EXCLUSIV MRU, despre susţinerea lui Oprea: „Aseară nu ştiam că voi fi nominalizat. Apreciez poziţia premierului interimar“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Răzvan Ungureanu, propus de preşedintele Klaus Iohannis pentru şefia SIE, a comentat, în exclusivitate pentru „Adevărul“, declaraţiile premierului interimar Gabriel Oprea, care a spus, aseară, că va sprijini orice propunere venită din partea Preşedinţiei pentru funcţia de şef al SIE. MRU se bazează pe votul UNPR şi atrage atenţie că „nu ne permitem dispute interne care să afecteze securitatea ţării“.

Adevărul: Domnule Mihai Răzvan Ungureanu, în condiţiile în care PSD, prin vocea senatorului Ilie Sârbu, a declarat că va vota împotrivă numirii dumneavoastră în fruntea Serviciului de Informaţii Externe (SIE), devine evident că voturile UNPR sunt decisive. Marţi seară, la Realitatea TV, Gabriel Oprea, liderul UNPR şi premierul interimar al României, spunea că, aşa cum a sprijinit propunerea preşedintelui Klaus Iohannis în cazul directorului SRI, la fel va face şi în cazul directorului SIE. Credeţi că UNPR va vota numirea dumneavoastră în fruntea SIE?

Mihai Răzvan Ungureanu: Am văzut şi eu declaraţia domnului general Oprea şi m-am bucurat. Sigur, aseară nu ştiam că voi fi nominalizat chiar eu la şefia SIE, dar susţinerea pe care domnul Oprea i-a promis-o preşedintelui României în cazul numirii şefilor serviciilor de informaţii este un lucru bun pentru ţara în primul rând.

Apreciez poziţia domnului Oprea – nu numai în ceea ce priveşte numirea directorilor SRI şi SIE, ci şi în ceea ce priveşte întreagă strategie de securitate naţională. (MRU)

România are nevoie de instituţii solide, stabile, mai ales în domeniile care ţin de siguranţă naţională. În actualul context geopolitic, nu ne permitem dispute politice interne care să afecteze securitatea ţării. Adversarii sunt cu ochii pe noi, aliaţii urmăresc atent tot ce facem. De aceea, repet, apreciez poziţia domnului Oprea. Şi o apreciez nu numai în ceea ce priveşte numirea directorilor SRI şi SIE, ci şi în ceea ce priveşte întreagă strategie de securitate naţională. Să nu uităm că, fără intervenţia premierului interimar Gabriel Oprea, riscăm că strategia de securitate naţională propusă de preşedintele României să nu treacă marţi de Parlament.

Oprea: Are certe calităţi

Gabriel Oprea a anunţat, marţi seară, la Realitatea TV, că va sprijini propunerea pe care preşedintele Klaus Iohannis o va face pentru SIE.

„În probleme de securitate naţională, aşa cum am sprijinit propunerea domnului Klaus Iohannis în cazul Serviciului Român de Informaţii, îl voi sprijini pe domnul preşedinte Iohannis pe domeniul securităţii naţionale unde intră şi SIE. (...) Aşa este corect", a afirmat Oprea.

Tot aseară, liderul UNPR l-a caracterizat astfel pe Mihai Răzvan Ungureanu: „Mai spun un lucru despre domnul Mihai Răzvan Ungureanu: este un tânăr care va mai avea şanse şi se va mai auzi de el. Are certe calităţi“.

Dacă UNPR va vota pentru MRU, majoritatea PSD din Parlamant se va destrăma iar Guvernul Ponta are toate şansele să pice, ceea ce ar echivala cu o revanşă pentru fostul premier, care a fost dat jos în urma cu trei ani de USL. Iar MRU are toate şansele să fie numit din nou director la SIE, mai ales după anunţul UDMR. „Nominalizarea lui Mihai-Răzvan Ungureanu în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe este oportună. Având în vedere contextul politic internaţional, ţinând cont de provocările care au apărut în ultimele zile în zona securităţii regionale, România are nevoie de oameni calificaţi, cu experienţă în domeniu“, a anunţat Kelemen Hunor.

Mihai Răzvan Ungureanu, propus de Iohannis pentru şefia SIE. Ilie Sârbu: Am vorbit cu Ponta. Nu ştia nimic, n-a fost consultat. Iohannis vrea toată puterea

Ilie Sârbu: „Noi nu vom vota propunerea“

Votul UNPR pentru Mihai Răzvan Ungureanu va fi decisiv, în condiţiile în care PSD a anunţat că se opune numirii lui MRU, din nou, la şefia SIE. „Am vorbit în urmă cu câteva minute cu premierul Ponta, care nu ştia nimic de această nominalizare, n-a fost consultat. Nu vom vota această propunere. M-a luat şi pe mine prin surprindere propunerea. PSD nu va vota în mod sigur propunerea. S-a stricat o tradiţie, bună, rea, aşa cum a fost, pe care fostul preşedinte a introdus-o: un şef de serviciu să fie de la Opoziţie şi unul de la Putere. Noi am spus că domnul Predoiu e foarte bun, toată lumea asta a spus. Noi nu am cerut să numim un om la SIE pentru că domnul Predoiu e bun. Iohannis vrea să acumuleze toată puterea. Iohannis şi PNL. Ce vrea să demonstreze, forţă, prostie?“, a anunţat  Ilie Sârbu, liderul senatorilor PSD.  

Sârbu nu ştie legea

Socrul premierul Victor Ponta a mai clamat că nominalizarea lui MRU nu respectă legea. „E ilegală nominalizarea. În legea de funcţionare a SIE se spune că preşedintele propune o persoană  CSAT-ului, iar CSAT face propunerea Parlamentului. Nu ştiu să fi fost o şedinţă a CSAT azi-noapte“, a încercat Sârbu o ironie. 

De fapt, Legea de funcţionare a SIE spune că şeful SIE e numit de CSAT la propunerea preşedintelui. Însă în cazul şefilor SIE primează Constituţia. De ce? Pentru că Legea de funcţionare a SIE n-a mai mai fost actualizată din 1998, iar Constituţia a fost revizuită în 2003. Iar după revizuire, articolul 65 a căpătat următoarea formă: Camerele îşi desfăşoară lucrările şi în şedinţe comune, potrivit unui regulament adoptat cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, pentru: h) numirea, la propunerea Preşedintelui României, a directorilor serviciilor de informaţii şi exercitarea controlului asupra activităţii acestor servicii; Aşadar, preşedintele poate propune direct şeful serviciilor secrete.

„În lipsa unei legislaţii actualizate privind legea de funcţionare a SIE, Constituţia prevalează. Legea SIE este din 1998, iar Constituţia din 2003, ceea ce înseamnă un text mai actual. O armonizare este obligatorie“, a declarat Claudiu Săftoiu, fost director al SIE. Întrebat dacă el a fost propus direct de preşedinte, Claudiu Săftoiu a răspuns: „Întodeauna a fost aşa. Propunerea a venit direct de la Preşedinte, care are dreptul netrasferabil de a propune directorii civili ai serviciilor de informaţii“.

Post liber de 8 luni

Postul de şef al SIE era vacant după ce Teodor Meleşcanu a demisionat, pe 22 septembrie 2014, din funcţia de director al serviciului pentru a candida la alegerile prezidenţiale. Meleşcanu a fost numit în în funcţie în februarie 2012, când l-a înlocuit chiar pe Mihai Răvan Ungureanu, care a fost numit la acea vreme premier.

La data de 26 noiembrie 2007 preşedintele României, Traian Băsescu a înaintat Parlamentului propunerea de numire a lui Mihai Răzvan Ungureanu în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe, rămasă vacantă din martie 2007, în urma demisiei lui Claudiu Săftoiu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite