Epidemia de Coronavirus şi viitorul Uniunii Europene

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană se afundă pe zi ce trece într-o criză care aminteşte de teribila Ciumă Neagră din 1347. Mi-aş dori ca demnitarii care şi-au bătut joc în România de Istorie ca disciplină de studiu să realizeze ce prostie majoră au făcut când au lăsat această disciplină numai cu 1 oră săptămânal în învăţământul obligatoriu de stat.

Coronoavirus, ca şi Marea Ciumă („Moartea Neagră”), au pornit din Asia. Asia era conectată de Europa şi de restul lumii prin celebrul Drum al Mătăsii. În octombrie 1347, corăbiile italiene venite din Asia, trecând inclusiv prin zona Mării Negre, pe filiera bizantină, au ajuns în porturile italiene, aducând viruşii ucigaşi (agenţii patogeni) ai ciumei. O treime din populaţia Europei a murit atunci.

Astăzi, făcând un arc peste timp, Europa este din nou ameninţată. Pot fi identificate anumite similitudini între situaţia de atunci şi cea de acum.

Ştim că Italia s-a aflat în 2019 printre statele europene care au provocat stupefacţie când au acceptat să se integreze pe Noul Drum al Mătăsii. O platformă de 12 hectare (din care 8 hectare smulse mării şi protejate de diguri) ar urma să se construiască în acest an la sud de Portul Trieste care ar urma să fie astfel unul din capetele europene ale acestui nou Drum al Mătăsii.

Turcia se află şi ea la răspântia dintre Est şi Vest, adică dintre Asia şi Europa, iar criza migranţilor care stă să erupă ameninţă şi ea temelia Europei contemporane. Turcia va prelua o parte din producţia de confecţii din China.

Este de ajuns să vedem cum epidemia de Coronavirus urmăreşte o traiectorie similară cu statele care au dorit să se alăture proiectului chinez al noului „Drum al Mătăsii”, în care chinezii doresc să investească 113 miliarde de euro (250 miliarde yuani). Să mai luăm în calcul că foarte multe porturi din Grecia au fost modernizate cu importante sume de bani din China, multe dintre acestea fiind concesionate chinezilor.

România este în faţa ambelor crize, atât a Coronavirusului, cât şi a migranţilor, întrucât se află în arealul economic balcanic, iar Italia, Grecia, Turcia şi China sunt ţări care au o tradiţie economică în România, în prezent, nivelul afacerilor României cu aceste state fiind unul foarte ridicat.

România are cea mai mare Diaspora din Italia (neoficial aproximativ 3 milioane de români, adică o populaţie echivalentă cu a Bucureştiului, cu a Sloveniei, Albaniei, Macedoniei de Nord etc.) şi a cincea emigraţie din lume. În zona de Nord a Italiei care asigură forţa economiei Italiei, românii sunt foarte prezenţi, practic sunt cei mai mulţi cetăţeni ai Uniunii Europene, după italieni. Asta înseamnă că România, la ora actuală este, după Italia, cea mai expusă ţară europeană, la epidemia de Coronavirus.

Să nu uităm că Nepalul şi Vitenamul sunt state legate economic puternic de China din care, România importă forţă de muncă în agricultură şi construcţii. Nu se ştie cum va afecta, în eventualitatea interdicţiei de a mai aduce muncitori din aceste state, productivitatea acestor două ramuri şi aşa aflate în deficit major de forţă de muncă.

Autorităţile române au suspendat toate zborurile spre Italia, ceea ce va afecta economia României, fiindcă încasările acestor firme, precum şi a altora care depindeau de aceste zboruri erau incluse în proiecţia bugetară pe 2020. Închiderea traficului aerian spre Italia va afecta şi firmele de transport persoane, colete, iar întoarcerea românilor din Italia, pe care Guvernul României nu o doreşte (deşi încalcă dreptul european la liberă circulaţie enunţat de Tratatul de la Maastricht) va genera o criză umanitară. Practic, nu se ştie cum va rezolva Guvernul României situaţia studenţilor rămaşi izolaţi în Italia, a românilor care îşi încheie contractele de muncă şi care nu mai au mijloace de subzistenţă în Italia, a românilor care trebuie să-şi ajute material familiile rămase acasă, a românilor detaşaţi în Italia, care îşi pot pierde locurile de muncă în România dacă nu se întorc după expirarea detaşării.

Uniunea Europeană se află, astfel, în faţa celei mai mari crize din întreaga sa istorie. Ca de obicei, România se află şi ea în faţa ameninţării directe. Sper ca demnitarii români să citească şi ei puţină istorie măcar acum în al 12-lea ceas şi să ia măsurile care se impun. Eventual, să mai consulte şi părerea istoricilor români, precum şi a cetăţenilor care au o cultură la un nivel foarte ridicat.

Vă las pe Dumneavoastră, dragi cititori, să trageţi concluziile necesare, cine este de vină şi cum putem să traversăm cu bine această criză majoră care ne ameninţă direct. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite