Fără precedent. Ce măsuri a luat PSD ca să închidă de tot gura Opoziţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coaliţia PSD-ALDE a încălcat toate cutumele parlamentare în momentul în care a schimbat după bunul plac preşedinţii celor mai importante comisii din Senat şi i-a scos din birourile de conducere ale acestora pe toţi cei din Opoziţie. Decizia vine la puţin timp după ce PNL şi USR chemaseră la raport în Senat miniştri ai PSD.

Sub pretextul că ponderea fiecărui grup parlamenar s-a schmbat în urma traseismului din Senat, PSD şi ALDE au înfiinţat şi desfiinţat după bunul plac numeroase comisii. Social-democraţii au umblat masiv şi la conducerea comisiilor, acolo unde au avut grijă să-i schimbe pe liberalii care deţineau preşedinţia în comisii cu miză, cum e cazul Comisiei de apărare, loc unde a fost chemată să dea explicaţii ministrul Carmen Dan, după violenţele din 10 august. Astfel, la această comisie a fost înlocuit liberalul Marcel Vela cu PSD-istul Liviu Tit Brăiloiu, iar al doilea loc din biroul de conducere al comisiei a fost dat tot unui senator PSD, Gabriel Leş. Opoziţia, care înainte avea doi oameni, pe Vela şi senatorul USR Nicu Fălcoi, a rămas cu membri simpli. 

Şi Comisia economică, loc unde liberalul Florin Cîţu deţinea şefia, a uferit schimbări. Cîţu a fost făcut membru simplu, iar preşedinţia a fost dată senatorului ALDE Daniel Zamfr. Mai mult, vicepreşedine este tot un senator al Puterii, social-democratul Aurel Soporan. Opoziţia n-a primit niciun loc în conducerea comisiei. 

O a treia comisie importantă unde Opoziţia nu a mai primit niciun loc în  conducere e Comisia de buget finanţe. Acolo, PSD a înlocuit vicepreşedintele dat de PSD cu un om al său. Mai mult, şi la Comisia de politică externă, structură unde săptămâna trecută a fost audiat ambasadorul României în SUA, George Maior, Puterea a scăpat de Opoziţie. Funcţia de vicepreşedinte deţinută de Alina Gorghiu a fost desfiinţată, în biroul comisiei rămânând doar PSD-iştii Cristian Dumitrescu şi Vasile Dumitrescu. Nu în ultimul rând, PSD a luat PNL şi şefia Comisiei românilor de pretutindeni.

„Arată că sunt disperaţi“

„Ne-au dat 4-5 comisii de rahat. Am rămas cu Apele şi Pădurile, Comisia pentru cercetarea abuzurilor şi încă vreo 2-3 unde nu se întâmplă mai nimic. Problema e că acum nu mai avem oameni în birourile de conducere, aşa cum era normal, pentru că suntem cel mai mare partid al Opoziţiei. Nu o să mai ştim nimic din ce se decide la nivel de conducerea comisiilor. Nu e deloc bine ce au făcut. Roata se întoarce, să nu uite. Poate în 2020 luăm noi guvernarea şi atunci o să avem grijă ca PSD să nu aibă conducerea niciunei comisii. Au plecat pe un drum greşit. Arată sunt disperaţi, nu inconştienţi“, a declarat un liberal care în trecut a condus una dintre comisii. 

Pe de altă parte, până în acest moment la Camera Deputaţilor PSD nu a începu această ofensivă, cu toate că în trecut a încercat să forţeze neacceptarea unui preşedinte de comisie pe care PNL îl dorea, dar social-democraţii nu-l suportau pentru că era prea dur cu ei în declaraţii.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite