Europuls: Acceptarea demisiei lui Negrescu este o insultă la adresa sa şi slăbeşte credibilitatea României în pragul preluării preşedinţiei rotative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europuls - Centrul de Expertiză Europeană, asociaţie neutră din punct de vedere politic, a reacţionat sâmbătă, printr-un comunicat de presă, în urma demisiei ministrului pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, transmiţând că acest gest arată "imaturitatea politică a Guvernului", dar şi "incapacitatea de a gestiona o oportunitate primită prima dată de la aderarea la UE".

"Constatăm cu mare surprindere demisia Ministrului Delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, la mai puţin de 2 luni înaintea preluării Preşedinţiei Consiliului UE de către România, pentru prima dată de la aderare. Suntem profund îngrijoraţi de nivelul la care instabilitatea politică internă a ajuns să interfereze cu responsabilităţile României ca stat membru UE. Prin acceptarea demisiei domnului Victor Negrescu acest guvern arată, nu doar cetăţenilor români, dar şi celorlalte state membre UE, imaturitate politică, incapacitate de a gestiona o oportunitate oferită pentru prima dată de la aderare. Europuls consideră că acceptarea acestei demisii este o dovadă de iresponsabilitate şi inconştienţă faţă de importanţa Preşedinţiei Consiliului UE", se arată în comunicatul Europuls.

Asociaţia a mai explicat că acceptarea demisiei de către Executiv reprezintă o insultă la adresa lui Victor Negrescu, acesta fiind cel care s-a implicat cel mai mult în pregătirea procesului de preluarea e preşedinţiei Consiliului UE, accentuând totodată că România s-a evidenţiat în ultimul an, la nivel european, doar prin aspecte negative.

"Mai mult decât atât, este o insultă la adresa tuturor eforturilor şi demersurilor din timpul pregătirii Preşedinţiei efectuate atât de Ministrului-Delegat, cât şi de toţi actorii implicaţi în pregătiri, în special societatea civilă care a sprijinit cu informaţii, conţinut şi expertiză toate demersurile efectuate şi-aşa cu întârziere. (...) De peste un an, România se află în prim-planul european doar prin elemente negative, de îndepărtare de valorile fundamentale UE, de instabilitate politică internă şi tensiuni între autorităţi şi cetăţeni. Imaginea României, deja afectată grav pe plan european, suferă în acest moment o lovitură ireparabilă prin demisia Ministrului-Delegat, persoana responsabilă şi cunoscută la nivel european pentru pregătirea Preşedinţiei României la Consiliul UE", a transmis Europuls. 

Europuls a ţinut să sublinieze şi că o astfel de demisie va afecta credibiliatea României în procesul de preluare al preşedinţiei rotative, cu atât mai mult cu cât săptămâna viitoare Comisia Europeană va prezenta şi raportul MCV.

"Dincolo de Preşedinţia rotativă, acest eveniment subminează şi mai mult poziţia României pe plan european şi vine în contextul în care săptămâna viitoare Comisia Europeană va prezenta Raportul MCV, iar Parlamentul European va vota moţiunea pentru adoptarea unei rezoluţii în ceea ce priveşte situaţia statului de drept din România. Prin acţiunile întreprinse în ultima perioadă de guvernul României şi prin lipsa de seriozitate cu care guvernul tratează exerciţiul Preşedinţiei rotative, România va rata probabil momente esenţiale de progres în parcursul nostru european, cum ar fi aderarea la Schengen sau la zona euro. Ne opunem cu vehemenţă poziţiilor guvernului de a îndepărta România de UE, ultimele luni, inclusiv demisia Ministrului Delegat, demonstrând o turnură critică în parcursul european al României. Constatăm, prin urmare, astăzi, cu 50 de zile înaintea preluării Preşedinţiei Consiliului UE, Guvernul României a demonstrat cum a ratat cel mai important examen de maturitate al României de la aderarea sa la UE", a concluzionat asociaţia. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite