Politică

articolul anterior articolul urmator

Excelentele aventuri ale unor deputaţi USR în lumea Parlamentului

14
30 Dec 2016 02:50:33
Mihnea Dumitru

Postarea unui deputat USR îmi aduce aminte de timpul petrecut la Casa Poporului şi despre obsesia angajaţilor cu cozile.

Nicuşor Dan preia pe Facebook postarea colegei Cosette Chichirău, care la rândul ei povesteşte excelentele aventuri ale unor deputaţi USR în lumea Parlamentului român. Lectura este tragi-comică, dar evidenţiază o imagine perfect adevărată. 
„Am terminat ziua în stil grandios: am stat la coadă la salariu! Ni s-a plătit îndemnizaţia pentru zilele lucrate în decembrie în numerar, la ghişeu, la coadă.” - sursa
Imaginaţi-vă că la etajul 6 din Casa Poporului este un culoar destul de întunecat, cu mochetă verde, măcinată de vreme. Acolo este o uşă dublă, uşor diferită de celelalte, care se deschide doar în anumite zile şi la anumite ore. Este casieria. Printr-un act de magie neagră, chiar şi dacă ajungi mai devreme de ora de deschidere, sunt întotdeauna cel puţin 10 oameni la coadă: deputaţi, femei de serviciu, consilieri, directori, şoferi - în general, toţi înaintea ta. Este poate unica activitate banală, comună a demnitarilor şi a funcţionarilor, publici sau politici; cel puţin atunci când cei din urmă nu sunt trimişi să ia indemnizaţiile celor dintâi. 
 
Când ajungi, în sfârşit, înauntru, printre gratiile de la geam şi un ficus etern vezi Catedrala Mântuirii în depărtare şi te gândeşti la cele veşnice, în timp ce un soi de zid din lemn te separă de zbierătul insistent al unui telefon vechi. Sună constant. Sună pentru că nu răspunde nimeni la el, cei doi oameni care servesc predarea banilor cash sunt prea ocupaţi la unicul ghişeu (mai mult o spărtură pătrată la care trebuie să te apleci niţel). Ar mai fi un ghişeu, în dreapta, dar acela nu e niciodată deschis. 
 
Şi îţi vine rândul, te apleci, îţi spui numele şi eventual arăţi legitimaţia, semnezi pe o listă şi primeşti un plic de bani peşin. De-a lungul anilor ajungi să te cunoşti cu cei doi funcţionari, care aduc banii de undeva, cel mai probabil dintr-o bancă, îi organizează în plicuri nominale şi îi împart cu eficienţă profesionistă. Altfel, li se citeşte disperarea în ochi, în fiecare lună, în ziua de salariu.
 
Secretul este să-ţi faci card, din timp. Când te angajezi la Parlament, ţi se poate face un card la o bancă anume. Dacă ai cont deja la altă bancă, doamna de la financiar te priveşte cu milă şi în general refuză să-ţi vireze banii acolo. Trebuie card de la banca X, nu Y. Ce mai contează încă un card? Bine, bănuiesc că se poate, prin cereri, pile şi forţă brută, să-ţi primeşti banii la altă bancă, dar îi vei primi ultimul, în ziua de salariu. Târziu, după ora 17:00. Nu e răzbunarea financiarului, chiar există câţiva unicorni care primesc banii la alte bănci, dar se vrea eficienţă.
Cu un rânjet sadic, îi anunţ că habar nu au ce îi mai aşteaptă! Voi aţi vrut acolo!
Cel mai interesant este că, dacă totuşi optezi pentru varianta cash, atunci când ai terminat ziua de muncă şi controlezi dacă banii încă mai sunt în acel A4 împăturit, pentru care te-ai luptat cel puţin 30 de minute, vezi cozi şi la bancomatele din Parlament. Cozile sunt destul de lungi, sunt vreo 4-5 bancomate de la diferite bănci, dar doar vreo două de la banca X. Se fac cozi, deci, pentru că cel mai apropiat bancomat al băncii respective este, probabil, abia la Unirii. Cei care reuşesc să tragă banii cash din bancomat pleacă fericiţi acasă, alături de tine. 
 
Cam cu acest proces ciudat şi lipsit de logică se confruntă noii deputaţi şi senatori. Nu le plâng de milă, doar explic un element minor din viaţa în Casa Poporului. Cu un rânjet sadic, îi anunţ că habar nu au ce îi mai aşteaptă! Voi aţi vrut acolo!
 
Începusem acest articol cu un alt gând, doar tangenţial postării doamnei Chicirău. Promit să revin asupra ideii iniţiale, cu privire la comunicarea slabă a USR şi redescoperirea apei calde, inclusiv în funcţionarea Parlamentului. Povestea banilor în Parlament mi s-a părut mult mai interesantă, însă - şi cumva mult mai importantă, apropo de energia cu care se doreşte schimbarea politicii în România, în timp ce poate cele mai banale lucruri sunt încă făcute ca acum 30 de ani: la coadă.
 
Ţară mică, speranţe puţine.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Mama imbecililor
30.12.2016, 12:12:24

Comentariu considerat abuziv.

cornel jurja
30.12.2016, 12:29:03

Cum domnule atat de redusi sunt parlamentarii nostri , nu stiu ca mai ales in Bucuresti aproape ca peste tot poti sa platesti cu cardul de debit.Si mai mult ma mir ca nu au card de credit. In curand si doamnele de pe centura vor fi dotate ci POS si vor putea fi platite in conformitate cu tehnologia actuala. De aici se vede cam ce cultura economica au domnii parlamentari, cam una echivalenta cu a unei babe pensionare de CAP de la tara.Si atunci cum vrei sa faca ei legi economice? Cat priveste faptul ca este acceptata o singura banca pentru plata salariilor si indemnizatiilor prin card mi se pare un abuz si nu este mare lucru ca pentru acest lucru cineva sa fi "servit" un comisionas daca nu un comision.Uite aici cred ca ar trebui sa intervina Consiliul Concurentei. Angajatorul trebuie sa-mi vireze banii in cont unde doresc eu si nu unde vrea el.

+2 (4 voturi)
Adrian Foangă
30.12.2016, 12:35:54

Nu, nea Cornele, nu sunt redusi...dar astia sunt invatati cu plicul. Asa lucreaza ei, cu plicuri si genti.

+5 (5 voturi)
gigi-one gigi-one
30.12.2016, 13:20:32

Comentariu considerat abuziv.

Adrian Foangă
30.12.2016, 12:34:44

Ce greu trebuie sa fie... sa stea la o coada de 5-6 persoane ca sa ia plicul cu bani. bani pentru care nu fac nimic.

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (14)