Eugen Tomac: “Astăzi nu mai suntem 22 de milioane de români, ci 30 de milioane de români”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul PDL, Eugen Tomac                                                                    FOTO: Adevărul
Deputatul PDL, Eugen Tomac                                                                    FOTO: Adevărul

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, amendamentul care aduce modificări la Legea 299/2007 privind reglementarea drepturilor persoanelor care îşi asumă în mod liber identitatea culturală română.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, amendamentul care aduce modificări la Legea 299/2007 privint reglementarea drepturilor persoanelor care îşi asumă în mod liber identitatea culturală română.

Legea privind statutul românilor de pretutindeni a fost adoptată miercuri, cu 293 de voturi pentru, două împotrivă şi cinci abţineri. În aceasta se stipulează faptul că din categoria românilor de pretutindeni fac parte atât persoanele aparţinând minorităţilor naţionale, minorităţilor lingvistice sau grupurilor etnice autohtone existente în statele din vecinătatea României, indiferent de etnonimul folosit, cât şi românii emigraţi, fie că au păstrat sau nu cetăţenia română, descendenţii acestora, precum şi cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care prestează în afara teritoriului României activităţi lucrative.

Eugen Tomac, mulţumit de votul plenului

Deputatul PDL, desemnat pentru probleme ale disporei, Eugen Tomac, si-a manifestat mulţumirea faţă de adoptarea actului normativ, în calitatea sa de preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

“Astăzi nu mai suntem 22 de milioane de români, ci 30 de milioane de români. Vă mulţumesc pentru vot”, a spus Eugen Tomac.

Reprezentanţii Comunităţii Armâne au venit în Parlament să îşi apere drepturile

Prevederea a nemulţumit câţiva membri ai Asociaţiei Comunităţii Armâneşti, care au venit în Parlament, într-un grup organizat,  pentru a-şi cere dreptul de a-şi păstra identitatea naţională. Ei au venit cu pancarde pe care erau scrise doleanţele, însă acestea le-au fost confiscate, iar accesul în sala de plen nu le-a fost permis decât pe durata discursului deputatului PDL, Costică Canacheu, un susţinător vehement al situaţiei armânilor. Pe insigna unuia dintre reprezentanţii comunităţii se putea citi, în limba armânească: “Bati cămbana ti armănamea”, care se traduce prin “bate clopotul pentru toţi armânii”.

comunitatea armanilor

Costică Canacheu, unul dintre susţinătorii armânilor

“Am să spun că vă iubesc şi, cu siguranţă, am să-mi recâştig numele meu de armân, de macedo-vlah, de rrămân, de fărşerot. Am să-mi recâştig numele, pentru că această lege, votată la Bucureşti cu numai două voturi împotrivă, este împotriva tuturor reglementărilor europene, convenţiilor privind drepturile omului, a Consiliului Europei, a tuturor acelor lucruri pe care statul nostru le-a semnat. Stat al nostru care prin delegaţia la Consiliul Europei a iniţiat, a susţinut şi a adoptat Recomandarea 1333 care se referă la limba şi cultura aromânilor. Astăzi, îi desfiinţaţi pe aromâni, rrămâni, fărşeroţi, cuţovlahi, armâni, cum le mai ziceţi acolo, în textul de lege şi le spuneţi în felul următor: sunt români de pretutindeni. Adică, dumneavoastră sunteţi români şi eu sunt român de pretutindeni. Nu, domnilor, cultural şi lingvistic sunt român, m-am născut, m-am educat aici. De origine etnică sunt armân. Asta este realitatea, acesta este adevărul şi adevărul va ieşi la suprafaţă. Vă mulţumesc şi vă declar încă o dată: vă iubesc”, a declarat Costică Canacheu.

Reprezentanţii armânilor susţin că problema lor, pe care au sesizat-o în nenumărate rânduri a fost amânată de către deputatul PDL Eugen Tomac, cel care le-a fi promis că îi va convoca la o discuţie, însă nu s-ar fi ţinut de cuvânt.


La rândul lor, armânii şi-au cerut drepturile pe holurile Parlamentului, şi au fost dezamăgiţi de faptul că nu vor mai face parte din categoria minorităţilor naţionale, prin urmare nu vor mai avea dreptul unui reprezentant în Legislativ şi nici dreptul de a accesa fonduri alocate minorităţilor.

"Nu aşteptăm ca altcineva să ne definească pe noi . Eu sunt aromân din tată în fiu. De ce trebuie să îmi spună mie nu ştiu ce deputat cine sunt. Nu revendicăm nimic decât să ne păstrăm acest nume...", a declarat un reprezentant al aromânilor veniţi să protesteze în Parlament.

Victor Ponta va cere detalii despre problema armânilor lui Cristan David

Reprezentanţii comunităţii armâne i-au cerut şi premierului Victor Ponta sprijin, însă acesta le-a răspuns că nu cunoaşte îndeajuns de bine problema şi că va cere detalii ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David.

Pe data de 23 mai, în zona Centrului Vechi al Bucureştiului, reprezentanţii armânilor organizează o serbare prin care celebrează cultura şi etnia din care fac parte.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite