Familie, sex, religie, drepturi...

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drepturi refuzate pentru milioane de oameni cu un singur amendament la Constituţie: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”.

Cum rămâne cu cuplurile care nu vor să se căsătorească? Cum rămâne cu părinţii care cresc singuri un copil sau mai mulţi? Cum rămâne cu cuplurile de acelaşi sex căsătorite legal în alte ţări ale UE şi ale căror drepturi nu sunt respectate în România? Dreptul la familie trebuie recunoscut tuturor cetăţenilor europeni!

Sunt milioane de oameni cărora li se va refuza dreptul la familie printr-un amendament care aruncă România înapoi în timp.

Ce este familia într-o societate civilizată?

Cred că unor români le-ar prinde bine să se informeze puţin despre situaţia din lumea de azi, să îşi ridice pe pe ochi vălul prejudecăţilor. Şi probabil vor constata cu surprindere că înţelegerea lor asupra familiei este mult prea îngustă şi nu e în concordanţă cu realitatea unei societăţi globale care e ieşit de multă vreme din întunericul Evului Mediu.

Câteva informaţii despre familiile din lume:

  • Sunt milioane de familii formate din cupluri care nu au copii.
  • Sunt milioane de familii care cresc copii adoptaţi.
  • Sunt milioane de familii formate din părinţi singuri care cresc unul sau mai mulţi copii
  • Sunt milioane de familii formate din cupluri care trăiesc împreună fără a fi căsătoriţi
  • Sunt milioane de familii formate din parteneri de acelaşi sex
  • Sunt milioane de familii în care bunici/unchi cresc copiii unor părinţi dispăruţi

Aceste informaţii sunt surprinzătoare poate pentru prejudecăţile din România, dar asta nu schimbă realitatea din prezent.

Rolul familiei? Mai mult decât naşterea de copii pe bandă rulantă!

Argumentul principal al celor care susţin familia „tradiţională” este că rolul familiei este doar procreerea. Acesta este poate unul dintre rolurile familiei, dar cu siguranţă nu este singurul. Femeile nu sunt maşini de scos copii pe bandă rulantă! Iar cei care mai cred încă asta nu înţeleg nimic din evoluţia civilizaţiei europene din ultimele secole. 

Rolul familiei nu este doar cel de procreere!

A avea un copil e o opţiune personală, şi această decizie nu poate fi impusă din afară. România nu mai are nevoie de tragedii precum cele care au marcat generaţia „mamelor eroine” din comunism! Nu mai avem nevoie de o nouă generaţie de decreţei!

Există o diferenţă clară între o familie civilă şi una religioasă

Libertatea opţiunilor religioase este garantată în orice ţară civilzată. Şi această libertate de conştiinţă trebuie să garanteze inclusiv neutralitatea statului în privinţa familiei. Statul trebuie să rămână neutru pentru că diferite grupuri religioase au diferite accepţiuni asupra familiei, adeseori contradictorii. Cel mai elocvent exemplu este cel al poligamiei care e încurajată de unele grupuri religioase.

De aceea trebuie să existe o diferenţă clară între familia civilă, protejată de stat, şi familia religioasă binecuvântată de diverşi lideri religioşi.

Recunoaşterea de către stat a drepturilor familiilor non-tradiţionale nu trebuie să modifice accepţiunea religioasă asupra familiei. Căsătoria religioasă nu se suprapune peste căsătoria civila. Căsătoriile religioase vor putea rămâne în continuare „între un bărbat şi o femeie” chiar dacă statul va începe să recunoască şi parteneriatele între persoane de acelaşi sex. La fel cum acum sunt cupluri căsătorile civil dar care nu sunt căsătorite religios.

PS: Sper ca în plen acest articol din Constituţie să fie rediscutat şi să fie pus în acord cu valorile unei civilizaţii mderne. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite