Politică

articolul anterior articolul urmator

Epidemia catastrofală de populism din Parlament, pe cale să răpună statul

91
7 Apr 2020 14:50:49
Ion M. Ionita
După izbucnirea crizei, parlamentarii şi-au au făcut testele de coronavirus şi acum votează de la distanţă FOTO Inquam Photos / George Călin
După izbucnirea crizei, parlamentarii şi-au au făcut testele de coronavirus şi acum votează de la distanţă FOTO Inquam Photos / George Călin

Românii nu ar mai trebui să plătească nimic, nici dări, nici utilităţi, nici rate la bănci. Un val de populism ucigaş bântuie prin Parlament, unde, când sunt treziţi din somn, parlamentarii majorităţii PSD votează pe bandă rulantă legi aberante.

Unora li se pare că nu trăim un moment extraordinar de dificil, ci că a venit vremea să instituie paradisul pe pământ prin controlul preţurilor şi sistarea plăţilor către companii. Gazul, apa, electricitatea să fie furnizate gratis în următoarele luni. De ce nu şi alimentele şi hainele, de exemplu? De ce să ne mai punem întrebarea cum aceste companii vor reuşi să-şi plătească oamenii, materiile prime şi toate celelalte cheltuieli? Nu contează că va intra o ţară întreagă în blocaj şi că ar dispărea utilităţile esenţiale, important este să păcălim din nou lumea cu cele mai fioroase legi populiste.Un asemenea rai a mai fost, în epoca de aur a comunismului, când toate preţurile erau controlate de stat şi, evident, nu se găsea nimic pentru populaţie, nici alimente, nici căldură, nici electricitate. Un asemenea viitor ni se pune din nou acum în faţă.

Fosta guvernare a lăsat România cu deficite uriaşe. Şi în cazul în care nu ar fi venit criza medicală provocată de coronavirus, situaţia financiară a ţării era îngrijorătoare. Criza medicală necesită sume importante. În lipsa stocurilor, echipamente medicale esenţiale au fost importate în situaţie de urgenţă. Este nevoie de noi cheltuieli pentru dotarea spitalelor şi protecţia personalului medical.

Milioane de oameni nu se mai duc la muncă, unii lucrând de acasă. Dar statul trebuie să asigure plata celor aflaţi în şomaj tehnic, în timp ce reducerea substanţială a activităţii economice va micşora în mod semnificativ nivelul veniturilor bugetare.

Criza economică pe care mulţi analişti o văd drept cea mai gravă de la Al Doilea Război Mondial încoace va diminua resursele şi aşa fragile ale statului în asigurarea tuturor obligaţiilor sociale asumate. Poate că în mintea unor politicieni s-a instalat ideea că, dacă nu mai există limită a deficitului bugetar, am putea să ne împrumutăm oricât de mult, la infinit. Nu va fi aşa. Criza este globală şi nevoile de finanţare vor fi uriaşe.

Urgenţa momentului este cheltuirea banilor publici pentru a diminua cât se poate de mult efectele epidemiei, pentru salvarea vieţilor oamenilor. În acelaşi timp, trebuie făcute toate calculele pentru a asigura supravieţuirea financiară a statului.

Dacă este nevoie de respectarea cu stricteţe de către fiecare persoană a regulilor de izolare pentru ca lupta cu virusul să aibă succes, la fel este nevoie de responsabilitate pentru fiecare vot dat în Parlament.

Iar ceea ce se întâmplă acum în Parlament este similar cu ceea ce s-ar întâmpla dacă s-ar chema oamenii cu zecile de mii la concerte şi sărbători populare! Pur şi simplu, lipsă totală de responsabilitate.

Sigur, gândind populist, s-ar putea spune că nu contează cum ai ajunge la putere, important este să câştigi voturi. În acest caz, chiar că nu ar mai conta cum ajungi la putere, pentru că nu ai mai avea ce să guvernezi.

Situaţia economică nu este mai puţin gravă decât situaţia medicală. În ambele cazuri, orice derapaj se plăteşte scump, mult prea scump.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

91 Comentarii

Bogdan Liviu
7.04.2020, 15:46:51

ok, un articol destul de ... "stufos " intrebare : mai trebuie sa platim utilitatile , daca avem motive sa amanam plata lor ? ca din articolul plin de "caracterizari" nu prea reiese ...

-21 (27 voturi)
Mergeti la vot
7.04.2020, 15:53:31

Bogdan Liviu pai amana-le pana ti le taie. Poate te-ai plictisit de curent electric si de gaz, si vrei sa traiesti mai aproape de natura

+23 (31 voturi)
Mergeti la vot
7.04.2020, 15:52:19

Corect, dar cine sa inteleaga asta? Politicianul si postacul pesedist? Astia ar da foc la tara numai sa mai ajunga o data la ciolan (de fapt, in mare parte, tot ei sunt la ciolan si acum). N-o sa mai platim lumina 3 luni, dar nici n-o sa mai avem. Vom citi seara la lumanare. Firea face contract de 17 milioane de euro pt modernizarea statiilor RATB. Si plateste salarii de 600 de milioane de euro pe an la companiile falimentare pe care tot ea le-a infiintat. Si nu poate s-o opreasca nimeni.. Asta-i muzica, pe asta jucam

+15 (23 voturi)
PETRE
7.04.2020, 15:54:00

Bogdane, intreaba-l pe administrator (daca stai la bloc) sau pe primar (daca stai in particular) daca mai trebuie platite!

+3 (5 voturi)
man amail
7.04.2020, 15:54:08

Situatia economica a fost grava si inainte de criza covid19. E o ipocrizie sa spui ca statul va da faliment dupa 2 saptamani de la instituirea starii de urgenta,cand Romania a fost furata din toate pozitiile de psd in ultimii 30 de ani. Am ajuns la fundul sacului cu mult inainte de criza asta.

+7 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (91)

Modifică Setările