Politică

articolul anterior articolul urmator

Fact checking şi dezamăgire în România

11
22 Nov 2016 08:20:43
Mihnea Dumitru

Pentru că tot e acuzat săracul Zuckerberg că manipulează cu ştiri false internetul, ţin să vă spun ce am văzut astăzi pe reţeaua socială şi cum mi-am pierdut 3 minute din viaţă. Am văzut o ştire şi m-am asigurat că e pe bune.

Voi începe cu evenimentele în ordin cronologic, ca să aibă mai mult sens. De asemenea, voi omite nume şi partide, pentru că, în cazul de faţă, ele nu contează.
 
În primul rând, un partid pune vârf de lista la Senat un cetăţean neimplicat politic, somitate în mediul lui şi cam octogenar. Se sugerează ca ar fi un bun preşedinte de comisie de resort din camera superioară, toată lumea zice „wow, s-a curăţat respectivul partid de corupţi”. Bine, de fapt n-o zice nimeni, asta zic comunicatorii partidului, evitând să mai vadă ce nume sunt pe lista respectivă. Bine, şi că de fapt respectivul partid n-ar fi primit altfel mila voturilor e altă poveste. 
 
Respectivul doctor scapă o declaraţie tâmpită la adresa femeilor, misogină, sexistă, cum vreţi voi s-o definiţi. Omul e exotic, e genul de Paleologu al săracului, adică spune ce crede, numai că Paleologu n-ar fi făcut astfel de declaraţii nici dacă îl ameninţai cu distrugerea papionului favorit. 
 
O domnişoară sau doamnă, că nu mi-e clar, să zic că din societatea civilă, că tot nu mi-e clar, dar cu o idee de bună şi omenească reacţie la tâmpenie, îl raportează pe respectivul viitor senator şi preşedinte de comisie pentru sănătate la CNCD. Pentru că, normal, omul a scos o tâmpenie pe gură mai mare decât CV-ul lui. 
 
În contextul alegerilor parlamentare şi a unor evenimente internaţionale legate de combaterea violenţei împotriva femeilor, subiectul devine ştire. Se schimbă imaginile de profil de pe Facebook cu susţinerea mişcării, iar un amic de-al meu mai tinerel care candidează pentru un partid mai de dreapta, aşa, îşi schimbă şi el poza de profil, solidar fiind cu mesajul mai larg, internaţional. 
 
Şi s-o luăm acum invers:
 
Eu asta am văzut: că un tânăr care candidează îşi face imagine pe baza unui raport la CNCD al unei femei care îşi face imagine, împotriva unui om cu o declaraţie care, ca să fiu cinic, e menită să provoace scandal şi să facă imagine. Bine, declaraţia originală, pe lângă faptul că e tâmpită, mai e şi grosolan de falsă. 
 
Acum, e perfect posibil ca omul iniţial să fi făcut declaraţia într-nu moment de eclipsa a minţii, ca să-l parafrazez pe CTP, adică să fie doar jucată ca atare de forţele de imagine ale partidului pentru care candidează. Oricum nu văd vreun tânăr, mai degrabă reprezentat de amicul meu sau chiar de domnişoara sus-amintită, votând moşul. Electoratul respectivului partid oricum s-a cam hotărât că votează somitatea, aparenţele sunt păstrate şi nu prea mai contează. Dar voiam să explic cum mi-am pierdut 3 minute din viaţă, încercând să înţeleg care e rădăcina poveştii şi cât de prostesc şi artificial mi se pare totul.
 
Dacă v-am pierdut şi vouă 3 minute din viaţă în mod inutil, vă invit mai bine să vă gândiţi la ce face un parlamentar în România, de sunt aleşi numai candidaţi pe sprânceană, de fiecare dată. Adică, bineînţeles, mici locomotive fără pată, până deschid gura. Şi pentru că îmi veţi răspunde cu replici clasice sau citate din legislaţie, vă spun eu ce face, de fapt, un parlamentar.
 
În ţara noastră, rolul unui ales este de a face trafic de influenţă pentru partid, în special pentru primarii care l-au băgat în Parlament, cu mici pauze în care votează ordonanţele Guvernului sau proiectele partidului. Rar şi doar pe baza relaţiilor din partid, este pus să treacă legislaţie prin Parlament în nume personal. În funcţie de partid, un preşedinte de comisie are rolul de a întârzia sau grăbi, strict procedural, un proiect de lege. Este o sinecură a sinecurii pe care o reprezintă Parlamentul României, pentru că mai primeşti şi un birou, o maşină şi ceva angajaţi.
 
Casa Poporului ar putea fi, la fel de uşor, guvernată din căminul cultural al unei comune româneşti pesediste, de 5-6 oameni, din care câţiva au rude în străinătate sau prin Ardeal (adică tot prin străinătate). Unul e jumătate ungur şi mândru, ceilalţi cinci vor ca ungurul să moară, mai mult din principiu, patru îşi aşteaptă pensia lunar, ceilalţi doi muncesc, unul a făcut ceva studii şi vrea o ţară ca în America. Trei n-ar vrea să fie pesedişti, dar, dacă se poate, vor şi ei pensie, că au deja o vârstă.
 
Dacă vi se pare o generalizare grosolană, nu mai bună decât a moşului, îmi cer scuze. Dar asta e realitatea românească şi Parlamentul n-o schimbă cu nimic. Că vorbim de femei în politică sau chirurgie, că vorbim despre lucruri serioase şi eforturi internaţionale de combatere a violenţei împotriva femeilor şi fetelor, realitatea politicii româneşti este aceeaşi. Facebook-ul nu are ce manipula aici, ne păcălim singuri.*
 
* Sau singure. Mă scuzaţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

gigi-one gigi-one
22.11.2016, 09:16:24

Dumneata eşti prea insignifiant ca să i zici respectivului "moşul". Ce ştie şi face "moşu" ăsta, mintea dtale nici nu poate concepe. Dacă te pun să pricepi un curs de neurologie sau de mapping cortical, te asigur că vei muri încet. "Moşu" a exprimat un lucru general valabil, bineînţeles existînd şi excepţii. Femeile sînt bune cel mult în ramuri chirurgicale mici, gen orl/oftalmo deşi şi aici există multe nechemate care nenorocesc pacientul. De aemenea mai fac bine stomatologie, deşi cînd le depăşeşte cazul, trimit la chirurgie maxilofacială, unde în 99% din cazuri vei găsi bingo, un bărbat.

+9 (11 voturi)
Stefanescu Marian
22.11.2016, 11:24:24

E rea democraţia şi de neînţeles,nu-i aşa?Nimeni nu e bun,toţi sunt aiurea,numai "jurnaliştii e buni".Nu ne place nimic,totul e rău,toţi sunt cel puţin anormali.Cu asemenea idei ce căutăm noi în democraţie?

+4 (6 voturi)
Aspida
22.11.2016, 11:39:48

. prostia e a pnl-ului care l-a momit pe LD… care LD, sincer, nu are ce căuta în viața politică dâmbovițeană, prea murdară ca să se «spele» cu o asemenea achiziție…

+2 (6 voturi)
Milescu Spătarul
22.11.2016, 14:03:20

Măi deșteptule, de ce nu spui despre ce este vorba ? Academicianul Dănăială a susținut că femeile nu se ridică la performanțele bărbaților în chirurgie. Este adevărat. Ca medic, tânăr, emigrat în occident (adică ăla despre care tu crezi că este numaidecât progresist) îți spun că are dreptate. Femeile și bărbați trebuie să fie egali în fața legii dar nu sunt egali în abilități, ci se completează reciproc. Dacă bărbații, in medie, au mai multe sinapse, deci o logică mai bună și o capacitate de decizie mai bună (atât de necesară in chirurgie), femeile au mai mulți neuroni și, in consecință, o mai bună memorie (atât de necesară în farmacologie, sau alte specialități unde acest lucru este prioritar) Cât de infectați sunteți de corectitudinea politică de puteți crede că cocoșul este găină și cerbul căprioară ? Femeile foarte rar iși aleg soecialități chirurgicale. Da există excepții așa cum există și la bărbați exceoționale memorii și teoreticieni însă regula este cea pe care o afirmă profu Dănăială.

+7 (9 voturi)
Ionut Imv
22.11.2016, 14:20:34

"Mosul" e o somitate in medicina si a salvat poate mii de vieti.nu credeti ca ar merita mai mult respect din partea d-voastra?va plangeti de exprimarea chirurgului dar vi se pare ok propria exprimare jignitoare! Sincer eu cred ca corectitudinea politica v-a luat mintile,in caz ca avea ce lua

+6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (11)