EXCLUSIV PSD şi PNL schimbă legea electorală doar ca să scape de datorii. „Conturile pentru campanie să nu poată fi poprite. Altfel, degeaba strângem bani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Gorghiu şi Liviu Dragnea mai ajung, uneori, la un acord
Alina Gorghiu şi Liviu Dragnea mai ajung, uneori, la un acord

PSD s-a înţeles cu PNL pe un proiect de lege care prevede că datoriile istorice ale partidelor sunt exceptate de la executare pe timpul campaniei electorale, în condiţiile în care ambele formaţiuni politice au restanţe uriaşe către stat şi către alte companii private, restanţe pe care nu le pot acoperi nicicum.

Potrivit unor surse politice, PSD şi PNL au ajuns la un acord de principiu pentru a modifica Legea finanţării partidelor şi a campaniilor electorale, astfel încât să scape de datorii în perioada alegerilor locale şi parlamentare. Miza: o astfel de modificare reprezintă portiţa pentru finanţarea campaniilor electorale, pentru că,  potrivit legii actuale, orice ban pe care partidele datornice îl obţin din donaţii intră direct în contul creditorilor.

Înţelegerea transpartinică vine în contextul în care cele două partide nu reuşesc să ajungă la o înţelegere pentru a modifica legea electorală astfel încât să se revină la votul în două tururi de scrutin, un sistem ce oferă indiscutabil mai multă legitimitate aleşilor locali. Deci, când vine vorba de interesul de partid, consensul apare imediat. Când vine vorba de interesul electoratului, consensul este imposibil.

Cotizaţia e insuficientă
Discuţia despre datoriile partidelor a apărut în urmă cu câteva zile, când preşedintele PSD, Liviu Dragnea, îi anunţa pe social-democraţii din teritoriu că trebuie să pună mână de la mână pentru a achita restanţele partidului. „Am discutat cu fiecare organizaţie în parte despre faptul că PSD are fondurile blocate din cauza neplăţii unei datorii, situaţia va fi remediată până la sfârşitul lunii ianuarie. Principala motivaţie care a stat la baza acestei decizii a fost aceea că trebuie deblocate conturile partidului, pentru că dacă ai conturile blocate nu poţi depune liste cu candidaţi“, a spus Liviu Dragnea, la Piatra Neamţ, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Dacă citim Legea alegerilor locale, vom înclina să spunem că Liviu Dragnea greşeşte: nu scrie nicăieri în lege că partidele care au conturile blocate sau care au datorii nu pot depune liste cu candidaţi. Însă, pe fond, Dragnea are dreptate. Legea ne arată, subtil, că degeaba depui liste cu candidaţi, dacă ai conturile blocate. Articolul 28 al Legii finanţării partidelor şi a campaniilor electorale spune: „Până cel mai târziu la data începerii campaniei electorale, partidul politic, alianţa politică şi candidaţii independenţi, prin mandatar financiar, deschid câte un cont bancar la nivelul fiecărui judeţ, un cont bancar la nivelul fiecărui sector al municipiului Bucureşti sau la nivelul municipiului Bucureşti, după caz, precum şi un cont bancar la nivel central“.

Vorbim de conturi noi, în care partidele sunt obligate să depună toţi banii strânşi pentru campania electorală, fie că vorbim de cotizaţii sau de alte donaţii mai consistente. O măsură prin care se încearcă combaterea finanţării campaniilor din bani negri, aduşi cu sacoşa la partid de sponsori, care, ulterior, primesc la schimb contracte din bani publici. 

Tocmai aceste conturi noi sunt marea problemă pentru partidele datornice, fiindcă orice ban care intră acolo va fi înhăţat imediat de creditori. Deci, partidele nu mai au cu ce să-şi finanţeze campaniile. „Dacă ai datorii, creditorul îţi pune poprire pe contul deschis special pentru campanie şi îţi ia toţi banii. Ce faci atunci?“, se întreabă Marian Neacşu, secretar general al PSD. Răspunsul: achiţi datoriile înainte de campanie. „Noi am luat legătura cu toate organizaţiile noastre, ca fiecare membru să plătească cotizaţia“, a continuat Neacşu. Însă nu e suficient.

12 milioane de euro este datoria pe care au înregistrat-o PSD, PNL şi PDL în ultimii patru ani.

Potrivit unor surse din PSD, datoriile nu pot fi acoperite doar din banii strânşi din cotizaţii, mai ales într-un timp aşa de scurt. „Cotizaţia e 1 leu, leu pe care nu-l plătea nimeni până acum. Credeţi că se vor înghesui acum, deodată, să ajute partidul? Eu nu prea cred. Greul va pica pe liderii de organizaţii, care vor trebui să pună bani pentru toţi membrii. Însă nici aici nu e aşa simplu. Până acum, liderii de organizaţii mai făceau rost de o sponsorizare, mai apelau la un prieten. Dar acum nu mai dă nimeni bani la partid. Chiar vorbeam zilele trecute cu un şef de organizaţie din ţară şi-mi spunea: nu mai face nimeni o sponsorizare de teamă să nu fie ridicat de DNA“, au povestit surse din PSD pentru „Adevărul“.

Potrivit lui Liviu Dragnea, restanţele la cotizaţiile membrilor PSD  se ridică la 1,7 milioane de lei. „Şi datoriile rămase de la Ponta? Şi restul datoriilor? Pe astea de unde le mai acoperim ca să scăpăm de poprire?“, se întreabă un lider social-democrat. PSD are o datorie de peste 55.000 de euro la Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti, din subordinea Primăriei Capitalei. Administraţia este cea care a închiriat social-democraţilor Arena Naţională în anul 2014, pentru lansarea candidaturii lui Victor Ponta la alegerile prezidenţiale. În plus, în anul 2014, cheltuielile făcute de PSD au fost cu aproape 20 de milioane de lei mai mari decât veniturile încasate, după cum arată un raport al Institutului de Politici Publice (IPP). „Astea sunt doar sumele oficiale. Dragnea şi Neacşu s-au luat cu mâinile de cap când au văzut ce datorii avem. Deci putem să strângem noi cotizaţii doi ani şi tot nu reuşim să fim pe zero. Singura soluţie este să se modifice legea şi să nu ne pună poprire“, mai spun sursele citate.

„N-ai cum să plăteşti imediat“
Iar PSD a iniţiat deja un proiect legislativ în acest sens. „Am lansat un proiect de lege în dezbatere parlamentară, iar la începutul sesiunii va intra pe ordinea de zi a Senatului. Proiectul spune că acele conturi noi deschise pentru campanie să nu poată fi poprite. Datoriile vor rămâne, dar vor fi achitate ulterior. Altfel, degeaba strângem bani pentru campanie, că nu reuşim să ne susţinem candidaţii. Sigur, noi am vorbit cu unii creditori să ne mai păsuiască, dar încercăm şi modificarea legii. Am vorbit şi cu liberalii, cu domnul Ilie Bolojan, care s-a arătat de acord. Deci cred că va exista majoritate parlamentară şi într-o lună legea va fi adoptată“, a spus Marian Neacşu pentru „Adevărul“.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, spune că nu ştie să existe vreo înţelegere cu PSD şi ne-a recomandat să vorbim cu Ilie Bolojan, secretarul general al partidului. Însă, în ciuda insistenţelor, Ilie Bolojan nu a putut fi contactat. Surse din PNL au confirmat pentru „Adevărul“ că liberalii vor susţine proiectul, pentru că, la rândul lor, sunt apăsaţi de problema datoriilor. „N-ai cum să plăteşti imediat tot ce s-a strâns în câţiva ani. E aberant“, spun sursele citate. Dacă ne uităm pe cifre, e lesne de observat poziţia liberalilor. Situaţiile financiare ale PSD, PNL şi fostul PDL arată că, din anul 2012 şi până la finalul lui 2015, bilanţul anual al niciunuia dintre partidele parlamentare nu s-a încheiat cu datorii mai mici de 10 milioane de lei, după cum arată raportul IPP. Astfel, marile partide parlamentare au înregistrat, în mod constant, în ultimii 4 ani, datorii care se ridică la peste 12 milioane de euro, sume datorate către creditori – inclusiv către bugetele publice, potrivit informaţiilor oficiale publicate de partidele politice pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Proiectul spune că acele conturi noi deschise pentru campanie să nu poată fi poprite. Datoriile vor rămâne, dar vor fi achitate ulterior. Altfel, degeaba strângem bani pentru campanie. Marian Neacşu, secretar general PSD
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite