman imuabil“ pentru România.

Întrebat dacă Rusia ne este duşman, el a răspuns: „Aproape că nici nu ne dăm seama, pentru că Rusia a intrat într-un fel de eclipsă în raport cu noi din tot felul de  motive“. „Îndată după victoria Revoluţiei, Rusia a fost din nou diabolizată, aşa încât Ion Iliescu şi regimul lui au fost puşi în situaţia să nu normalizeze relaţiile, să fugă în continuare de ruşi“, a completat Emil Hurezeanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite