Politică

articolul anterior articolul urmator

Răsăritul nostru vine din Apus. De ce mai are România o şansă?

12
6 Dec 2014 02:25:54
Mihail Neamtu
Români la vot. Bonn, Germania.
Români la vot. Bonn, Germania.

Diaspora vrea o Românie demnă şi prosperă. Elita neo-paşoptistă a noului exil va schimba această ţară. Cu o singură condiţie: să se repatrieze.


Sfârşitul anului 2014 a scos la iveala enorma forţă a Diasporei româneşti. Matematica electorală - percepută drept minune dumnezeiască - ne-a obligat să recunoaştem ceea ce, într-un mod difuz, intuiam cu toţii: că resursele de renaştere, de participare şi de mobilizare ale poporului român n-au secătuit. Şi lecţia optimismului ne-a venit dintr-o mare îndepărtare. Ce-ar fi de mirare? Cartea fondatoare a poporului Israel se numeşte chiar aşa: Exodul.

Cu cât trec anii, înţeleg şi eu importanţa covârşitoare a anilor petrecuţi în Occident. Exilul în raport cu România lui Ion Iliescu mi-a format conştiinţa. Anii de şcoală petrecuţi în Elveţia, Germania, Anglia ori Statele Unite m-au marcat într-un fel pe care abia astăzi îl pot explica. 

Ne-am concentrat prea mult asupra experienţei negative trăite de compatrioţii noştri în străinătate. Am reţinut cu asupra de măsură sentimentul ruşinii şi al umilinţei. E timpul să vorbim despre oportunitatea adusă de cea mai mare hemoragie demografică petrecută în istoria României moderne

În ceea ce mă priveşte, am plecat la 22 ani spre Ticino, fascinat - ca noi toţi - de mirajul prosperităţii apusene. După şapte ani de Occident, am sfârşit cu nostalgia întoarcerii acasă. Mi-a fost dor de familie şi de prieteni, de oamenii vii şi îndrăzneţi lăsaţi acasă. M-au atras meleagurile natale, prin care înţeleg parfumul graiului ardelenesc sau colindele frumos cântate şi-n ajun de Crăciun. 

La întoarcere, am căutat să nu stau degeaba. Am pus umărul la reconstrucţia instituţională a unei mici părţi din România. Număr printre reuşite Institutul de Istorie a Religiilor de sub cupola Academiei Române, câteva rubrici permanente la reviste de istorie a ideilor, nişte cărţi scoase la edituri respectate, o colecţie de carte, Fundaţia Creştin-Democrată, Noua Republică afiliată la conservatorii europeni sau alte proiecte civice. Multe-puţine, pe toate le-am făcut cu elanul şi cu entuziasmul neo-paşoptist al celui întors din Occident acasă.

Am visat, alături de prieteni, la o Românie demnă sub raport istoric, atractivă spiritual, prosperă economic, relevantă demografic, stabilă politic şi puternică sub raport militar. Unde? Aici, la frontierele estice ale civilizaţiei occidentale. Vrem o ţară ca afară, dar nu şi un popor fără însuşiri.

Suntem, aşadar, o generaţie privilegiată. Bunicii mei - ţărani din Câmpia Olteniei şi agricultori la poalele Apusenilor - abia şi-au părăsit vatra satului pentru a merge la un târg de vite sau, poate, la vreun bâlci. Strămoşii mei n-au văzut Marea Neagră, darămite Parisul... Oltenii şi ardelenii din linia ascendentă a părinţilor n-au vorbit limbi străine. Am rude care au purtat războaie pe meleaguri străine, în Caucaz sau în Munţii Tatra. Ameninţaţi apoi de tortura puşcăriilor comuniste, ai noştri bunici au trăit în chip tragic sentimentul neputinţei în faţa blestemului istoriei.

Noi, acum, suntem liberi. Liberi să vorbim, liberi să circulăm, liberi să construim, liberi să distrugem, liberi să minţim. Depinde numai de noi ce vom face cu vieţile noastre.

Treziţi la viaţa socială după 1989, ne-am format într-o Românie situată între Occidentul obosit, cu cearcăne de fiu risipitor, şi un Orient crud, nemilos, cinic şi revanşard. Am evoluat incert între malurile erodate ale Uniunii Europene, dar şi sub ameninţarea revizionistă a Rusiei imperiale. 

În tot acest timp şi spaţiu, am fost condamnaţi să creştem, să prosperăm ori poate doar să supravieţuim; ne-am făcut studiile, ne-am trăit iubirile, ne-am ratat ţelurile, ne-am regăsit suflul, ne-am clădit apoi familiile, ne-am început afacerile, ne-am crescut copiii sau nepoţi, ne-am celebrat victoriile şi ne-am vindecat rănile pentru a clădi, laolaltă, o nouă Românie. 

Ce dar, ce şansă, dar şi ce povară...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

M Costi
6.12.2014, 05:57:13

Dle M. Neamtu incercati sa trageti ceva profit politic din drama milioanelor de romani care au fost nevoiti sa emigreze ! Incercati sa va auto-victimizati insa uitati ca anii la studii in strainatate n-au nici o legatura cu anii la munca in strainatate , asa cum se intampla la cei mai multi romani emigrati. Ca sa puteti dvs studia in strainatate si acum sa faceti politica , altii au muncit si v-au asigurat banii de studii si de burse. Nu de pasoptisti si nici de indemnuri au nevoie romanii emigrati pentru a se intoarce acasa ci de locuri de munca platite decent . Iar acestea se fac doar cu investitii serioase in Econome. Daca nu vom avea o Econome puternca , nu vom ava locuri de munca suficiene pt tineri , acestia vor ontina sa emigreze ! Asa incat , ca politician , ar trebui sa va concentrati pe stimularea cresterii economice si locuri de munca pentru tineri , cu propaganda si gargara nu se rezolva absolut nimic !

0 (2 voturi)
Mihail Neamtu
6.12.2014, 17:43:33

domnule M Costi: apreciez munca fizica a tuturor celor care au plecat pentru un trai mai bun. Dar studiul este și el o muncă - da, o muncă intelectuală disprețuită de comuniști. Doar comuniștii vor ca România să rămână prost educată. Doar comuniștii au nevoie de mase de manevră, oameni ignoranți care privesc la spectacolul urii regizat de Antena 3. Sunt de acord că doar creșterea economică va aduce însă oamenii acasă. Cu stimă, MN

0 (2 voturi)
M Costi
6.12.2014, 18:10:36

@Mihail Neamtu - Vad ca ati ramas cu nivelul discursului la începutul anilor '90 , scrieti cuvântul "comunisti" de trei ori in cinci rânduri ! Comunisti adevarati in Romania de dinainte de '89 au fost foarte putini , majoritatea celor care aveau carnet de partid s-au inscris din obligatie , nu puteai promova ca sef de birou , de serviciu , de atelier sau de sectie , daca nu erai si membru de partid. La 25 de ani de la Revolutie sa mai vorbesti acum in Romania de comunisti este ridicol , doar propagandistii in mare ...pana de idei mai fac asa ceva . Mai studiati.... Cat despre postul de televiziune despre care scrieti , ii faceti reclama moca ?

+1 (3 voturi)
calu
6.12.2014, 11:16:50

Asistam la vechile scheme,acelea de a arunca mortaciuna in curtea altora.La carma tarii s-au perindat toate formatiunile politice de pe scena romaneasca politica,dar ..din pacate niciuna nu a reusit sa vina cu solutii de imbunatatire.Toti au furat din avutia nationala,din buzunarul bietului cetatean de rand,cetatean care la randul lui a fost nevoit sa aplice si el mici metode de driblare a legi,astfel cu totii devenind niste vanatori de mici afaceri,mici furtisaguri la nivelul de jos si mari,colosale,afaceri la nivel inalt.In primul rand ar trebui sa se puna punct,prin legi aspre,acestor apucaturi.Coruptia,hotia si tot ce tine de infractiuni economico-financiare duc la imbogatirea mai marilor hoti din esaloane superioare si saracirea celor de rand,acestia de fiecare data culegand mai mult praf din urma lor,a hotilor bogatani.

+2 (2 voturi)
Filon Aurel
6.12.2014, 21:02:42

Mihail Neamtu incet i-mi schimb parerea in bine despre tine!

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările