Politică

articolul anterior articolul urmator

Este PNRR un dezastru?

36
27 Apr 2021 17:41:14
Ion M. Ionita
Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, se pregăteşte să meargă la Bruxelles cu a treia variantă a PNRR, după ce primele două nu au avut succes
Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, se pregăteşte să meargă la Bruxelles cu a treia variantă a PNRR, după ce primele două nu au avut succes

Uniunea Europeană alocă miliarde de euro pentru recuperarea economică a statelor membre după ieşirea din pandemie, dar nu după criteriile pe care România şi-a construit Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă. De aici respingerea unor proiecte uriaşe, cum ar fi irigaţiile sau racordarea la gaze pe scară largă. Pune asta în pericol fondurile de la Bruxelles pe care economia le aşteaptă ca pâinea caldă?

Filozofia alocării de fonduri europene pentru ieşirea din criză este simplă. Slăbite de pandemie, ţările îndatorate şi aşa prea mult din cauza cheltuielilor sanitare suplimentare, nu se mai pot împrumuta la preţuri convenabile pentru a-şi pune pe picioare economia. E clar că singura soluţie o reprezintă un fond european care să acţioneze cum a acţionat Planul Marshall după Al Doilea Război Mondial. Atunci, Europa devastată de de război nu ar fi putut să se refacă şi ar fi fost condamnată la sărăcie perpetuă dacă nu ar fi existat o finanţare asigurată de Statele Unite. Efectele au fost imediate şi s-au tradus într-un adevărat miracol economic european.

În ziua de azi, Uniunea Europeană a acceptat să joace roul SUA din anii de după război şi să finanţeze economiile statelor membre, dar cu bani obţinuţi în numele UE de pe pieţele internaţionale.

Cu o singură condiţie, proiectele finanţate să ducă la o revoluţie tehnologică, la un salt, astfel încât economiile respective să devină mult mai rezistente la viitoare crize, nu numai să supravieţuiască actualei pandemii. Banii vor merge acolo unde se face acest salt aşteptat să se adreseze şi altei crize majore cu care omenirea deja  se confruntă, schimbarea climatică.

În această perspectivă, construcţia de autostrăzi sau a altor tipuri de infrastructură, irigaţiile şi alte asemenea nu se încadrează strict în PNRR.

Autorităţile de la Bucureşti s-au gândit să profite cât mai mult de aceşti bani şi să bage în lista trimisă la Bruxelles tot ce nu s-a făcut în zeci de ani.

Dar nu merge aşa. PNRR nu este destinat finanţării unor proiecte ce nu s-au făcut în Secolul XX. Finaţarea este destinată unor proiecte de Secolul XXI. De aici diferenţa. Noi vrem autostrăzi, căi ferate, drumuri, irigaţii, conectare la gaze pentru că nu le-am făcut în secolul trecut. Şi ne trebuie. Dar, Comisia Europeană spune nu cu banii din PNRR. Nu aici e ghişeul potrivit. Mergeţi la celelalte fonduri europene pentru aşa ceva.

Cum să convingi că faci o revoluţie dacă te apuci să construieşti o autostradă ce trebuia să fie gata acum 20 de ani? Ai putea numai dacă va fi populată cu foarte multe automobile electrice şi dotată cu staţii de încărcare performante. Vrei să conectezi la gaze milioane de gospodării? Foarte bine, dar trebui să ţii seama că gazul este un combustibil de tranziţie. Trebuia să ai conectarea la gaze a populaţiei făcută demult, acum ar avea sens dacă pe ţeavă ar curge hidrogen, nu gaz metan. Sau dacă în proiect ai include şi un plan de obţinere de combustibil curat. La fel irigaţiile. Ţin de alte priorităţi, de fondurile pentru agricultură. Se poate face, dacă vorbeşti despre ecologie, lupta împotriva deşertificării, plantarea de perdele forestiere şi multe altele.

E o diferenţă uriaşă. Noi vrem să acoperim repede un decalaj de zeci de ani, europenii vor să construiască economii noi, performante şi compatibile cu ţintele legate de reducerea impactului asupra mediului.

Adevărul este că totul este nou şi pentru Uniunea Europeană. Sunt state cu economii mari care se află în aceleaşi discuţii legate de scopurile pentru care sunt destinaţi banii.

Este PNNR un dezastru în acest moment ? Nu. Dar poate deveni unul, dacă rămânem la ceea ce am făcut până acum.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

36 Comentarii

Stan Toma
27.04.2021, 17:57:52

Da , este un dezastru!

-9 (13 voturi)
Iulian Arion
27.04.2021, 18:28:39

"De aici respingerea unor proiecte uriaşe, cum ar fi irigaţiile sau racordarea la gaze pe scară largă" Irigatiile si racordarea la gaze au finantare in actualul ciclu de alocare bugetara de la UE! Smecherii au gandit ca pot lua banii de doua ori pentru aceleasi lucrari. E chesti tiganeasca (comportament sociopat). Expresie din popor. Nimic personal cu etnia Roma.

-11 (19 voturi)
ovidiu preda
27.04.2021, 18:54:41

e un mare succes johanist

-10 (12 voturi)
Gib
27.04.2021, 19:23:40

Si iar ajungem la aceleasi acuze: Johannis e de vina. Dar pe dl. ministru Ghinea nu-l intrebam nimic? A cui responsabilitate era si este in continuare sa se informeze si sa inteleaga care sunt rigorile acestor ajutoare si pana unde se poate merge cu programe care par desuete (fata de scopul real al acestor ajutoare) chiar daca pentru Romania ele sunt de o nedorita actualitate si stringenta. Am lasat sa treaca 30 de ani degeaba si acum vrem sa fim intelesi si ajutati sa ne mai furam o data caciula. Dl. Ghinea sa arate ca a inteles si sa faca bine sa-si coordoneze colegii de cabinet pentru a face o restructurare a acestui program sau daca nu se crede capabil sa faca pasul in spate. Definitivarea acestui PNRR este fisa postului dumnealui. Cand vrei sa ai ministri numai in ministere cheie atunci ori faci fata ori pleci. Se aude USR+?

0 (10 voturi)
imsi1 imsi1
27.04.2021, 19:25:14

Vad ca si Ionita le cam ia peste picior pe diamantele gandirii USR iste ! In intocmirea unui proiect viabil si avizabil pozitiv 99% ii procedura standard iar 1% ii sclipirea de inteligenta care poate sa insemne succesul. In cazul romaniei 99% din participanti habar n au ce sa faca fiindca nu stiu n au facut asta niciodata si nici nu stiu de unde sa si ia informatiile. Vrem irigatii ? Foarte bine sa le zicem suprafete de apa pt acontracara desertificarea si a aplatiza curba diferentelor de temperatura zi/noapte dar nu in pnrr ci la fd pt agricultura. Ma intreb citi din cei de la Academie sectia stiintele agricole au fost consultati ? Cred ca 0 dar in schimb demoaleze USR iste pe tocuri de 10cm se fataie ca mindre ong iste

-5 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (36)

Modifică Setările