Euforia victoriei trebuie înlocuită rapid de grija unei guvernări ameninţată de bombele lăsate de PSD

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu avem prea mult timp să ne îmbătăm de victoria lui Iohannis şi trecerea PSD pe linie moartă. Pericolele pentru guvernarea viitoare  sunt mari şi greu de contracarat. Alegătorii care au votat Iohannis nu vor înţelege eventuale tăieri de venituri sau bonusuri obţinute în guvernarea PSD-ALDE. Se repetă filmul din 2009.

Pentru că urmau alegeri prezidenţiale la sfârşitul anului 2009, au fost amânate măsurile de asanare  bugetară. Consecinţa? În 2010 s-au luat măsurile abrupte cunoscute, iar în 2012 Traian Băsescu a fost supendat şi 7,2 milioane de cetăţeni au votat pentru demiterea sa. Riscul de repetare a scenariului este foarte mare.

Există o fereastră de oportunitate

Ludovic Orban e conştient de aceste riscuri şi, în mod sigur, şi preşedintele Iohannis.

Nivelul deficitului bugetar rămas de la guvernarea anterioară va crea nişte constrângeri extrem de mari” în 2020, a afirmat premierul Ludovic Orban.  Deja se apropie cu paşi repezi execuţia bugetară. Există informaţii că se vor tăia fonduri de la Educaţie şi Transporturi. În condiţiile în care ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a anunţat că va cere la rectificare 1% din PIB pentru Educaţie, şi a mărit numărul de posturi în ministerul Educaţiei şi Cercetării, în loc să-l reducă la jumătate. Există comunicare şi puncte de vedere comune în guvern?

PSD este acum groggy. Va dura până îşi va reseta conducerea, până îşi va lămuri cauzele eşecului formidabil de la europarlamentare şi prezidenţiale. Şi parlamentarii PSD vor fi paralizaţi o vreme, eventual vor migra spre alte orizonturi politice. Este un moment favorabil pentru a trece prin parlament legi esenţiale, cum este votul în două tururi la alegerile locale şi desfiinţarea recursului compensatoriu.

Cooperarea PNL cu USR-PLUS, cu PMP, cu UDMR este esenţială. Deşi interesele electorale le sunt divergente. Vor trece peste aceste interese, punând  interesul naţional deasupra intereselor electorale? Istoria politică a României răspunde negativ la această întrebare.

Relaţia cu Pro România este de asemeni importantă, mai ales în perspectiva migrării masive de parlamentari de la PSD la partidul lui Ponta. Ponta a făcut o greşeală impardonabilă, pentru care a şi fost taxat de 7 parlamentari şi lideri Pro România, între care Mihai Tudose, Sorin Câmpeanu, Daniel Constantin. A vrut să arunce ţara în haos, prin nevotarea instalării guvernului Orban, doar ca să ajungă el premier. Nu ştiu dacă a învăţat ceva din această experienţă. Altfel, experienţa sa şi ideile de redresare a bugetului avansate erau corecte. Printre ele, reducerea numărului de judeţe la 16, şi multe altele.

Să trecem la treabă, asta este deviza momentului pentru PNL şi preşedintele Iohannis.  Vor reuşi să împlinească aşteptările pentru care au votat 6,5 milioane de români? Grea misiune!

Actualul guvern a anunţat în repetate rânduri că va respecta legile salarizării şi pensionării. Că va face investiţiile necesare infrastructurii româneşti de transporturi. Că va rezolva problemele privind infrastructura din educaţie şi sănătate. Simultan ne spune că bugetul pe 2019 este praf, cu un deficit bugetar care urcă, posibil, spre 5%, că încasările bugetare pe 2019 au fost cu mult sub aşteptări. Şi atunci, cum vor creşte încasările pe 2020 ca voinicul din poveste? Este posibil aşa ceva? Din păcate, nu este posibil. Care vor fi „constrângerile extrem de mari” la care se referă premierul Orban? Mister, deocamdată.

Aici intervin capacităţile de comunicare ale guvernului Orban, în condiţiile în care tăierile de venituri care merg în buzunarul alegătorului nu pot fi, pur şi simplu, explicate. Anul 2020 fiind an electoral, ca şi anul 2009, măsuri radicale de politică bugetară este greu să fie luate, spre imposibil, fără ca PNL să-şi rişte cu totul rezultatul la alegerile din 2020. Între redresare bugetară şi rezultate bune la alegeri, ce va alege guvernul Orban? De banii bugetului depind educaţia, sănătatea, şi salariile familiilor bugetarilor, în total circa 4 milioane  de cetăţeni, adică 4 milioane de voturi. Poţi sacrifica atâtea voturi?

Soluţia este reducerea drastică a cheltuielilor de funcţionare a statului

Din păcate, timpul este foarte scurt, pentru analiza a ce este oportun să se taie din cheltuielile de funcţionare a statului. Rectificare bugetară trebuie făcută chiar săptămâna aceasta, iar bugetul pe 2020 în maximum trei săptămâni.  Ce anume să tai, astfel încât majoritatea cetăţenilor să nu fie afectaţi? În 2010 nu a fost timp de astfel de analize. S-au tăiat cu 25% salariile tuturor bugetarilor, iar la pensionari s-a opus CCR, altfel le erau tăiate şi lor pensiile cu 15%. Consecinţele au fost cele ştiute. Se va găsi acum altă soluţie? Vor exista frecuşuri şi neînţelegeri  între miniştri şi ministrul de Finanţe? Între ei şi premierul Orban? Între guvern şi preşedintele Iohannis? Greu de spus acum. Dar de înţelegere între toţi aceşti factori care au puterea depinde succesul sau eşecul guvernării Orban.

Au trecut alegerile prezidenţialele. Urmează o etapă şi mai grea, după legitimarea preşedintelui Iohannis şi a PNL. Se vor ridica la înălţimea încrederii acordate de 6,5 milioane de alegători din ţară şi diaspora?

Greu de spus în acest moment.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite