Eurodeputat PSD, atac la adresa unui lider european: Krichbaum pur şi simplu minte în scrisoarea pentru Comisie şi face recomandări inacceptabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputatul PSD Răzvan Popa a reacţionat dur la scrisoarea transmisă Comisiei Europene de către parlamentarul german Gunther Krichbaum. Popa l-a acuzat de minciună pe europarlamentarul neamţ şi a numit recomandările acestuia cu privire la MCV şi la activarea Articolului 7 din Tratatul UE în cazul României ca fiind inacceptabile.

Eurodeputatul PSD, Răzvan Popa, a vorbit despre scrisoarea trimisă Comisiei Europene de către Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei pentru afaceri Europene din Bundestag, privind situaţia justiţiei în România, şi l-a acuzat pe acesta de minciună şi de ură faţă de România. Popa a mai susţinut că recomandările europarlamentarului neamţ privind MCV-ul şi activarea articolului 7 din Tratatul de aderare la Uniunea Europeană ar fi „inacceptabile”. 

„Domnul Krichbaum este cunoscut pentru două lucruri: pentru ostilitatea nedisimulată faţă de România, chiar ură aş spune, şi pentru prietenia cu Monica Macovei, eurodeputatul român care a acţionat ani de zile la nivelul Parlamentului European doar împotriva intereselor naţionale. Chiar dacă pe fond atitudinea parlamentarului german nu surprinde, totuşi acţiunea de acum depăşeşte linii roşii pe care un politician dintr-un stat membru al UE nu ar trebui să le depăşească. Domnul Krichbaum pur şi simplu minte în scrisoarea sa şi face Comisiei Europene recomandări inacceptabile pentru pedepsirea unui alt stat, bazându-şi aceste recomandări tocmai pe minciunile pe care le proferează către oficialii europeni. Cred că este timpul ca astfel de atitudini să aibă parte de reacţii ferme din partea României. România este un partener onest al tuturor ţărilor din Uniunea Europeană, o ţară care respectă celelalte state din UE. Este mai mult decât firesc, este obligatoriu să cerem reciprocitate”, a declarat Răzvan Popa.

Gunther Krichbaum ocupă de zece ani funcţia de şef al Comisiei pentru afaceri din Parlamentul German. Acesta a cerut, săptămâna trecută, într-o scrisoare adresată preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, „ca, în cazul unor noi atacuri asupra independenţei sistemului judiciar, să se ia în considerare iniţierea procedurii de activare a articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene”.  Activarea articolului 7, cunoscută şi ca „opţiunea nucleară” şi ultimul resort politic european, presupune suspendarea dreptului la vot în Consiliul UE pentru un stat membru.

Gunther Krichbaum s-a mai remarcat şi în trecut prin luările de poziţie privind derapajele anti-justiţie din România. Anul trecut, după adoptarea OUG 13 de către Guvernul Grindeanu, Krichbaum i-a cerut preşedintelui Comisiei Europene să îl convoace de urgenţă pe Sorin Grindeanu la Bruxelles pentru a-i solicita retragerea Ordonanţei de modificare a Codurilor Penale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite