Politică

articolul anterior articolul urmator

Eroare de comunicare. Iar? Cum citim raportul GRECO

66
11 Apr 2018 19:31:04
Liviu Avram
Deşi altminteri vorbăreţ până la adormirea celorlalţi, Tudorel Toader încă n-a zis nimic despre raportul GRECO
Deşi altminteri vorbăreţ până la adormirea celorlalţi, Tudorel Toader încă n-a zis nimic despre raportul GRECO

Guvernul tace mâlc, Ministerul Justiţiei tace mâlc, majoritatea parlamentară tace mâlc, a vorbit doar Nicolicea, care a trasat calea de urmat: „Ori noi nu am explicat aşa cum trebuie, ori ei n-au înţeles ce am explicat noi”. În traducere, eroare de comunicare. Cam acestea au fost reacţiile Puterii la Raportul GRECO privind modificările aduse la Legile Justiţiei. Totuşi, lucrurile n-ar trebui să rămână aşa.

O reacţie oficială şi asumată din partea celor care au declanşat întregul proces de modificare a Legilor Justiţiei şi a legislaţiei penale este obligatorie, pentru a şti măcar la ce ne putem aştepta pe viitor. A fost suficient un an şi trei luni de lucru cu agende ascunse, puse pe masă peste noapte şi adoptate în mare viteză, cu unica justificare că majoritatea decide. „Pentru că putem”, cum spunea un mare ideolog al PSD.

Raportul GRECO surprinde cu mare fineţe maniera total defectuoasă în care s-a umblat la aceste legi şi notează că asta „nu a contribuit la asigurarea adeziunii şi încrederii în astfel de reforme”. Astfel, consultările consistente cu sistemul judiciar din anii 2015 şi 2016 au fost practic anulate de ministrul Tudorel Toader pe 23 august anul trecut, când şi-a prezentat „în cele din urmă” propriul plan de reformă „prin intermediul unei conferinţe de presă şi a unei prezentări în PowerPoint” – notează, cu ironie, experţii europeni. Aceştia au constatat însă că obiectivele prezentate de Tudorel Toader depăşeau cu mult elementele discutate anterior cu sistemul judiciar, ba chiar că „nu aveau prea multe în comun”.

Experţii GRECO nu au reuşit să înţeleagă nici până acum în ce a constat jocul lui Tudorel Toader, care şi-a anunţat reformele „prin mass-media şi la mijlocul verii”, pentru ca apoi să le abandoneze şi să le paseze câtorva parlamentari, care şi le-au asumat ca iniţiativă legislativă. Raportul mai notează, deloc laudativ, viteza excepţională cu care s-a lucrat: în numai două luni, trei legi de importanţă capitală, cu sute de amendamente depuse şi 316 adoptate, au trecut prin ambele Camere ale Parlamentului. În lipsa oricăror studii de impact, aceste modificări au lăsat în urmă numeroase inconsecvenţe legislative, coerenţa dispoziţiilor din diferite legi fiind scăpată de sub control. Cam acestea ar fi principalele critici privitoare la maniera generală de legiferare.

Cât priveşte criticile punctuale, acestea erau uşor de anticipat.

* Pensionarea anticipată şi extrem de profitabilă financiar riscă să trimită acasă cam un sfert dintre magistraţii actuali - şi cam trei sferturi din cei de la Înalta Curte. Iar prelungirea stagiului de formare iniţială blochează pentru câţiva ani intrările în sistem.

* GRECO nu a reţinut niciun argument convingător pentru înfiinţarea secţiei speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie – aşa că propune abandonarea totală a acestei idei.

* GRECO deplânge eliminarea din lege a principiului independenţei procurorilor, cerând ca acesta să fie în cea mai mare măsură posibilă prevăzut prin lege.

* Sancţionarea magistraţilor pentru defăimarea altor puteri ale statului este tratată în cheie ironică, întrucât rapoartele MCV cer, întrucâtva, contrariul: ca celelalte puteri să se abţină să mai atace magistraţii.

Nu în ultimul rând, GRECO exprimă îngrijorări majore privind ceea ce urmează: modificarea legilor penale. Experţii au constatat deja că pretextul folosit de autorităţile de la Bucureşti, şi anume transpunerea directivei europene privind prezumţia de nevinovăţie, este mai mult decât şubred: modificările deja propuse „depăşesc scopul directivei menţionate” şi, dacă sunt adoptate, pot prejudcia nu doar capacitatea sistemului românesc de justiţie de a combate criminalitatea, dar şi cooperarea judiciară internaţională.

Singurele lucruri pozitive din raport vin, toate, din aceeaşi zonă: este apreciat faptul că, urmare a dezbaterilor, a protestelor şi a presiunilor internaţionale, s-a mai renunţat la unele din tâmpeniile propuse vara trecută de Tudorel Toader sau depuse ca amendamente în Parlament.

Raportul este, deocamdată, singura evaluare externă, imparţială şi profesionită asupra Legilor Justiţiei din România. GRECO nu poate fi bănuit nici că susţine interesele borfaşilor, nici că e parte a statului paralel, nici că e finanţat de George Soros. De aceea, modul de raportare faţă de această evaluare a actorilor din România ne va arăta cam ce vom avea de trăit – sau de pătimit – în lunile care urmează, când vor intra în lucru legi care ne privesc în mult mai mare măsură pe noi toţi: Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

66 Comentarii

Jean Maurer
11.04.2018, 19:42:35

Guvernul tace pentru ca stie ca aceste legi favorizeaza infractorul, slabesc puterea magistratilor si intaresc dictatura lui Dragnea ! Ceea ce nu inteleg, este de ce tace si Johannis ? Reactia lui este cu mult sub ceea ce se asteapta de la un Presedinte angajat social si politic !

+9 (25 voturi)
Adrian Foangă
11.04.2018, 20:06:27

Iohannis tace din obisnuinta. A vorbit deja luna asta.

+5 (19 voturi)
Radu Mircea
11.04.2018, 19:42:53

# Este rusinos ca GRECII astia nu au inteles nici in ceasul al doisprezecelea ca tot ce face coalitia este in binele poporului sarac . Se lupta de un an jumate ca bietul contribuabil impovarat de dari vrute si nevrute sa scape de intretinerea unei armate de detinuti invatati cu trabucuri cubaneze si vizichi de 12 ani , care acum atirna la ciorba de fasole din puscarie , sa-si faca pirnaia bine meritata in '' uichend '' sau in cel mai rau caz la domiciliu' conjugal alaturi de nevasta , amanta , nepoata , etc . Traducerea este de vina ....hi hi hi hi ....

+10 (16 voturi)
George Petru Manea
11.04.2018, 19:55:29

Auzi perla : " ori nu am explicat noi cum trebuie, ori nu au inteles ei ". Noi spunem altceva : ori Nicolicea/ Tudorel/Iordache si banda fac pe neintelesii ( ca sa nu zic romaneste altfel ) , ori ne tin pe toti de fraieri. Inclusiv pe europeni. Cu noi le merge, ca-i doare-n dos , au majoritatea aia de strinsura, au posturile TV loiale , au oameni plantati peste tot pe care-i platesc gras, fapt pentru care aia fac orice si pe oricine. Au bugetul, au obrazul blindat cu interese neortodoxe, au experienta in vinzari, de 30 de ani, fara sa-i punem pe aia de scolarizare socialista. Plus un popor de miorite care privesc rumegind si nu gindesc la nimic. Pe europeni nu faci decit sa-i inversunezi insa. Un om adevarat te spulbera daca-l iei de fraier, iar europenii sint ei civilizati dar nu prosti. Asa ca matrioska romaneasca incepe sa nu mai dea rezultate. Scirtiie ca matrioska lui Putin. Dar oricum , nu conteaza, ca ei vor duce lucrurile pina la capat, tocmai ca sa poata sa le duca si ailalti pina la capat. Ailalti includ europenii si nu numai.

+12 (18 voturi)
Aurel Paun
11.04.2018, 19:59:04

"Nicolicea, care a trasat calea de urmat: „Ori noi nu am explicat aşa cum trebuie, ori ei n-au înţeles ce am explicat noi”." Cat timp se mai ascund scarbele astea de politruci ai Ciumei Rosii sub aceasta lozinca? De cate ori le-a repetat oficialii UE ca sunt foarte bine informati si cunosc foarte bine toate magariile pe care le fac acesti nemernici in domeniul Justitiei?? Un imbecil daca mai este si prost devine o catastrofa de om.

+14 (18 voturi)

Vezi toate comentariile (66)

Modifică Setările