Politică

articolul anterior articolul urmator

Evenimente

23
25 Aug 2019 09:05:54
Mircea Morariu

S-au înşelat amarnic toţi cei ce au profeţit că vom avea parte de o vară în cursul căreia ne vom plictisi de moarte. Nici vorbă!

Iată, nu mai departe decât în săptămâna ce se încheie am privit cu amuzament  jocul de-a alba-neagră al minusculului ALDE, dar şi al d-lui Călin Popescu-Tăriceanu, care simţeau imperios nevoia să ne mai dea un semn de viaţă, iar semnul a luat forma şantajului eşuat. Un şantaj în formă continuată fiindcă d-lui Tăriceanu nu i-a ajuns cât s-a făcut de râs în august. Are nevoie să fie luat în râs şi aceasta se va întâmpla şi de mâine încolo, şi în septembrie când iar va pleca, iar nu se lasă.

Remanierea a fost mai degrabă o permutare, adică o rotaţie a cadrelor ca pe vremea lui Ceauşescu. Ne-am ales cu propunerea  guralivei doamne Dana Gârbovan ca viitor posibil ministru al Justiţiei şi dacă respectiva propunere devine faptă s-ar putea să avem surprize mai mari şi mai neplăcute chiar decât cele din timpul mandatului lui Tudorel Toader. Aceasta dacă preşedintele Iohannis nu îşi va lua în serios misiunea şi va face ceea ce trebuie. Adică o va respinge pe sus-numita pentru simplul motiv că respectiva doamnă nu este nicidecum independentă, aşa cum mincinos pretinde d-na Viorica Dăncilă, ci, prin toate zicerile şi acţiunile sale, s-a dovedit jenanta, mizera trompetă a PSD.

Am notat şi un Congres ( al doilea în anul 2019, să fie oare ultimul” cum i-a scăpat pe gură doamnei prim-ministru) al PSD care a consfinţit candidatura d-nei Viorica Dăncila devenită Ochiul tigrului la alegerile prezidenţiale. Veste primită de naţiune cu bucuria pe care o încerci atunci când ţi se serveşte o limonadă caldă. Congresiştii, unul mai motivat ca celălalt, semănau teribil cu aceia de la ultimul bal al PCR din noiembrie  1989, iar discursul doamnei Dăncilă a fost unul numai bun pentru a fi rostit la Congresul Mamelor Democrate.

Afişul săptămânii a fost însă ţinut de vizită de lucru, a doua în cursul actualului mandat, pe teritoriu american a preşedintelui Klaus Iohannis. Lor adăugându-li-se şi evoluţiile, atâtea câte sunt, ale tragediei de la Caracal, dar şi o nouă tragedie. Cea consumată în Spitalul de psihiatrie de la Săpoca. Ambele creatoare de semne de întrebare privind siguranţa cetăţeanului.

Indiscutabil, evenimentul cel mai important al săptămânii rămâne primirea la Casa Albă de către dl. Donald Trump a d-lui Klaus Iohannis. Care, trebuie să o recunoaştem, are valoarea sa, deloc minoră, şi numai pentru faptul că fostul primar al Sibiului este singurul preşedinte al României post-decembriste de două ori la rând primit de cel numit în mod tradiţional „cel mai puternic om al Lumii”. Dacă în 2017 a fost vorba despre o vizită de Stat, de data aceasta a fost vorba numai despre o vizită de lucru. De unde şi o scădere vizibilă a protocolului.

Să însemne oare faptul acesta o desconsiderare de către Statele Unite a României ori a preşedintelui ţării noastre? Nici vorbă! Comentatori avizaţi ai vieţii politice americane, ai dinamicii acesteia au observat o creştere semnificativă a acestui gen de vizite. Poate mult mai pe placul imprevizibilului preşedinte american. Dar şi mai în specificul secolului al XXI lea.

Dl. Iohannis şi dl. Trump au discutat aproape 90 de minute, au abordat probleme de securitate comune, printre care şi aceea a întăririi prezenţei americane în România, fapt, ce în mod vizibil, a provocat enervarea Moscovei. Scutul de la Deveselu îi dă insomnii d-lui Vladimir Putin, de unde şi ampla operaţiune de dezinformare pe această temă întru reuşita căreia sunt cooptaţi şi condeieri din presa bucureşteană. Zilele trecute li s-a alăturat voiniceşte şi inenarabila d-nă Mungiu-Pippidi. Căreia trebuie să recunoaştem că îi stă cum nu se poate mai bine în compania d-lor Cristoiu şi Nistorescu.  Preşedinţii Iohannis şi Trump au semnat o declaraţie, au susţinut declaraţii de presă. În cursul cărora preşedintele SUA a insistat asupra rolului luptei împotriva corupţiei care trebuie să continue în România.

E vorba aici nu doar despre sprijinirea indubitabilă a ceea ce a făcut bun din acest punct de vedere preşedintele Iohannis, ci şi de un cec în alb dat candidatului la alegerile prezidenţiale Klaus Werner Iohannis. Am fi mult prea naivi dacă nu am lua în calcul şi această semnificaţie şi dacă nu ne-am fi dat seama că dl. Iohannis a contat în bună măsură şi pe asta. Se putea obţine mai mult? Desigur. Poate chiar în chestiunea vizelor pentru români. Din cele spuse de preşedintele Iohannis la sediul Ambasadei României, nu am avut defel impresia că am avea dreptul să ne aşteptăm la surprize agreabile în viitorul apropiat în acest domeniu.

În nici un caz nu am avut parte de ceea ce odinioară propaganda comunistă numea o „o vizită istorică”. A fost vorba doar despre o vizită normală. De domeniul firescului, dar căreia Administraţia americană i-a subliniat încă de la anunţare semnificaţiile simbolice. Nu trebuie să ne mire nici că în cursul întâlnirii cu ziariştii preşedintele SUA a insistat atât asupra complexităţii raporturilor ţării lui cu China. Administraţia americană deţine propria ei listă de priorităţi, pătrunderea tehnologiei chineze de ultimă oră în lume, avântul celor de la Huawei înseamnă o preocupare de maximă intensitate pentru actuala administraţie, iar dl. Trump are nevoie de aliaţi. Pe care dl. Trump îi caută din cât se pare cu precădere în zona estică a Europei. Printre posibilii aliaţi se află, pe cale de consecinţă, şi România. De aici trebuie să intre în joc diplomaţia, consilierii de politică externă ai d-lui Iohannis. Oricum, reafirmarea continuării şi aprofundării alianţei, a interesului american pentru România înseamnă câştiguri importante. România trebuie să dovedească cât şi cum se poate conta pe ea. Iar respingerea propunerii ca dl. Iulian Iancu, un ins cu mii de fire legat de interesele energetice ale Rusiei, să devină vicepremier ar fi un semn că dl. Iohannis are de gând să respecte ceea ce a convenit cu dl. Trump.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro  şi pe blogurile adevărul.ro   


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

Codruta=Tepes
25.08.2019, 09:38:03

Nu cred ca avem nimic sa-i demonstram lui Trump. Americanilor da - ca relatiile bune cu ei pot supravietui si mandatului unui presedinte american toxic, dar fara exces de zel in a sluji toate fantasmagoriile acelui presedinte si mai ales fara a copia la noi ceea ce face el acolo, cum s-au grabit unii... P.S.: Biden 2020!

0 (4 voturi)
Lucifer
25.08.2019, 10:00:15

Aş vrea să nu se uite că Trump şi KWI au avut şi o întâlnire faţă-n-faţă în care nu se ştie ce au discutat. Personal cred că s-a discutat şi problema Moldovei, după îndepărtarea lui Plahotniuc. Văd o agitaţie teribilă în Moldova unde vin unul după altul ministrul Apărării rus Şoigu şi apoi consilierul de securitatea al Trump. După care Maia Sandu pleacă la Moscova şi apoi în SUA. Ceva se cloceşte prin Moldova, poate retragerea armatei ruse din Transnistria. Poate că toate astea sunt şi în urma vizitei lui KWI, mai ales că sepcuţa dată de Trump avea sloganul "să facem România măreaţă din nou", adică poate să facem(la plural!) România Mare. Eeei, dacă ar fi aşa, atunci da, ar fi o vizită istorică. Apropo, ce aţi zice de o vizită a lui KWI la Moscova înainte de alegeri?

+1 (1 vot)
Codruta=Tepes
25.08.2019, 10:06:20

@Lucifer Daca ar obtine Iohannis retragerea trupelor ruse din Transnistria fara a da Rusiei ceea ce-si doreste(federalizarea R. Moldova si comunistii facand ce vor pe-acolo, in varianta asta nefiind deloc o victorie ci o infrangere) probabil ca i s-ar ridica statuie in Romania. Dar eu nu cred ca se va intampla asta.

+1 (3 voturi)
Codruta=Tepes
25.08.2019, 10:10:21

@Lucifer P.S.: Trump nu e Dumnezeu, sa nu-i cautam semne in sepcute, totusi, ca devenim penibili. Maretie le-a promis si kurzilor, si am vazut ce-a iesit. Nu e unul dintre presedintii SUA pe al carui cuvant sa se poata pune pret, din pacate.

+1 (3 voturi)
Vanatorul/d.c.
25.08.2019, 10:03:39

”Indiscutabil, evenimentul cel mai important al săptămânii rămâne primirea la Casa Albă de către dl. Donald Trump a d-lui Klaus Iohannis. Care, trebuie să o recunoaştem, are valoarea sa, deloc minoră, şi numai pentru faptul că fostul primar al Sibiului este singurul preşedinte al României post-decembriste de două ori la rând primit de cel numit în mod tradiţional „cel mai puternic om al Lumii”. Dacă în 2017 a fost vorba despre o vizită de Stat, de data aceasta a fost vorba numai despre o vizită de lucru. De unde şi o scădere vizibilă a protocolului.” (Moto: nici cand era Ceausescu presedinte, politrucii si oamenii lor din presa nu se opinteau intr-atat de des si de vârtos sa-i inventeze merite , virtuti si ”succesuri” pe care nu le-a avut si demonstrat niciodata, precum o fac acum cu presedintele Iohannis) ”Indiscutabil”, evenimentul cel mai penibil al sapatamanii ramane vizita lui Iohannis in SUA, un fiasco total si categoric, atat ca rezultate, cat si ca ..imagine personala..! De fapt, despre ce a fost vorba..? Ei bine, Iohannis si-a luat ”devastatoarea” si a tras o fuga in SUA sa faca o poza cu Trump, care poza, spera el, il va ajuta la prezidentialele de la sfarsitul anului..! Toata gargaristica mediatica pe marginea acestei vizite incearca cu disperare sa dea o nota de ”oficial”, de ”vizita de lucru” (fals propagandistic evident , Iohannis nefiind insotit de ministri, oameni de afaceri etc), unei chestii absolut personale: dregerea imaginii de nulitate politica fanfaronarda a candidatului lui Kaunus Iohannis. Si sigur ca da, Trump l-a batut intelegator pe umar, pentru ca, la urma urmei, fie vorba intre noi, tuturor oamenilor puternici le plac slugoii milogi si docili, nulitati politice si de caracter care se ploconesc si pocnesc din calcaie fie si numai pentru o simpla mângaiere pe creștet si o poza fara sa ceara si sa obtina mai nimic in schimbulul slugarniciei lor. Deci, nici vorba de vreun acord bilateral, intelegere, angajament ferm, tratat, etc, care sa aduca un cat de mic castig Romaniei si romanilor, in vreo directie (investitii, securitate, eliminare vize, etc)..! ”O dusa si-o venită / Si-o zi prapadită” dar si o gramada de bani publici prapaditi de familia Iohannis ..pe absolut nimic util Romaniei si romanilor..! Si romanii mai au o expresie care explica extraordinar de ”pitoresc”, de ”artistic”, ceea ce a facut Iohannis cu excursia asta a lui in SUA, PUR ELECTORALA de altfel, rezultatele ei : ”s-a dus bou si a venit vacă”:)) La fel ca si Referendumul lui PUR ELECTORAL (pe ”Justitie”), referendum cu care s-au cheltuit o gramada de bani publici, si pe care propagandistii iohanisto-securisti l-au ingropat imediat dupa ce au vazut ca beneficiarul electoral real nu a fost PNL si nici Iohannis, ci Alianta 2020, excursia asta de imagine si cumparaturi a lui Iohannis si nevasta-sa in SUA (excursie tot pe banii fraierilor care platesc dări la stat, ca doar nu pe banii unui escroc de evazionist fiscal ca el) ii vor aduce tupeistului impostor de la Cotroceni si mafiei careia-i spune tandru ”partidul meu” mai multe ..prejudicii, decat..beneficii..! Bomboana de pe coliva excursiei ”de imagine” a lui Iohannis in SUA, a fost declaratia lui Trump, de la sfarsitul pocnitului din calcaie si al temenelelor lui Iohannis...! Trump i-a oferit lui Iohannis, numai si numai..gargarisme protocolare, generalitati si banalitati de doi bani..! ”2 bani”, adica exact atat cat merita o nulitate de politician fanfaron cu minte inceata ca Iohannis, nulitate pocnitoare din calcaie in fata tuturor acelor lideri de state si de guverne care-si fac mila de el si-l baga un pic in seama..! Ba chiar Trump i-a mai tras si un bobârnac de ramas bun lui Iohannis, despre care , desigur, fusese informat de catre cei din staff, ca desi acesta e ..titularul a 17 dosare penale ”clasate”, are totusi tupeul, dar mai ales obiceiul să-si denigreze tara si cetatenii, plângandu-se (pe la toti cei care asculta aiurelile lui de bocitoare schizo si cu evidente sentimente antiromanesti), de faptul ca romanii sunt cei mai prosti si mai corupti din lume (o aberatie cat el de mare)..! Intrebat la un moment dat de catre un jurnalist ce crede despre corupuţia din România, Trump a spus raspicat următoarele: „Românii sunt cei care trebuie să lupte împotriva corupţiei. Sunt ţări extraordinare care ca şi România au probleme cu corupţia, dar să sperăm că se va rezolva”. Deci, concluzionand, putem spune ca vizita lui Iohannis in SUA a fost un fiasco total si categoric, atat ca rezultate, cat si ca ..imagine personala..! (Intrebare pentru jurnalisti si bloggeri: v-ati intrebat de ce nicio organizatie a diasporenilor nu a ”aplaudat” vizita lui Iohannis in SUA si rezultatele. Va spun eu..! Diasporenii citesc si altfel ”informatii si analize” decat cele din presa romaneasca, presa romanesca dedicata aproape in exclusivitate propagandelor celor doua mafii nationale PSD si PNL, precum si plantatilor acestora in diferite functii inalte..! Si inca o intrebare: stiati ca doua organizatii ale diasporenilor din SUA au fost contactate de catre ”baietii cu ochi albastri” ai lui Iohannis, si s-a incercat convingerea lor, ca in schimbul unor..promisiuni tampe, sa aduca un ”cald omagiu Marețului Cârmaci Iohannis”, ceva de genul ”Slava Conducatorului Iubit Iohannis, care nu mai poate de grija noastra, a diasporenilor”..? Cele doua organizatii au refuzat categoric ”oferta” si au cerut o audienta la Iohannis, probabil ca sa-i spuna ce cred ei despre manariile de tip ceausist-securistice cu care el, Iohannis, incearca sa-si draga imaginea de impostor fanfaron, habarnist si las..! Iohannis a refuzat sa-i primeasca si pe ei, dar si pe reprezentantii altor organizatii ale diasporenilor din SUA, ”preventiv” ca tot impostorul caruia-i este frica si de umbra lui, dovedindu-se astfel, oare pentru a cata suta oară?, o nulitatea ca politician si caracter..! )

-4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările