„Fără penali în funcţii publice“. Barna: Sunt edili care au invalidat semnături fără motiv. Vom contesta în instanţă. Primarii din ţară să nu comită abuzuri!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul USR Dan Barna roagă primarii din ţară să nu comită abuzuri pentru a împiedica campania „Fără penali în funcţii publice”. Foto: Mediafax.
Liderul USR Dan Barna roagă primarii din ţară să nu comită abuzuri pentru a împiedica campania „Fără penali în funcţii publice”. Foto: Mediafax.

Iniţiativa USR „Fără penali în funcţii publice“, care propune revizuirea Constituţiei în acest sens, a atins pragul de minimum 20.000 de semnături şi urmează să intre în procedură parlamentară, imediat ce primăriile vor valida toate listele. Cu toate acestea, liderul USR, Dan Barna, anunţă deja o serie de abuzuri în cazul mai multor comune în care edilii au decis invalidarea mai multor semnături, „fără a avea un motiv întemeiat”.

Site-ul fărăpenali.ro a anunţat marţi că voluntarii campaniei USR au adunat până acum peste 750.000 de semnături din 21 de judeţe. Cu toate acestea, liderii USR scriu pe reţelele de socializare că strângerea de semnături trebuie să continue, pentru a avea certitudinea că există şi semnături de rezervă. Potrivit preşedintelui USR, Dan Barna, mai mulţi primari din ţară au decis deja invalidarea unui număr de semnături, „fără a avea un motiv întemeiat”.

„În momentul acesta urmează perioada de validare a semnăturilor şi sperăm ca până la sfârşitul lunii septembrie să avem deja toate răspunsurile. Încercăm să depunem până pe 2-3 septembrie toate listele la primării şi apoi aşteptăm validările. Problema este că la mai multe primării se fac abuzuri, cel mai important exemplu fiind comuna Prejmer, din judeţul Braşov, unde primarul este chiar un om cu probleme penale. Acolo ni s-au invalidat 43 de semnături, pe motive nefondate, mai exact, în lege scrie foarte clar că trebuie să existe dovada că oamenii aceia pot fi identificaţi în zona de pe raza acelei primării, iar ei le invalidează pe unele pe motiv că nu e precizat etajul unde locuiesc sau că nu se înţelege scara, al doilea prenume sau mai ştiu eu. Dar avem totul corect trecut CNP, nume, prenume, e clar că oamenii aceia pot fi identificaţi. De aceea fac apel către toţi primarii care comit abuzuri să încerce să nu blocheze acest demers dacă nu există un temei, pentru că desigur vom contesta şi vom acţiona legal în cazurile astea evidente de abuz în serviciu”, a explicat pentru „Adevărul”, Dan Barna.

Potrivit legii, primăriile au un termen de 15 zile lucrătoare pentru validarea semnăturilor, din momentul depunerii dosarelor, paşii imediat următori fiind avizul Curţii Constituţionale, iar apoi dezbaterea parlamentară. Finalul demersului este un referendum la nivel naţional pentru modificarea Constituţiei, cu scopul de a nu a mai permite persoanelor cu probleme penale să ocupe funcţii publice.

Deputatul USR Cristian Ghinea anunţa şi el, pe pagina sa de Facebook, continuarea campaniei şi îndemna cetăţenii să semneze în continuare, inlcusiv în Capitală. 

„Acum o lună, părea că trebuie să mutăm munţii din loc pentru 21 de judeţe cu 20k de semături. Am organizat caravanele, am mobilizat maxim echipele. Filialele USR au fost excepţionale. Nimic nu poate opri oamenii liberi care se organizează. Nici munţi, nici vânt, nici poliţie, nici PSD. Astăzi, cu o zi înainte să tragem cortina peste Caravana #FărăPenali, 23 de judeţe au depăşit 20k. Tulcea, Suceava şi Neamţ tocmai au anunţat reuşita. DAR NU E GATA. Primăriile vor invalida multe semnături, ştim asta deja. Avem nevoie de marje de siguranţă în multe judeţe. Continuăm. Vom fi 1 milion. Un milion de români #FărăPenali. Bucureştiul, revenim la tine! Hai să strângem mai multe semnături decât voturi a luat Firea. Mai avem puţin. Hai cu milionul!”, a scris, marţi, Cristian Ghinea pe pagina sa de Facebook.

Cele 21 de judeţe în care a fost adunat numărul minim de 20 de mii de semnături pentru ca iniţiativa să ajungă în Parlament sunt: Bucureşti, Cluj, Braşov, Timiş, Iaşi, Sibiu, Ilfov, Constanţa, Galaţi, Prahova, Maramureş, Bihor, Dolj, Alba, Hunedoara, Arad, Mureş, Argeş, Bacău, Vaslui şi Tulcea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite