Eşecul fuziunii PNL-PDL, faza pe comisii. Ce oameni pregătesc alegerea viitorului şef de partid şi cum ar putea arăta noul BPN

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a recunoscut, la „Adevărul Live“, că în continuare sunt tensiuni în mai multe organizaţii, precum şi la nivel naţional. FOTO Mediafax
Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a recunoscut, la „Adevărul Live“, că în continuare sunt tensiuni în mai multe organizaţii, precum şi la nivel naţional. FOTO Mediafax

Eşecul fuziunii PNL-PDL a fost recunoscut de preşedintele interimar Raluca Turcan la „Adevărul Live“, iar una din doveziile acestei probleme interne este modul în care au fost constituite comisiile care pregătesc Congresul din vară al liberalilor. Cele două grupări au trimis fiecare un număr asemănător de membri pentru a se controla reciproc.

„Fuziunea nu e în cea mai bună formulă a ei. Cred că în continuare sunt organizaţii cu tensiuni. Cred că în continuare sunt tensiuni şi la nivel naţional, dar nu sunt insurmontabile. Cred că la Convenţie, vom putea găsi acea formulă care să strângă forţele, nu să le separe“, declara preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, joi, la „Adevărul Live“. Situaţia e relevantă pentru situaţia în care se află PNL în prezent, adică un partid în care mai multe grupuri urmăresc să-şi pregătească preluarea puterii în urma Congresului din iunie.

Un prim pas pentru preluarea puterii este asigurarea că în funcţii cheie sunt oameni fideli ai fiecărei grupări, fie că vorbim de PDl, fie de vechiul PNL. Într-o şedinţă a BPN din urmă cu zece zile, Turcan anunţa formarea a două comisii care să prăgătească alegerile şi modificarea statului, fără a preciza şi numele celor din comisii, aspect relevant pentru a înţelege cine va şti modul cum decurg lucrurile în următoarea perioadă.

Paritate în comisii

Şefia Comisiei pentru organizare a fost dată Danielei Cîmpean, preşedintele CJ Sibiu, o persoană din filiala condusă de Raluca Turcan. Structura completă a Comisiei pentru organizarea Congresului e, însă,  următoarea: Lucian Bode, Cezar Preda, Ioan Bălan, Daniela Cîmpean, Cristian Olteanu, Cristian Chirteş, Claudia Benchescu, Nicoleta Pauliuc şi Florin Alexe. Aşadar, din cei nou, patru provin din vechiul PDL, în timp ce cinci sunt din vechiul PNL. Ambele grupuri au desemnat oameni fie cu vechime, fie de încredere pentru diferiţi lideri locali. Un astfel de caz este prezenţa lui Ioan Bălan, parlamentar care se bucură de sprijinul uneia din cele mai puternice organizaţii din ţară, PNL Suceava, condusă de Gheorghe Flutur.

De partea cealaltă atrag atenţia nume ca Nicoleta Pauliuc şi Cristian Olteanu. Pauliuc este o persoană de încredere a lui Marian Petrache, fostul secretar general al PNL, aceasta fiind aleasă deputat în circumscripţia Ilfov. La rândul său, Olteanu este unul dintre liberalii cu influenţă mare în organizaţia PNL Bucureşti, fiind şi liderul consilierilor generali. Acesta a fost de-a lungul timpului şi una din persoanele prin care se purta dialogul cu PSD.

Cealaltă comisie constituită în vederea pregătirii pentru Congres este cea de statut, formată tot din nouă persoane, fiind condusă de Cătălin Boboc, fost preşedinte al Comisiei juridice din Senat în legislatura 2012-2016. Comisia e formată din Daniel Buda, Cristina Trăila, Răzvan Prisca, Mircea Toader, Cristian Buican, Costică Canacheu, Victor Paul Dobre, Mihai Voicu şi Cătălin Boboc. Aşadar, în aceasta foştii PDL-işti au cinci oameni, în timp ce liberalii vechi au doar patru. Din componenţa acesteia se poate observa că aproape jumătate sunt persoane care nu mai au nicio demnitate publică, însă au funcţii de conducere în partid, fie la nivel naţional, fie la nivel local. De exemplu, Canacheu nu a mai prins un loc de deputat, însă păstrează funcţia de secretar general la Bucureşti, în timp Boboc, de asemenea, nu mai e parlamentar.

BPN mai mic

Propunerile de modificare a statului deja au început să vină. Potrivit unor surse poltiice, o propunere a fi viitoarea conducere să fie formată dintr-un grup mai mic, nu peste 100 de oameni cum se întâmplă cu actualul BPN. În noua formulă, numărul de liberali în BPN ar fi mai mic de 50. Pe lângă preşedinte şi secretar general, în BPN ar mai fi patru prim-vicepreşedinţi, un preşedinte executiv, între 12 şi 16 vicepreşedinţi, la care se adaugă secretarii regionali şi secretarii executivi.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite