Fabian Gyula a primit aviz favorabil din partea comisiilor juridice din Parlament pentru funcţia de Avocat al Poporului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Captura
FOTO: Captura

Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au adoptat, cu majoritate de voturi, aviz favorabil pentru ca Fabian Gyula să fie în funcţia de Avocat al Poporului, după ce a fost audiat.

Avocatul Poporului ar putea fi desemnat într-un plen reunit al Camerei şi Senatului luni. Fabian Gyula, lector la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, este singurul care şi-a depus candidatura pentru funcţia de Avocat al Poporului, fiind propus de UDMR şi susţinut de PNL.

Avocatul Poporului Renate Weber a fost revocată în 16 iunie, prin votul Parlamentului. Ulterior, Comisia de la Veneţia a cerut explicaţii preşedinţilor Camerelor, Anca Dragu şi Ludovic Orban, în legătură cu revocarea Renatei Weber din postul de Avocat al Poporului, într-o scrisoare transmisă la o zi de la votul din Parlament pe această temă.

Comisia de la Veneţia cere explicaţii preşedinţilor Camerelor pe tema revocării lui Renate Weber

Conform Legii de organizare şi funcţionare a instituţiei Avocatul Poporului, mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces.

Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului.

Renate Weber a fost numită în funcţie în iulie 2019.

Vezi şi: Renate Weber, demisă după două şedinţe cu scandal. Cine se încălzeşte pentru preluarea şefiei Avocatului Poporului

Avocatul Poporului propus de UDMR, cercetat de CSM pentru participarea la un eveniment controversat: „Am ţinut un discurs despre autonomia teritorială“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite