Eurodeputatul Cristi Preda, scrisoare către decidenţii europeni privind umilinţa românilor din diaspora: Cereţi-i lui Ponta să respecte dreptul la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jean Claude Juncker, preşedintele CE, şi Martin Schulz, preşedintele PE FOTO Reuters
Jean Claude Juncker, preşedintele CE, şi Martin Schulz, preşedintele PE FOTO Reuters

Cristian Preda, europarlamentar PMP, le-a transmis o scrisoare lui Jean-Claude Juncker, preşedintele Comsiei Europene, şi lui Marin Schulz, preşedintele Parlamentului European, în care le semnalează problemele apărute în diaspora în primul tur al alegerilor prezidenţiale. Preda le cere liderilor europeni să aibă o poziţie publică în care să-i solicite premierului Victor Ponta respectarea dreptului de vot a românilor din diapora.

„Ministerul Afacerilor Externe a refuzat să deschidă secţii de votare suplimentare, deşi acest lucru este legal în conformitate cu legislaţia română. Aş dori să menţionez că mai multe state membre ale UE au oferit sprijin logistic pentru deschiderea de noi secţii de votare, dar MAE a refuzat în mod constant să facă asta. Această situaţie a dus la proteste larg răspândit prin care cetăţenii cer ca dreptul de vot să fie respectat pentru toţi românii, atât pentru cei din ţară, cât şi de peste hotare“, scrie  Cristian Preda.

Europarlamentarul PMP îi anunţă pe oficialii europeni şi de demisia lui Corlăţean. „Ministrul Afacerilor Externe, domnul Titus Corlăţean, a demisionat cele din urmă astăzi. Aş dori să subliniez că standardele electorale internaţionale au fost încălcate, dreptul fiecărui cetăţean de a vota în alegeri periodice, oneste, cu sufragiu universal şi egal şi prin vot secret, care garanteză exprimarea liberă a voinţei alegătorilor. Acest articol este respectat de către toate misiunile de observare electorală ale UE şi OSCE“, a mai arătat Preda.

Eurodeputatul cere ca liderii europeni să-i ceară premierului Victor Ponta să respecte regulile internaţionale. „Aş dori să îndemn deci să cereţi primului-ministru român, Victor Ponta, să respecte standardele electorale internaţionale aplicabile, precum şi dreptul de vot al fiecărui cetăţean român să fie respectat în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale care va avea loc pe 16 noiembrie“, a conchis Preda.

Titus Corlăţean a demisionat din funcţia de ministru de Externe, refuzând să deschidă noi secţii de votare pentru românii din diaspora. Acesta a fost înlocuit de Teodor Meleşcanu, fost şef al SIE, după ce preşedintele Băsescu a semnat decretele privind încetarea mandatului lui Corlăţean şi numirea în funcţia de ministru de Externe a lui Meleşcanu.

FADERE (Federaţia asociaţiilor de români din Europa) consideră că demisia lui Corlaţean este insuficientă. „Noi cerem 1.000 secţii de vot,  dublarea numărului personalului şi a ştampilelor în secţiile deja existenţe. Cerem încă odată domnului Victor Ponta, Prim-Ministru al României formarea unui comitet de criză care să găsească soluţii viabile care să garantizeze votul românilor din diaspora“, se arată într-un comunicat FADERE. 

Amintim că MAE a păstrat acelaşi număr de secţii de votare din străinătate (294) ca la scrutinul din 2009, dar le-a distribuit altfel, desfiinţând secţii acolo unde comunităţile de români sunt mari şi înfiinţând secţii noi acolo unde sunt puţin români.

Citeşte şi:

Alegeri prezidenţiale 2014. Primarii din Italia au oferit României spaţiu pentru a deschide mai multe secţii de vot. MAE i-a refuzat

Diplomaţii români din Italia au cerut ajutor autorităţilor locale din Italia pentru deschiderea de secţii de vot în două oraşe cu mari comunităţi de români. Primăriile din Italia au răspuns pozitiv cererii diplomaţilor români din Peninsulă, însă MAE a refuzat ofertele, arată jurnaliştii de la hotnews.ro.

Alegeri prezidenţiale 2014. Lia Olguţa Vasilescu, despre protestele din ţară: „Au ieşit 2.000 de inşi în stradă. Aşa şi? O facem şi noi? Facem război civil“

Primarul Craiovei, vicepreşedintele PSD Lia Olguţa Vasilescu, s-a arătat deranjată de iniţiativa românilor de a protesta în mai multe oraşe ale ţării, în semn de solidaritate cu românii din diaspora, precizând că poate mobiliza 20.000 de români doar la Craiova.

Alegeri prezidenţiale 2014. Scandalul votului din Diasporă continuă: Băsescu cere din nou demiterea ministrului de Externe

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că se impune demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean, ca urmare a dezinformării lansate în spaţiul public, după care este ilegală organizarea de noi secţii de votare în străinătate cu ocazia alegerilor prezidenţiale din 2014.

Biroul Electoral Central: MAE putea să deschidă noi secţii de vot în străinătate pentru turul doi, dar nu a făcut-o

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) avea baza legală necesară pentru a deschide noi secţii de votare în străinătate pentru buna desfăşurare a celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, dar nu a făcut-o, informează Biroul Electoral Central (BEC) într-un comunicat remis vineri seară.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite