Europarlamentarii USL solicită CE o poziţie despre anchetele privind referendumul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Adevărul
Foto Adevărul

Europarlamentarii USL au transmis, vineri, o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi comisarului pentru Justiţie, Viviane Reding, solicitându-le o poziţie oficială despre anchetele procurorilor Parchetului General şi ai DNA privind votarea la referendumul din 29 iulie.

"Vă adresăm această scrisoare cu scopul de a vă aduce la cunoştinţă un proces extrem de dăunător care se desfăşoară în mai multe zone din România în momentul de faţă - un proces care ameninţă principiul democraţiei şi dreptul la confidenţialitate - şi pentru a vă solicita o poziţie vizavi de acesta. Procurorii Parchetului General şi cei ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie, sub pretextul corect de a ancheta sesizările privind presupuse fraude electorale, au demarat un adevărat proces de chestionare a cetăţenilor cu drept de vot din mai multe judeţe din România", se menţionează în scrisoarea eurodeputaţilor USL.

În scrisoare sunt amintite "relatările presei despre caracterul abuziv al unora dintre acţiunile organelor judiciare, care ar fi ajuns inclusiv să forţeze anumiţi cetăţeni să jure cu mâna pe Biblie că au votat o singură dată în cadrul referendumului".

"Există mai multe alte aspecte care ridică semne de întrebare cu privire la legalitatea demersului întreprins de reprezentanţii Parchetului General şi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie: anumitor cetăţeni cu drept de vot li se solicită să precizeze şi în ce mod au votat, încălcând astfel caracterul secret al votului; nu se asigură niciun fel de asistenţă juridică pentru cei audiaţi, în condiţiile în care nu li s-au adus învinuri oficiale; există indicii că nu toţi anchetatorii ar fi reprezentanţi ai Parchetului şi ai DNA, printre aceştia aflându-se şi reprezentanţi ai PDL, partidul care îl susţine pe preşedintele suspendat Traian Băsescu; în urma unor ameninţări, oamenilor li se solicită să semneze declaraţii conform cărora s-ar fi votat în locul lor", susţin europarlamentarii USL în scrisoarea adresată lui Barroso şi Reding.

De asemenea, în scrisoarea USL se arată că în acest timp rămân nesoluţionate reclamaţiile privind reţineri ilegale de cărţi de identitate, care s-ar fi efectuat numai pentru a împiedica votul în data de 29 iulie.

"Un argument în plus care susţine teza unui proces abuziv este dat de faptul că aceste acţiuni fără precedent în România se petrec în urma unui scrutin care a însumat cele mai puţine nereguli din ultimii ani, un scrutin care s-a soldat doar cu o serie de incidente punctuale şi nu cu suspiciuni de fraudă", se afirmă în scrisoarea eurodeputaţilor USL.

Ei îi întreabă pe cei doi oficiali ai Comisiei Europene dacă este democratic, normal şi conform principiilor UE ca oamenii să fie "hărţuiţi" şi "intimidaţi" pentru că şi-au exercitat dreptul de vot.

"Dacă apreciaţi că participarea la vot trebuie stimulată în comunitatea noastră europeană şi nu descurajată prin acţiuni precum cele desfăşurate în prezent în România, considerăm că aveţi obligaţia să vă pronunţaţi asupra acestui caz", este concluzia scrisorii adresate oficialilor Comisiei Europene.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite