Extremele AUR şi REPER. Cum resetează Dacian Cioloş scena politică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o perioadă de ezitări şi întârzieri mai mult sau mai puţin motivate, Dacian Cioloş a făcut pasul cel mare şi a decis să părăsească definitiv partidul USR, lansând, în acelaşi timp, un nou proiect politic care va purta numele de REPER (Reînnoim Proiectul European al României).

Blamat de o mare parte a liderilor de opinie sau încurajat de cei pentru care USR devenise în ultima perioadă doar o altă mare dezamăgire, Dacian Cioloş porneşte o nouă aventură politică într-un context politic intern şi extern deosebit de complex şi agitat.

Pentru majoritatea analiştilor care observă scena politică detaşat şi fără prea mare patimă, anunţul făcut de Dacian Cioloş nu a reprezentat nicidecum o surpriză. Ceea ce a frapat, însă, a fost reacţia total deplasată, chiar huliganică a liderilor de frunte ai USR, care au întâmpinat anunţul făcut de fostul premier cu un cor de înjurături şi apostrofări demne de peluza unui stadion, aceştia făcând apel inclusiv la celebra „plăcuţă suedeză” pe care îi urmă cu ceva vreme o utilizau ca o teribilă armă de atac împotriva liderului PSD, Liviu Dragnea.

Oricât de controversată ar fi decizia luată de Cioloş de a părăsi partidul pe listele căruia a ajuns europarlamentar, devenind apoi chiar liderul acestei formaţiuni, reacţia liderilor USR arată nu doar un nivel foarte scăzut de educaţie, deşi se pretind a fi nişte „iluminaţi” ai clasei politice, ci şi faptul că nu au nici cea mai mică pregătire în gestionarea unei crize de imagine. Deşi au avut la dispoziţie mai bine de patru luni pentru a se pregăti atât din punct de vedere politic, cât şi din punct de vedere al comunicării de o eventuală ruptură de fostul preşedinte al partidului, semnalele privind plecarea lui Cioloş din partid fiind cât se poate de evidente, liderii USR nu au avut pregătită nicio strategie de „damage control”, ci au reacţionat în haită ca nişte isterici. Demonstrând că nu s-au ales chiar degeaba cu eticheta de „crizatori” din partea preşedintelui Klaus Iohannis.

Este adevărat, REPER nu este primul primul proiect politic lansat de fostul premier al României, însă contextul politic în care a fost lansat partidul PLUS (un proiect care nu a trecut niciodată testul unor alegeri electorale) este cu mult diferit de contextul actual. În care o mulţime de factori externi, precum pandemii, războaie etc, şi deciziile aferente care se iau şi se impun la nivel european şi chiar internaţional, au ajuns să influenţeze foarte mult politica naţională a statelor membre ale Uniunii Europene. Or, în acest context, Dacian Cioloş se simte ca peştele în apă. Aşa cum bine remarca şi jurnalistul Silviu Mănăstire într-o analiză publicată recent, Cioloş este un adevărat broker de putere şi influenţă la Bruxelles. Un atu care, la momentul oportun, poate fi transformat într-o armă letală pentru novicii din politica internă.

Aşa cum se şi defineşte, REPER vrea să reînnoiască proiectul european la care România s-a angajat prin tratatul de aderare. În funcţie de strategia politică aleasă, REPER-ul lui Cioloş ar putea să fie doar un nou eşec politic, aşa cum este creditat deja de foarte mulţi analişti politici, sau ar putea să devină un magnet electoral pentru toţi fanaticii pro-europeni şi susţinători ai noului proiect de reformă a Uniunii Europene propus de preşedintele Emmanuel Macron.

Aşa cum se ştie deja, România este una dintre cele 13 state membre care se opun revizuirii Tratatelor de funcţionare ale Uniunii Europene, iar Dacian Cioloş este singurul lider care le-a cerut socoteală lui Iohannis şi Ciucă pe acest subiect. Comunicatul de presă prin care USR-iştii au ţipat la liderii puterii să iasă cu explicaţii oficiale a fost asumat de Dacian Cioloş şi eurodeputaţii grupaţi în jurul său. Liderii USR din România au tăcut mâlc pe acest subiect.

Aşa cum AUR este un partid eurosceptic şi antiglobalist, devenind un partid fanion al naţionalismului, al suveranităţii naţionale, familiei tradiţionale etc, considerând „ideologia de gen o aberaţie teoretică care descinde din oficina actuală a activiştilor neomarxişti”, aşa REPER va fi reprezentantul celeilalte extreme. A pro-europenilor radicali, care susţin cedarea de suveranitate naţională, armata europeană, căsătoriile între persoanele de acelaşi sex etc, putând să atragă astfel nu doar părţi importante din electoratul USR, ci şi din rândul electoratului nehotărât, inclusiv segmente din  electoratul PNL şi PSD.

Foarte probabil, REPER-ul lui Dacian Cioloş va acţiona pe scena politică în oglindă cu partidul AUR. Cu cât AUR se va radicaliza în mesajele naţionaliste şi pro-suveranitate, cu atât REPER va transmite mesaje radicale pro-europene, în favoarea cedării de suveranitate, a renunţării la regula unanimităţii (pierderea dreptului de veto) etc. Astfel, AUR şi REPER vor fi cele două extreme de pe scena politică care se vor potenţa reciproc prin mesaje cât mai radicale.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite