Epoca de AUR

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Să te regăseşti în mesajul şi discursul unui lider politic este un sentiment liniştitor, generator de confort şi siguranţă.  Şi de ce au oamenii mai mare nevoie acum, în vremuri de restrişte, speriaţi fiind de boală (COVID-19) şi sărăcie (criză economică pe care pandemia o generează), decât de siguranţă şi confortul (sau iluzia lor) pe care o autoritate, divină, afectivă sau politică, le oferă?

Cum divinitatea şi afectul nu sunt în controlul nostru, ne rămâne politică. Atunci când sistemul politic nu oferă această siguranţă atunci, logic, o va oferi anti-sistemul, pentru că este cel mai uşor să vedem lucrurile în alb şi negru. 465.000 de români se simt în siguranţă, sau MAI în siguranţă, reprezentaţi de anti-sistem. Nu este nimic ilogic sau în afară firii în această alegere.

Mai mult, nu este nimic surprinzător. Suntem ipocriţi să fim şocaţi de apariţia şi succesul AUR, toate elementele au fost vizibile în ultimii ani. Am ştiut bine că există o minoritate a românilor care rezonează la mesajele extremiste, care a susţinut Partidul România Mare, partidele meteorice ale lui Marian Munteanu şi Dan Diaconescu, mişcările pro-familie, anti-vaccin, anti-masca, QAnon. Am ştiut bine că aceasta minoritate nu a dispărut, îi vedeam în pieţe la proteste, pe social media, la televizor, în cercul de prieteni, în familie. Dacă AUR are acum 9% este vina noastră mai mult decât este meritul lor, pentru că am făcut 3 mari greşeli:

1. În primul rând am ales să îi ignorăm pe cei cu vederi şi afinităţi extremiste. I-am catalogat drept exaltaţi, inculţi, psihotici, am ales să le dăm “unfriend” (unora chiar în viaţa reală), să îi privim ca pe nişte ciudaţi şi să uităm de ei. Din când în când îi mai înjuram, dar chiar şi asta mai mult ca să ne eliberăm noi tensiunea decât ca metodă de comunicare. Cumva am crezut că dacă îi ignorăm vor dispărea (în mod infantil, ce nu vedem nu există, ce ignorăm dispare) şi că simplele noastre convingeri, evident corecte, vor învinge convingerilor lor, evident greşite. Că am făcut asta noi, cei care chitibuşăm politic pe social media este cum este, mai grav este că au făcut aceeaşi greşeală şi cei care au putere de decizie şi responsabilitate politică. Să înţelegem, deci, că extremismul nu se combate prin ignorare, ci prin luarea în seama a cauzelor – neîncrederea în autorităţile guvernamentale, frică şi nesiguranţă, dezinformarea (sau, mai degrabă, lipsa unei informări corecte şi coerente) – şi prin înţelegerea acestora.

2. Ne-am uitat insistent şi miop doar în propria noastră ograda. Deşi afinităţile naţionaliste şi extremiste sunt un fenomen trans-atlantic, nu am făcut legătura între extremiştii lor şi extremiştii noştri, nu am reuşit să vedem trendul şi să înţelegem fenomenul. Deşi de sorginte autohtonă şi în culori tricolore, extremismul românesc nu este izolat şi nici diferit de cel din Polonia, Ungaria, Germania sau SUA. Cauzele sunt aceleaşi – nesiguranţa, teama, neîncrederea în autorităţi – şi mecanismele de creştere sunt aceleaşi – lideri care joacă rolul de protectori şi salvatori (aşa cum explică Daniel Andronache în Statul - maternitate şi paternitate socială - True Story Project: True Story Project). Deşi am privit cu teamă la extremismul European şi cel American, l-am luat în băşcălie pe cel autohton, ignorând astfel atât istoria cât şi realitatea. Acum am înţeles că nu suntem izolaţi, nici noi nici extremiştii noştri.

3. Ne-am uitat doar spre Est. Atunci când ne-am dat seama că există factori alogeni care alimentează extremismul românesc ne-am uitat doar spre Rusia şi am văzut doar influenţele ce veneau de acolo: Dughin (atât ideologia, cât şi persoana), Biserica Ortodoxă Rusă, Sputnik şi Russia Today, sprijinul pentru cauzele “tradiţionaliste”. Adevărul este ca în ultimii 4 ani mai ales, dar şi mai înainte, extremismul european şi, în acelaşi mod, cel românesc a fost şi este în continuare alimentat din plin nu doar din Rusia, ci şi din SUA. Extremismul religios american sprijină, inclusiv financiar, cauzele pro-viata şi pro-familie (Cum au ajuns prietenii lui Puţin şi fondatorul Noua Dreaptă să formeze Coaliţia pentru Familie - vice.com). Steve Bannon, ulterior căzut în dizgraţie, a înfiinţat în Europa o organizaţie, The Movement, al cărei scop declarat este promovarea ideilor extremiste. QAnon a căutat şi a găsit adepţi şi în România. Nu doar ideile extremiste ajung din SUA în România, ci şi sprijin logistic şi financiar pentru însămânţarea şi promovarea acestora.

Toate aceste greşeli pot şi trebuie să fie îndreptate. Este important să înţelegem că urmează 4 ani dificili, nu pentru că AUR a intrat în Parlament, ci pentru că Trump nu a câştigat alegerile (nu spun că ar fi fost bine să le câştige). Eforturile de a-l readuce la Casa Albă peste 4 ani şi de a promova mesajele extremiste se vor înteţi, şi nu doar peste ocean ci şi în Europa, implicit în România. Se vor pompa bani, idei, tehnologii, lideri. Ca să le putem contracara va trebui, nu doar noi, romanii, ci noi, cei din spaţiul euro-atlantic care nu suntem extremişti, să dispunem de bani, idei, tehnologii, lideri. Avem? 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite