EXCLUSIV Titus Corlăţean: Este firesc să creştem bugetul pentru Apărare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a discutat în exclusivitate cu jurnalistul Adevărul, Cristian Unteanu, despre concluziile reuniunii miniştrilor de Externe ale statelor NATO, desfăşurată la Bruxelles între 24 şi 25 iunie, pe fondul crizei din Ucraina.

Principalele declaraţii ale ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlăţean

„Aceste provocări de securitate de la graniţele Alianţei ne preocupă deoarece ne afectează direct securitatea noastră ca state Aliate. NATO are capacitatea de a se adapta, pentru a face faţă acestor provocări. De la acest punct au pornit discuţii foarte serioase în cele două zile ale întrunirii NATO de la Bruxelles, inclusiv privind viitorul Alianţei, teme care se vor dezbate ulterior la summitul din septembrie, găzduit de Ţara Galilor.“

„Alianţa trebuie să adopte o serie de lucruri concrete, iar astăzi am făcut un pas important în acest sens. În primul rând, pe termen scurt, NATO a acţionat foarte bine în scopul reasigurării „confortului“ pe care cetăţenii din statele situate pe flancul estic al ţării trebuie să îl simtă, în contextul crizei ucrainene. În egală măsură, s-a pus foarte clar problema securizării acestor state pe termen mediu şi lung. Vorbim de prezenţa capabilităţilor NATO pe termen lung sau cât va fi nevoie. Acest lucru înseamnă o mutare în planul strategiilor şi capacităţilor deplasate. “

„Astăzi, am luat decizia de a întări cooperarea strategică cu statele partenere NATO, începând cu ţările din Parteneriatul Estic, precum Moldova, Ucraina, Georgia. Vom sprijini aceste state prin expertiza noastră şi prin alte modalităţi pe care Alianţa le are pentru ca acestea să îşi consolideze propriile capacităţi de apărare, dar şi pentru ridicarea gradului de interoperabilitate cu Alianţa.“

„Am observat astăzi o solidaritate completă, din partea tuturor Aliaţilor, faţă de aliaţii din flancul estic, inclusiv România şi măsurile necesare pentru ca aceste state să fie sigure că sunt protejate.“

„Este corect să discutăm despre creşterea bugetelor de apărare în statele europene membre ale Alianţei, din moment ce în prezent „povara“ finanţării NATO o poarta SUA, care asigură 75% din buget. Sunt unul dintre miniştrii care au spus astăzi că ţara mea şi-a luat angajamentul de a creşte bugetul Apărării, în primul rând pentru că este necesar. Va trebui să explicăm opiniei publice această necesitate: investim în securitatea României, în contextul evoluţiilor dramatice de la frontiere. Este mai bine să investim acum, preventiv. În alte cuvinte, este corect să împărţim într-o manieră mai echitabilă povara asigurării securităţii internaţionale. Europenii au răspuns pozitiv în această chestiune. România s-a angajat prin aderarea la NATO în 2004 să aloce 2,38% din bugetul de stat cheltuielilor de apărare, dar acest prag nu a fost menţinut decât în primul an de aderare. Lucrăm însă la creşterea graduală a finaţării pentru domeniul Apărării.“

„În cazul acţiunii agresive a Federaţiei Ruse faţă de Ucraina, NATO a adoptat măsuri clare, a stopat cooperarea militare şi civile cu Rusia. Relaţiile de colaborare au fost afectate în profunzime. Cel mai grav lucru este dispariţia încrederii la care s-a lucrat atâţia ani. Astăzi am decis să continuăm suspendarea cooperării cu Federaţia Rusă.“

Urmăriţi integral interviul video realizat de jurnalistul Cristian Unteanu, la Bruxelles

Interviu cu Titus Corlăţean, ministrul de Externe al României: Este firesc să creştem bugetul pentru Apărare 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite