Epopeea comisarului român

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

România află zilele acestea ce portofoliu va primi pentru viitorul comisar european. Iar informaţiile care au fost obţinute din surse neoficiale spun că vom primi Ajutorul Umanitar, în niciun caz Dezvoltarea Regională, portofoliu cu care s-a lăudat premierul Ponta antefactum.

Dacă se dovedesc adevărate aceste informaţii, dar şi faptul că la Comisia Europeană suntem în continuare sub semnul întrebării, "Cioloş sau Creţu?", va fi o confirmare a ceea ce Opoziţia a susţinut în tot acest timp: nevoia de transparenţă şi respectarea legilor care definesc aceste nominlizări. Dacă se respecta procedura, poate înţelegeam din timp că este ceva în neregulă şi Victor Ponta făcea o altă propunere. 

În faţa evidenţelor, Ponta şi Băsescu (care a ţinut secretul premierului) trebuie să îşi asume eşecul negocierilor, mai ales după declaraţiile belicoase ale liderului PSD la adresa liderilor ACL şi după lauda de sine penibilă despre cum a obţinut pentru România cel mai bun portofoliu. 

Când va înţelege Victor Ponta că legea trebuie respectată şi că politica europeană nu se face pe Kiseleff? De ce a pus România în situaţia jenantă de a trimite două nume la Comisa Europeană, dar vizând un portofoliu pentru un membru PSD şi eşuând lamentabil în toată această procedură care trebuia să fie una simplă şi clară, conform legii? Oricum, momentul acesta caracterizează politica PSD şi modul în care Victor Ponta, în cazul regretabil în care va ajunge la Cotroceni, va face politică externă. Este un caz clasic de păianjen prins în propria plasă... În contextul acesta, amintesc şi momentul alegerii vicepreşedintelui Parlamentului European, când noi am respectat înţelegerea PES şi PPE, în timp ce PSD a minţit, Adina Vălean nefiind votată de europarlamentarii PSD. Mostră de talent pesedist...

Pentru a evita toate aceste lucruri, ACL l-a informat pe Jean-Claude Juncker, preşedintele-ales al Comisiei Europene că nominalizarea doamnei Creţu a fost făcută prin încălcarea legii. Aşadar, conform articolului 19 din Legea nr.373/2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene: '(1) Parlamentul României va fi informat de către Guvern în legătură cu nominalizarea persoanelor în vederea ocupării unor funcţii în cadrul instituţiilor Uniunii Europene.  (2) Comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana nominalizată de Guvern pentru funcţia de membru al Comisiei Europene.' În urma audierilor desfăşurate în cadrul comisiilor de specialitate ale celor două Camere, o hotărâre va fi transmisă spre vot Biroului Permanent reunit al celor două Camere din Parlamentul României.

Ei bine, audierile în Parlament nu au avut loc, deşi Comisiea pentru Afaceri Europene din Senatul României a solicitat, încă din luna iulie, atât lui Victor Ponta, cât şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, să demareze procedurile legale în vederea nominalizării unui Comisar european. Continuarea o cunoaşteţi.

Aştept să aud din nou, din partea premierului, cât de bine a negociat, după ce se va confirma portofoliul pentru Ajutor Umanitar.

Articol preluat si pe www.alinagorghiu.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite