Euronews: Clotide Armand e franţuzoaica ce vrea să schimbe faţa politicii din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clotide Armand este franţuzoaică care îşi doreşte să schimbe faţa politicii locale din România cu două poveşti de dragoste, prima cu un român ce i-a devenit soţ, iar a doua cu Bucureştiul, scriu jurnaliştii de la Euronews, într-un profil al candidatei învinsă la primăria sectorului 1.

  A candidat pentru primăria celui mai bogat sector al capitalei, iar deşi exit poll-urile o arătau învingătoare, rezultatele oficiale de peste noapte au plasat-o a doua în cursă.

Politica românească a fost marcată de corupţie, însă Clotide Armand s-a decis să nu cadă victimă flagelului. Aşa că, împreună cu noul ei partid, s-a lansat într-o misiune.

”Am demonstrat că este posibil să luptăm, iar implicarea fiecărui individ face diferenţa. Când ne-am lansat în această aventură, partidul era extrem de tânăr, pentru că a fost înfiinţat în decembrie 2015. Mulţi oameni ne-au spus că suntem donjuanişti, că ne împotrivim morilor de vânt, că sistemul este mult prea puternic şi nu vom ajunge nicăieri. Am demonstrat că este posibil să faci o schimbare cu foarte puţine resurse. Am arătat că nu trebuie să fim resemnaţi, iar politica nu este rezervată celor din sistem, nu este o zonă exclusivită pentru cei care s-au decis să saboteze ţara. Nu, democraţia poate funcţiona în favoarea noastră, noi credem în democraţie”, a explicat Clotide Armand.

Pentru franţuzoaica de 42 de ani, care a obţinut cetăţenie română abia în 2015, campania a fost dificilă.

Nu s-a gândit niciodată la politică până ce Nicuşor Dan, un prieten apropiat al soţului ei, a pus bazele propriului său partid - Uniunea Salvaţi Bucureştiul (USB).

Însă, pentru noul partid a fost greu să atragă atenţie în faţa legislaţiei electorale restrictive şi a sistemului puternic.

”Personal mi-am început campania cu şase săptămâni înainte de data limită. A fost mult mai dificil să te faci cunoscut în doar şase săptămâni, mai ales pentru că televiziunile nu aveau de gând să ne ajute. Media este adeseori parte din sistem. Nu am avut dreptul să punem bannere şi, prin urmare, am fost extrem de limitaţi în ceea ce priveşte comunicarea. A fost dificil să ajungem la unele părţi din electorat în aceste condiţii. Aşa că ne-am concentrat pe social media şi pe campanie direct în stradă”, a explicat Clotide Armand.

De asemenea, candidata USB a precizat că oamenii obişnuiţi şi-au pierdut stima pentru puterea politică, întrucât nu există niciun simţ al onoarei între politicienii români. Mai mult, primarii sunt cercetaţi penal, însă îşi păstrează funcţiile , iar partidele refuză să numească alţi candidaţi.

”Ei nu au oferit nicio alternativă, ei nu au scrupule. Aceşti politicieni spun că au câteva probleme mici cu legea. Abuzurile lor din ultimii ani sunt doar probleme mici cu legea. Aşa că oamenii nu sunt doar plictişiţi de politicieni, sunt cu adevărat revoltaţi [...] Am văzut că corupţia ucide oameni. În Europa lucrurile sunt puţin diferite, pentru că acţiunea clasei politice nu cauzează moarte în mod direct, ci mai degrabă ucide identitatea oamenilor”, a susţinut Clotide Armand.

Candidata USB a explicat că politicienii români sunt conduşi de interese înguste şi nu se gândesc la perspectivele pe termen lung ale naţiunii, iar din acest motiv şi-au pierdut credibilitatea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite