Politică

articolul anterior articolul urmator

Evenimente dramatice în Republica Moldova

12
9 Jun 2019 12:17:38
Ştefan Vlaston

Evenimentele în derulare din Republica Moldova demonstrează fragilitatea statului de drept, lipsa echilibrului şi controlului reciproc între instituţiile statului. O adevarată lovitură de stat. Nu iau apărarea vreunei forţe politice, nici a vreunei instituţii, doar constat criza politică profundă în care s-a prăbuşit Republica Moldova.

Demonstraţiile care stau să înceapă la Chişinău, lipsa ierarhiei instituţionale, pot duce la pierderi de vieţi omeneşti şi de distrugeri materiale foarte mari.

 

Ce se întâmplă la Chişinău?

Curtea Constituţională a Republici Moldova (CCM) îşi depăşeşte cu mult atribuţiile când decide să dizolve parlamentul, să suspende preşedintele ţării şi să stabilească cine să conducă guvernul. Nu cunosc în amănunt Constituţia şi Legea de funcţionare a CCM, dar mi se pare total disproporţionat ca o mână de judecători de la CCM să decidă soarta parlamentului, a guvernului,  a pesedintelui, a ţării. Atunci unde mai este suveranitatea poporului, exercitată prin organe liber alese? Cert este că la ora actuală nu se mai ştie cine conduce Republica Moldova, şi este pe cale să se instaureze haosul. În cazul unor ample manifestaţii,  care se anunţă deja la Chişinău, de cine ascultă forţele de ordine? De guvern, de parlament, de CCM? O situaţie imposibilă care se poate sfârşi cu pierderi grele si tragice.

Dacă Republica Moldova făcea parte din România, aşa ceva nu mai era posibil

România este parte a UE, şi derapaje importante de la statul de drept nu se pot produce. Am avut în ultimii doi ani atacuri repetate la independenţa justiţiei, care însă au fost stopate de o parte a clasei politice, de opinia publică, de presa independentă şi de intervenţia eficientă a Comisiei Europene.

România trebuie să respecte Tratatele de Aderare şi cele referitoare la statul de drept semnate în cadrul CE, şi orice abatere de la aceste tratate este taxată şi pedepsită de CE. În aceste condiţii,  derapajele nu au căpătat o amploare primejdioasă pentru stabilitatea ţării. De aceleaşi avantaje s-ar fi bucurat şi cetăţenii Republicii Moldova,  dacă trăiau în  statul român.

Poporul român a blocat, pe 26 mai, tendinţele nedemocratice ale coaliţiei de guvernare

În mod democratic, la vot, electoratul român a spus STOP acţiunilor împotriva justiţiei şi statului de drept, desfăşurate de PSD şi ALDE. Cele două partide şi-au redus la jumătate scorurile electorale obţinute în 2016, o dovadă că electoratul român înţelege derapajele la care era expusă România şi reacţionează prompt şi eficient. Intervenţiile CE, ale Comisiei de la Veneţia, ale Parlamentului European, au fost decisive şi nici gând să se ajungă la derapajele din Republica Moldova. Acesta sunt avantajele de a face parte din organizaţii puternice, UE şi NATO, avantaje de care s-ar bucura şi cetăţenii din Republica Moldova, în cazul în care s-ar uni cu România. Fără să mai menţionăm şi alte avantaje, economice, din educaţie, sănătate, libera circulaţie a forţei de muncă, a persoanelor, mărfurilor şi ideilor în toate ţările UE. Un exemplu, acordare subvenţiei la hectar, primită din partea UE, de care ar fi beneficiat si agricultorii moldoveni.

Şi România este vinovată că nu a făcut mai mult in vederea Unirii cu Republica Moldova. Interconectarea sistemelor energetice, autostrada Chişinău-Târgu Mureş, sincronizarea sistemelor de educaţie din cele două tări, ajutoare in dezvoltarea agriculturii şi multe altele.

Posibil să fi venit momentul ca toţi cetăţenii din Republica Moldova să cântărească aceste avantaje, şi să înţeleagă că România aflată în UE şi NATO reprezintă un cadru politic economic şi social infinit mai sigur, comparativ cu actualul cadrul oferit  acum de Republica Moldova.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Depeter
9.06.2019, 13:53:16

Dl. Vlaston, bine ca ne amintim de ei in aceste momente ... dar, adevarat, am avut problemele noastre, ba mai mult si cu un sef de politica externa care a tratat Moldova, Republica Moldova cu mai multa "liniste" ca dl. Iliescu, adica i-a uitat cu desavarsire.

+2 (2 voturi)
_wakki m
9.06.2019, 14:53:45

cum ? ”toţi cetăţenii din Republica Moldova să cântărească aceste avantaje ?” greșit, domnilor, cu multă părere de rău dacă ar vrea să se unească cu România trebuie să facă asta pentru că se simt români, nu pentru avantaje cred că nu știți despre cine vorbiți pe ei oricum numai asta îi interesează, avantajele, și avantaje au avut și până acum din partea României dar cu toate astea se consideră superiori românilor, declară cu scârbă și emfază că ei nu sunt români, când vin în România vorbesc rusește între ei iar la ei acasă scriu MOARTE ROMÎNILOR pe garduri știu că spunând chestiile astea dau apă la moară lingăilor lui putler, dar cred totuși că nu trebuie să ascundem adevărul sub preș

-1 (5 voturi)
Mircea Lupan
9.06.2019, 16:50:14

Confirm cele spuse de _wakki m. Am fost la Chisinau pe vremea cand Romania nu era inca membru in UE si am putut calatori fara pasaport. La aeroport, functionarele de la frontiera si vama vorbeau ruseste si m-au tinut aproape 5 minute pana sa ma lase sa ies din zona libera. In Moldova am avut logistica unor functionari superiori din Chisinau, mijlocita de omologi de-ai lor din Iasi. Am constatat cu neplacere raceala fata de Romania: intr-adevar se considerau superiori. Textual si intr-un cadru restrans mi-au spus ca doresc unirea cu Romania in cadrul Uniunii Europene. Am vizitat mai multe institutii din Chisinau unde oficialii vorbeau ruseste sau romaneste (ma rog, moldoveneste...) dar se intelegeau intr-o comuniune perfecta, fiecare vorbind pe limba lui. Am vizitat apoi un sat aratos (case bine intretinute si cu etaj), rezultat al comertului cu produse agricole cu Moscova. Situatia se cam schimbase si la ei, comertul respectiv se cam dusese pe apa sambetei si regretau pe fata acest lucru. Oamenii isi cunosteau interesul: cine da mai mult...Erau mandri, se considerau singurii urmasi veritabili ai moldovenilor lui Stefan cel mare. Nu am constatat nicio empatie fata de Romania. Poate am avut ghinion. La Chisinau, noaptea era intuneric. Cand ne-am intors la Bucuresti, strazile erau luminate aproape ca in vest si m-am simtit mandru. De atunci am devenit circumspect privind relatiile sincere intre noi si dorinta lor de reunificare.

+1 (1 vot)
Mircea Lupan
9.06.2019, 16:54:01

Corectura: Stefan cel Mare

+1 (1 vot)
Vanatorul/d.c.
9.06.2019, 15:24:59

”Evenimente dramatice în Republica Moldova”..! Da, dramatice..! Si oricat s-ar opinti propagandistii limberalo-iohannisti sa-l scoata si data asta ”basma curata” pe Iohannis, nu vor reusi..! Pentru ca el, impostorul fanfaron de la Cotroceni, Klaus Iohannis, se bate mereu cu pumnul in piept ca-i titularul politicii externe a Romaniei, si tot el are in subordine niste servicii care, de cand il au sef suprem pe impostorul de Iohannis, se ocupa cu orice, numai cu apararea sau promovare intereselor nationale, nu..! Asa se face ca, Romana a fost scoasa din jocurile de putere din Basarabia de catre nimeni altul decat escrocul imobiliar si impostorul Klaus Iohannis, care, inca din prima zi cand a fost plantat la Cotroceni de catre gruparile de interese antiromanesti, antinationale, face jocurile mizerabile ale acestora, intorcand dosul si el dar el si serviciile avute in subordine, romanilor de pe malul stang al Prutului ..! Insa, practic, interesele romanilor de pe AMBELE maluri ale Prutului sunt tradate de cel care-si spune ”Presedintele romanilor de pretutindeni”..!

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările