Politică

articolul anterior articolul urmator

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu a depus petiţia „Drepturi egale pentru lucrătorii români în UE“ împreună cu 50.000 de semnături

3
16 Jul 2020 13:10:46
Autor: Sebastian Zachmann
Victor Negrescu, europarlamentar PSD   Foto: Eduard Enea
Victor Negrescu, europarlamentar PSD   Foto: Eduard Enea

Europarlamentarul Victor Negrescu a depus la Parlamentul European petiţia „Drepturi egale pentru lucrătorii români în Uniunea Europeană”. Documentul este însoţit de 50.000 de semnături de susţinere. Demersul iniţiat de PSD, cu sprijinul PES activists România, cuprinde o descriere a situaţiilor în care drepturile lucrătorilor români au fost încălcate în contextul crizei COVID-19 şi solicită demararea unei anchete a instituţiilor europene

„Această petiţie este foarte importantă întrucât prezintă cazuri concrete de încălcări ale drepturilor lucrătorilor români care au condus inclusiv la îmbolnăvirea unora dintre aceştia cu coronavirus. Prin acest demers solicităm demararea unor anchete din partea instituţiilor europene pentru a vedea responsabilii pentru cele întâmplate, dar şi pentru a ne asigura că aşa ceva nu se va mai întâmpla pe viitor. Ne dorim ca Uniunea Europeană să îşi îmbunătăţească cadrul legal de protecţie a lucrătorilor sezonieri şi transfrontalieri, dar şi să reacţioneze clar când guvernele, cum a fost cazul în România, iau decizii care conduc la astfel de situaţii”, a explicat eurodeputatul Victor Negrescu.

Acest demers se înscrie în linia mai multor iniţiative ale europarlamentarului Victor Negrescu, prin care a solicitat implicarea, în sprijinul lucrătorilor români, a Ombudsmanului European (avocatul poporului european) şi a Agenţiei Europene pentru Muncă. Suplimentar, eurodeputaţii români au avut în ultimele luni dezbateri la care a participat Comisia Europeană şi au adoptat o rezoluţie a Parlamentului European.

„Petiţia prezintă, de asemenea, modul în care Guvernul României a generat multe dintre problemele semnalate. Ne referim la suspendarea activităţii autorităţilor care se ocupau de protecţia muncii, dar şi la acordurile bilaterale care au creat condiţii speciale şi au facilitat plecarea lucrătorilor sezonieri fără respectarea normelor sociale şi medicale. Executivul liberal poartă vina pentru aceste decizii care au condus la crearea situaţiilor semnalate de către presă, dar şi pentru punerea în pericol a mii de români”, a detaliat eurodeputatul român.

Petiţia a fost semnată de peste 50.000 de persoane din ţară şi străinătate iar dacă va fi acceptată va fi dezbătută în a doua parte a acestui an în comisia de resort a Parlamentului European.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Paco Rabanne
16.07.2020, 13:36:07

Pesedist. Si trag apa. Drepturi egale in UE inseamna in primul rand ca lucratorul roman sa beneficieze in propria lui tara, ca si neamtul sau italianul, de un salariu decent, astfel incat sa nu-si abandoneze familia muncind pe alte meridiane, pentru dezvoltarea economica a altor state. Iar asta inseamna investitii, nu pomeni si inflatie, bai pesedistule.

+1 (1 vot)
adrian hora
16.07.2020, 13:38:53

acest demers este facut abia dupa ce in germania se schimba legea privind muncitorii sezonieri sau permanenti veniti din alte state europene. pana atunci nu au facut nimic parlamentarii nostri.

+1 (1 vot)
imacandi
16.07.2020, 13:52:30

asta parea baiat serios dar vad ca e plin de psd-ism.Pana acum de ce nu ati facut nici un demers in acest sens?Cumva cred ca s-a schimbat 'furnizorii de sclavi" ,afacerile trecand de la psd-sti la liberali.Problema exploatarii fortei de munca din est este de foarte multa vreme si nu se putea decat cu acordul factorilor politici de la Bucuresti.Cat despre 50.000 de semnaturi-comparati cu 2.000.000 voturi in favoarea campaniei Fara penali in functii publice.Amandoua vor avea aceeasi soarta pentru ca si unii si altii dintre initiatori se fac ca lucreaza,ca le pasa.

Modifică Setările