Politică

articolul anterior articolul urmator

Eşecul politicii româneşti: nici un partid Unionist nu participă la alegerile din Republica Moldova

18
22 Dec 2018 16:40:17
Lulea Marius Dorin

Nici un partid unionist nu va participa la campania electorală pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova. P.U.N., P.L. şi P.L.D.M. au declarat la unison, parcă înţelese şi aproximativ în aceeaşi perioadă, că nu vor participa la alegeri şi au îndemnat simpatizanţii să voteze blocul A.C.U.M.(Maia Sandu şi Andrei Năstase).

Eşec în linie la Chişinău a politicii româneşti. Deşi nivelul unionismului în Republica Moldova este la cote ridicate nici un partid nu va reprezenta  interesele electoratului unionist.

De fapt nimic nu mai miră: toată clasa politică de la Chişinău este una controlată în mod direct sau indirect. S-au creat partide peste partide, care mai de care mai declarat unioniste, dar în prag de alegeri cu toate au decis la unison să nu participe în campania electorală. Motivaţia ar fi fost una de natură altruistă: să orienteze mai bine electoratul pro-european.

Doar naivii mai pot crede aşa ceva. Tot spectrul politic este unul controlat. Cineva a avut grijă ca lucrurile să se desfăşoare astfel şi să nu permită coagularea unioniştilor într-un partid de încredere. Dacă aceste partide nu ar fi apărut atunci cineva sau ceva ar fi reuşit să ducă la crearea unui adevărat partid unionist. În condiţiile în care ele păreau şi aşa multe orice idee de a se crea un nou partid părea de-a dreptul inutilă. Nu mai spunem că chiar liderii acelor partide ar fi atacat imediat ideea şi ar fi dinamitat-o prin declararea la unison ca şi partid în buzunarul lui Plahotniuc.

Un partid există ca să participe la alegeri, să acceadă la putere. Restul este numai minciună şi diversiune.

În fapt, dincolo de strategia organizată de anihilare a oricărui partid real unionist, nimeni nu a dorit să investească resurse financiare şi umane. Fiecare omuleţ cu partidul său dar nici unul dintre ei capabil să asigure finanţarea dar şi timpul necesar organizării. Ori partidele există cu bani şi cu resurse umane ce îşi dedică timpul în acest sens. Accesul la putere reprezintă miza supremă.

Este greu de conceput cum au fost trimise dincolo de Prut sume colosale de bani dar nu s-au găsit resursele umane care să folosească acest capital de imagine. Faptul că nu există un partid unionist puternic care să participe la alegeri arată tocmai eşecul politicii româneşti.

Rusia nu are doar unul ci o duzină de astfel de partide şi iată că se pregăteşte să preia puterea cu investiţii minime(în fapt Rusia nu va prelua puterea ci este amăgită ca şi România de statalişti veritabili ce jonglează cum pot ca să îşi continue dominaţia mafiotă asupra teritoriului românesc dintre Prut şi Nistru).

Toate aceste partide au declarat că susţin blocul A.C.U.M. format de Maia Sandu şi Andrei Năstase, cu sublinierea faptului că aceştia din urmă nu au cerut această susţinere şi nici nu aveau nevoie de ea. Ca să nu arate dezastrul electoral în care se află liderii au preferat să îşi ascundă eşecul sub forma unei victorii: a blocului A.C.U.M. pe care l-au susţinut. O strategie ieftină şi fără roade.

Dacă P.L. şi P.U.N. ar fi ales varianta participării într-un bloc comun cu siguranţă ar fi luat acele 10 procente electorale din Chişinău şi asta ar fi garantat 5 mandate unioniste. Au preferat să se distrugă reciproc decât să facă acest bine unionismului şi să dispară de pe scena politică din Republica Moldova(bine că dispar că nici bine nu au făcut).

Mai mult decât atât: unioniştii radicali, undeva la 10% din electorat, nu se vor prezenta la vot, deci nu este în fapt nici un ajutor pentru partidele declarat pro-europene ci se va asigura doar creşterea procentelor partidelor stataliste. Cine vroia să voteze cu blocul A.C.U.M. oricum o făcea.

Este nevoie ca de astăzi înainte Tinerii şi numai Tinerii să pornească un proiect politic. Cei ce au vechime în politica moldovenească nu au ce căuta în faţă căci sunt din start compromişi. Deşi cuprinşi de bune intenţii patriotice ei trebuie să stea în spate şi să ajute prin experienţa lor la organizare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Vanatorul/d.c.
22.12.2018, 21:22:07

”Faptul că nu există un partid unionist puternic care să participe la alegeri arată tocmai eşecul politicii româneşti.” Categoric, dl. Lulea Marius Dorin are dreptate cand spune asta..! Ba chiar fraza respectiva are valoare de..postulat..! Dupa plecarea lui Basescu din fruntea statului roman, pe niciunul dintre politicenii romani de la ”varful statului” nu i-a mai interesat problema Reintregirii Neamului..! Iar pe papagalul care ocupa in prezent functia de sef al statului roman, nu-l preocupa decat excursiile, luxul si huzurul rezidential, sau aparitia sistematica a genunchilor nevesti-si pe prima pagina a tabloidelor asa cum sade bine ”Primei doamne” carpato-mioritica..!

+1 (1 vot)
vosemisotsorocsemi
22.12.2018, 22:36:46

Vanatorul/d.c. " Dupa plecarea lui Basescu din fruntea statului roman, pe niciunul dintre politicenii romani de la ”varful statului” nu i-a mai interesat problema Reintregirii Neamului..!" Acuma sa fim corecti: Pe domnu Basescu il interesa sa mai vanda o Flota, a Republicii Moldova. Doar ca l-au ginit Moldovenii si l-au scos afara in suturi. In opinia mea Basescu ar fi perfect sa conduca Flota la Ucrainieni prin Stramtoarea Kerci, da e doar un pont.

+2 (6 voturi)
Coco
23.12.2018, 10:46:08

666: Nu stiam de flota de pe Bac. Cu amiralii astia doi Plaha si Dodon la conducerea flotei nu numai americanii ci si chinezii ar trebui sa se ingrijoreze ca pe rusi deja i-au subjugat de vreo 200 de ani facandu-i sa se creada moldoveni.

+1 (1 vot)
zbucium ion
23.12.2018, 23:09:08

Romania nu poate "inghiti" R.Moldova din simplu motiv ca acele cateva judete din stanga Prutului au fost si sunt AUTOSUFICIENTE pentru a exista fara Romania timp de 200 de ani. Ele mereu s-au simtit fara nevoia de a avea legaturi cu Valahia (Romania), adica INDEPENDENTE. Valahia, spre deosebire de Tara Moldovei niciodata in istoria sa de jumatate de mileniu n-a avut iesire la mare si flota sa pe Marea Neagra, pe cand Moldova lui Stefan cel Mare a avut mult timp. Dansul popular "Corăgheasca" (Corabeasca) nu putea sa apara la valahi (romani), dar anume la moldoveni. Cand turcii au ocupat porturile moldovenesti Cetatea Alba si Chilia, flota moldoveneasca s-a dislocat la gurile Bugului, in orasul ctitorit de moldoveni (la fel ca Odesa) - Vozia, azi Ochakov, Ucraina. Nicvi azi R.Moldova nu are nevoie mare de flota si porturile Romaniei. Pe o palma de pamant de 400 metri de la Dunare, lasate intamplator de Stalin (in 1940 i-a tremurat mana cand a trasat cu creionul hotarul intre R.S.S. Moldoveneasca si R.S.S. Ucraineana). azi R.Moldova are unul din cele mai moderne din punct de vedere logistic porturi din regiune - portul international Giurgiulesti, care face cu succes concurenta porturilor ucrainene si celor romanesti dupa volumul de grane, ulei de floarea soarelui si alte produse agricole exportate.

zbucium ion
23.12.2018, 23:19:51

Conform datelor Conferintei Natiunilor Unite pentru Comertsi Dezvoltare (UNCTAD) R.Moldova in anul 2015 avea 197 de vase maritime cu un tonaj de 858.000 tone, iar in 2017 - mai putine - 168 de nave cu un tonaj de 703.000 de tone. E una din cele mai mari flote din regiune - e de 10 ori mai mica decat flota comerciala a Rusiei, dar de 5 ori mai mare decat flota comerciala a Romaniei si depășește flota comerciala a Ucrainei, Georgiei, Azerbaidjanului, Kazahstanului. Flota sub pavilionul tricolorului moldovenesc e administrata de Căpitănia portului international Giurgiulesti.

Vezi toate comentariile (18)