Europarlamentar PSD: „Am solicitat Comisiei Europene să stopeze renunţarea la încălzirea cu lemne”. / Ghinea: „O minciună, nu există aşa ceva în PNRR”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Europarlamentarul Victor Negrescu, vicepreşedinte PSD, susţine că renunţarea la încălzirea cu lemne până în 2023 reprezintă „una dintre multiplele greşeli din PNRR”, care ar trebui să fie adaptată la realităţile din societate. Astfel, social-democratul anunţă că a solicitat Comisiei Europene să elimine această măsură. În replică, fostul ministru Cristian Ghinea a oferit asigurări că încălzirea cu lemne nu va fi interzisă.

UPDATE - Cristian Ghinea (USR), fostul ministru al Proiectelor Europene şi responsabilul cu elaborarea PNRR-ului, i-a răspuns europarlamentarului PSD precizând că nu va fi interzisă încălzirea cu lemne, ci vor fi monitorizate pădurile astfel încât să se reducă tăierea ilegală a lemnelor şi se va urmări stimularea altor metode de încălzire. 

„Nu, nu se interzice încălzirea cu lemne prin PNRR. Dar, da, lovim în mafia lemnului luată în braţe de PSD. (Victor Negrescu n.r.) s-a dat expert în PNRR tot anul, numai cu fake news. Acum cere Comisiei Europene să stopeze ”renunţarea” la încălzirea cu lemne până în 2023. O minciună stupidă, nu există aşa ceva în PNRR. (...)

De ce e PSD isteric pe subiect? În primul rând pentru ca să uite lumea de tema zilei: nu pot să dea pensii speciale la primari. Prin PNRR, nu se mai pot crea noi pensii speciale. (...)  În al doilea rând, PSD a fost mereu partidul care a protejat mafia lemnului”, a scris Ghinea, miercuri, pe Facebook.

Fostul ministru a mai precizat că PNRR prevede crearea unor sisteme informatice de urmărire a masei lemnoase care iese din păduri, astfel încât să reducă tăierea ilegală a lemnelor.

„Vom şti fiecare metru cub de lemn, live, pe satelit. Succes la furat, ce să zic! Se desfiinţează încălzirea cu lemne prin PNRR? E o minciună ordinară. Statul român va trebuie să reducă masa lemnoasă tăiată ilegală şi să stimuleze alte metode de încălzire. Stimuleze. Nici măcar nu e specificat care. Mizăm pe îmbunătăţirea accelerată a tehnologiilor noi. În nici un caz interzicere. Sunt copil crescut la ţară, mama şi tata se încălzesc cu sobe de teracotă. Am negociat un PNRR atent la realitatea din ţară, nu ascultaţi ce zic copiii de securişti paraşutaţi în politică. (...) Negrescu minte, PSD e disperat pentru că dăm o lovitură mafiei lemnului prin PNRR”, a mai precizat Ghinea.

***

„Am solicitat Comisiei Europene să stopeze aberaţia fostului guvern de a renunţa la încălzirea cu lemne până în 2023 în contextul în care aproape jumătate dintre români se încălzesc în acest mod. În mediul rural sunt peste 80% astfel de locuinţe, adică 2.700.000 de locuinţe încălzite cu lemn, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, iar ponderea este mai mare pentru zonele montane”, a scris europarlamentarul, miercuri, pe Facebook.

Victor Negrescu a mai afirmat că „este imposibil pentru România să găsească şi să ofere soluţii alternative” până în 2023”.

„Această măsură reprezintă una dintre multiplele greşeli din PNRR care trebuie adaptate realităţilor şi corectate în parteneriat cu instituţiile europene”, a conchis social-democratul. 

Guvernul s-a angajat în faţa oficialilor europeni, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), ca până la sfârşitul anului 2023 să pună în vigoare un cadru legislativ pentru decarbonizarea sectorului de încălzire şi răcire, care să includă măsuri de diversificare a mixului energetic prin renunţarea la lemn ca sursă de combustibil.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite