Explicaţia pentru gâlceava din PNL: foştii PDL-işti au scos mai mulţi primari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Voicu (dreapta) i-a cerut demisia lui Ilie Bolojan din funcţia de secretar general cu toate că a obţinut un rezultat de peste 70% pentru Primăria Oradei. Mai mult, filiala condusă de Voicu a luat sub 20%. FOTO Colaj Adevărul
Mihai Voicu (dreapta) i-a cerut demisia lui Ilie Bolojan din funcţia de secretar general cu toate că a obţinut un rezultat de peste 70% pentru Primăria Oradei. Mai mult, filiala condusă de Voicu a luat sub 20%. FOTO Colaj Adevărul

Disensiunile între vechii liberali şi vechii PDL-işti au reînceput odată cu rezultatele de la alegerile locale, acolo unde greii PDL au fost reconfirmaţi în funcţie cu majorităţi lejere, în timp ce filialele PNL au scos procente mai slabe.

Rezultatele alegerilor din 5 iunie au arătat că există o diferenţă mare de forţă între foştii PDL-işi şi vechii liberali. Din 12 primării ale reşedinţelor de judeţ obţinute de PNL, opt au fost câştigate de politicieni din vechiul PDL. Mai mult, aceştia conduc primării puternice din ţară, obţinute şi cu procente de aproape 70%: Emil Boc e în fruntea municipiului Cluj-Napoca, iar Gheorghe Falcă e edil al Aradului. Pe de altă parte, liberalii se pot lăuda doar cu patru primari care vor conduce cele mai importante oraşe din patru judeţe, cel mai mare dintre municipii fiind Timişoara. Celor 12 primari liberali le pot fi adăugaţi şi doi foşti PDL-işti „vopsiţi“ independenţi, George Scripcaru şi Dorin Florea, primarul Braşovului, respectiv cel al municipiului Târgu-Mureş.

Diferenţa de rezultate din PNL şi neputinţa unora din partid au putut fi observate încă din primele zile de după alegeri când, preşedintele filialei PNL Sectorul 1, Mihai Voicu, alături de alţi preşedinţi de filiale bucureştene, i-au cerut demisia, paradoxal, secretarului general al partidului, Ilie Bolojan, cel care a câştigat un nou mandat de primar cu peste 70%. „În momentul în care cineva care obţine rezultate îţi cere în mod serios demisia trebuie să te gândeşti bine, dar este greu să-ţi ceară nişte oameni care au obţinut nişte rezultate lamentabile“, a declarat Bolojan, care a explicat de ce anterior susţinuse că singura persoană îndreptăţită să-i ceară demisia e Emil Boc, politician care a obţinut un nou mandat de primar cu un scor asemănător celui al primarului Oradei.

Cine îl vrea pe Bolojan îndepărtat

Mai mult, potrivit unor surse politice, Bolojan a avut un schimb de replici mai dur cu Mihai Voicu, reproşându-i că peste tot unde a condus filiale, a obţinut rezultate proaste. În cele din urmă, disputa între Bolojan şi Voicu s-a încheiat prin demisia celui din urmă de la filiala pe care o conducea şi reconfirmarea susţinerii  secretarului general printr-un vot de încredere al BPN. „Este normal când ocupi această funcţie, când pui preşedinţi unici, stabileşti candidaţi în multe municipii din ţară, când impui o anumită disciplină financiară să apară tot felul de supărări. Astăzi, eu am cerut un vot de încredere în ceea ce mă priveşte. Acest vot a fost dat pentru că un secretar general sau un om de conducere fără autoritate nu mai este eficient“, a subliniat Bolojan, mesajul ţintind spre oamenii din anturajul Alinei Gorghiu care încearcă să-l sape pe primarul Oradei. 

Printre aceştia se află şi unul dintre oamenii care se ocupă cu jocurile de culise ale partidului, Teodor Atanasiu, omul care a reuşit pentru o săptămână impunerea lui Marian Munteanu în postura de candidat al PNL pentru Capitală. „Bolojan şi Atanasiu nu se înghit. Primul e seriozitatea întruchipată, al doilea e omul combinaţiilor. Bolojan mai are o calitate esenţială: are curaj să intre în luptele politice. În schimb, pe Atanasiu nu o să-l vezi candidat la vreo primărie sau Consiliu judeţean“, au explicat surse politice pentru „Adevărul“. 

PDL versus PNL, faza pe sectoare

Disputele între foştii democrat-liberali şi vechii liberali continuă şi la nivelul Bucureştiului. De exemplu, la Sectorul 1, fostul PDL-ist Alexandru Nazare nu a vrut să colaboreze cu oamenii care lucraseră înainte alături de Diana Tuşa, mult timp candidatul liberalilor pentru acest sector. O a doua filială în care colaborarea nu a funcţionat a fost PNL Sector 2. Preşedintele filialei, fosta PDL-istă Anca Boagiu, l-a ajutat pe candidatul pentru primărie, Dan Cristian Popescu, doar prin încetarea atacurilor din presă, făcute  prin intermediul oamenilor săi din sector.

Nu în ultimul rând, la Sectorul 4 candidatul pentru funcţia de primar, Răzvan Sava, a fugit de propriii colegi, preferând anturajul lui Cristian Popescu Piedone, fostul edil. Surse politice au explicat faptul că preşedintele Sector 4, Marius Rogin, s-a oferit să-l sprijine pe Sava în campanie, însă acesta l-a refuzat categoric, atât pe Rogin, cât şi pe cei din filială. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite