Exit poll alegeri prezidenţiale 2014. Primul tur. Finala se joacă între Ponta şi Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul Electoral Central (BEC) a acreditat şase institute de sondare pentru alegerile prezidenţiale 2014. „Adevărul“ vă prezintă primele estimări, în momentul închiderii urnelor.

Digi 24

Victor Ponta: 41,5%

Klaus Iohannis: 32,2%

Monica Macovei: 4,5%

Elena Udrea: 5,1%

Călin Popescu Tăriceanu: 5,3%

Teodor Melşcanu: 1%

Kelemen Hunor: 3,5%

Realitatea TV:

Victor Ponta: 38,2%

Klaus Iohannis: 32,1%

Monica Macovei: 6,0%

Elena Udrea: 6,05

Călin Popescu Tăriceanu: 6,05

Teodor Melşcanu:

Kelemen Hunor:

Antena 3

Victor Ponta: 40,0%

Klaus Iohannis: 31,0%

Monica Macovei: 4,0%

Elena Udrea:

Călin Popescu Tăriceanu:

Teodor Melşcanu:

Kelemen Hunor:

România TV

Victor Ponta: 40,0%

Klaus Iohannis: 31,0%

Monica Macovei: 5,0%

Elena Udrea: 5,0%

Călin Popescu Tăriceanu: 6,0%

Teodor Melşcanu:

Kelemen Hunor:

Până joi seară, BEC acreditase şase case de sondare pentru alegerile prezidenţiale 2014. Acestea sunt: Asociaţia Populară Wilfried Martens, Rating Pol Consultanţă, SOCIOPOL, IRES, CSOP şi BCS. Operatorii de sondaj ai celor şase instituţii vor putea să-şi desfăşoare activitatea, în baza acreditării, în zona de protecţie de 500 de metri a secţiilor de votare, fără a le fi permis accesul în interiorul secţiilor de votare.

Cine sunt aceste institute de sondare? BCS este o fundaţie lansată de sociologul Bruno Ştefan, lector universitar la Universitatea Politehnică Bucureşti. BCS a realizat în vara acestui an un sondaj care îl dădea pe Klaus Iohannis câştigător în turul II al alegerilor prezidenţiale, însă diferenţa până la scorul lui Victor Ponta era mai mică decât marja de eroare.

CSOP este o firmă la care figurează ca acţionari două companii: BBSS, înregistrată în Bulgaria(procentaj majoritar) şi TNS, înregistrată în Olanda. Conform site-ului “România curată”, CSOP avea în 2013 cea mai mare cotă, 31%, pe piaţa sondajelor, cu o cifră de afaceri de 6,6 milioane de lei anul trecut.

Institutul IRES este condus de fostul ministru PSD, Vasile Dâncu, SOCIOPOL este controlat de Mirel Palada, fostul purtător de cuvânt al premierului Victor Ponta, iar fundaţia Wilfried Martens este un organism din zona popularilor europeni.

Primele exit poll-uri ar trebui publicate, conform legii, la ora 21.00, după închiderea urnelor, însă experinţa alegerilor trecute ne arată că televiziunile cu care au contracte diversele case de sondare fură startul pentru a avea audienţă mai mare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite